Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupungin liikennesuunnitteluun pettyneet aktiivit laativat oman ehdotuksensa Pikku Huopalahdessa – "Pääväylän sulkeminen ei muualla tulisi edes kysymykseen"

Pikku Huopalahdessa ehdotetaan liikenteen katkaisun sijaan läpiajokieltoa, jota valvottaisiin kameroilla.

Kallis, turha, tarpeeton ja asukkaiden sekä yritysten arkea vaikeuttava.

Tätä mieltä ovat Pikku Huopalahden lukuisat asukkaat sekä yritykset kaupungin suunnitelmista muuttaa alueen liikennejärjestelyitä. Eniten hiertää Paciuksenkaaren mahdollinen sulkeminen.

– Meitä on kiusannut se, että valmistelu on lähtenyt liikkeelle huonoilla pohjatiedoilla. Ei ole myöskään ymmärretty, että Pikku Huopalahti on keskikokoisen suomalaisen kunnan kokoinen, toteaa pitkään alueella asunut ja isännöintiä hoitanut Isännöitsijätoimisto Itkosen toimitusjohtaja Vesa Itkonen.

Pikku Huopalahdessa on 7 000 asukasta ja 4 200 työpaikkaa.

– Tämä on kuin pieni kylä, jossa ihmisten pitää pystyä toimimaan. Jos missä tahansa muualla laitettaisiin pääväylä kiinni, se ei tulisi edes kysymykseen, Itkonen sanoo Paciuksenkaaresta, joka sijaitsee Mannerheimintien ja Meilahden välissä.

Kadun sulkeminen vaikuttaisi Itkosen mukaan isosti alueen yrityksiin ja heikentäisi palveluita.

– Sulkeminen jakaisi Pikku Huopalahden täysin kahtia. Kukaan ei lähde kiertämään alueen toiselle puolelle ruuhkaisen Mannerheimintien tai Lapinmäentien kautta.

– Moni alueen palvelu on tuolla toisessa päässä, jatkaa asukas Kimmo Lehikoinen, joka myös isännöi alueella.

Muun muassa Postin noutopiste sijaitsee Tilkankadulla. Alueella toimii kymmeniä pienyrityksiä.

Asukkaat eivät ole jääneet toimettomina odottamaan kaupungin seuraavaa siirtoa, vaan ovat itse ryhtyneet toimiin.

Itkonen ja Lehikoinen ovat laatineet vaihtoehtoisen suunnitelman ja monisivuisen kannanoton, johon ovat yhtyneet Paciuksenkaaren, Tilkankadun ja Tilkanvierron alueen yrityksiä, iso osa alueen asukkaita sekä Helsingin Yrittäjät. Suunnitelma esitellään kaupunkiympäristön toimialajohtajalle Ville Lehmuskoskelle tammikuussa.

Paciuksenkaaren katkaisemisen sijaan vaihtoehtosuunnitelmassa ehdotetaan koko Pikku Huopalahden läpiajon kieltämistä. Kieltoa valvottaisiin automaattisella kameravalvonnalla alueen neljällä sisäänajoväylällä.

– Se olisi Helsingille pilottikohde. Uusi ja mielenkiintoinen kokeilu, Lehikoinen sanoo.

Tällaisesta valvontakeinosta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa Italiassa.

Suljetaanko suosittu katu liikenteeltä Helsingissä? – tarkoitus lopettaa häiritsevä läpiajo ja lisätä viihtyisyyttä

Paciuksenkaaren ja baanan risteyskohdan turvallisuutta parannettaisiin stop-merkillä tai pyörien etuajo-oikeudella. Paciuksenkaaren turvallisuus paranisi kahdella uudella hidasteella.

Tilkanvierron pohjoisen puoleinen jalkakäytävä muutettaisiin pyörätieksi.

– Tässä olisi valmis kaksisuuntainen pyöräilyväylä. Kävelijät siirtyisivät tien toiselle puolelle, Lehikoinen osoittaa kadun eteläpuolta, jossa sijaitsee kauppa. 

Ruskeasuon liikuntapuistoon ja ratsastustalleille johtavalle Ratsastielle ehdotetaan samaa järjestelyä.

Tilkanviertoa ja Ratsastietä ollaan kaupungin suunnitelmissa kaventamassa. Autot ja pyörät ajaisivat samalla kaistalla pyörien ajonopeuksien mukaan.

"Olen ristinyt tämän Mannerheimintie kakkoseksi" – 30 km/h-paikalliskadusta tuli oikoreitti isoille valtaväylille, nyt ajelulle tulee loppu

Kaupungin katusuunnittelun projektipäällikkö Jari Hurskainen kertoi Helsingin Uutisissa syyskuussa (HU 27.9.), että Paciuksenkaaren läpiajoa on kestänyt pitkään ja kaupunki on luvannut puuttua asiaan.

Pienyritysten lisäksi alueella toimii palvelukeskus Wilhelmiina, Folkhälsan, Allergiatalo ja Tilkka. Ruskeasuolla sijaitsevat Sirkuskoulu ja Nauvontiellä viisikenttäinen salibandyhalli. Ratsastien päässä sijaitsevat pallokenttä ja Ruskeasuon liikuntahallit.