Bitcoin-kryptovaluuttaa myyvä automaatti herätti innostusta kauppakeskuksessa.
Kryptovaluuttojen suosio on näkynyt pääkaupunkiseudun katukuvassa jo jonkin aikaa.
Valuutanvaihtoa tarjoavia Bittimaatteja on Itiksessä, Ruoholahdessa sekä Vantaan Tikkurilassa.
Bittimaatista voi ostaa seteleillä bitcoineja ja liteconeja sekä vaihtaa niitä euroiksi. Kryptot ovat digitaalisia vaihtoehtovaluuttoja, jotka eivät ole sidoksissa keskuspankkeihin. Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta.
Itiksen toisessa kerroksessa oleva raha-automaatti herättää monen ohikulkijan huomion.
– Mikä tuo bittimaatti on! huudahtaa ohi kävellyt poika.
Vuosaaressa asuva Markku Michelsson, 73, on nähnyt automaatin ennenkin ja esittelee sitä tällä kertaa vaimolleen. Mies sanoo, ettei ymmärrä sekavasta kryptovaluutasta ”oikein yhtään mitään”.
– Seuraan aiheesta kertovia uutisia.
Perustiedot tuntuvat olevan hyvin hallussa.
– Arvelisin, että yksi bitcoin on yli 15 000 euroa.
Vastaus on käytännössä oikein. Aatonaattona yksi bitcoin maksoi vajaat 15 900 euroa. Vielä vappuna yksi bitcoin maksoi noin 36 000 euroa. Viime vuoden marraskuussa lähenneltiin 60 000 euroa.
Se olisi pesämuna jälkipolville.
Michelsson sanoo, että eläkeläisenä kryptovaluutta ei ole hänelle kuitenkaan sopiva sijoitusmuoto.
– Voisin hankkia ehkä siinä tapauksessa, jos siitä tulisi virallinen valuutta, kuten Venezuelassa taitaa olla.
Myös 39-vuotias Affe pysähtyy automaatin kohdalle.
– Olen ollut kryptoharrastaja parin vuoden ajan. Odotan, että noin 10 000 euron sijoitukseni voisi viidessä tai kymmenessä vuodessa kymmenkertaistua. Se olisi pesämuna jälkipolville. En ota isoja riskejä. Kaikki on hävittävissä. Nyt kryptovaluutan kurssit ovat alhaalla ja niitä on saanut ostettua halvemmalla.
Toimittaja kokeilee automaatin käyttöä kymmenen euron setelillä. Puhelimen virtuaalilompakkoon ilmestyy pian 0,00055 bitcoinia. Niiden arvo on euroissa on 8,69. Valuutanvaihtaja ilmoittaa kuluiksi 15 prosenttia.
Affen mielestä se on liian paljon. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että bitcoinien vaihtaminen setelirahaksi olisi joskus tarpeen.
– Automaatti vaikuttaa hyvältä. Voisin käyttää sitä, jos komissio olisi kahden prosentin luokkaa.
Bittimaatin mukaan komissio on 2–15 prosenttia ostettavasta tai myytävästä summasta sekä markkinatilanteesta riippuen.
Ennen valuutanvaihtoa toimittaja oli tunnistautunut järjestelmään pankkitunnuksillaan.
– Kun laitetta ei voi käyttää anonyymisti, se kitkee rikollisuutta. Mutta anonymiteettihän oli alunperin koko homman juju, Affe pohtii kryptovaluutan periaatteita.
Helsingin kahdella automaatilla käy joka päivä keskimäärin 5-8 käyttäjää, kertoo automaatteja hoitavan Prasos Cash Management Oy:n toimitusjohtaja Johan Moilanen.
Automaatin kokeilijat käyvät kauppaa parilla kympillä, mutta Moilasen mukaan automaateilla tehdään myös tuhansien eurojen tapahtumia. Kertanoston yläraja automaateilla on 5000 euroa.
Helsingin ydinkeskustan ainoa Bittimaatti sulkeutui heinäkuun alussa. Se oli ollut käytössä vuodesta 2015 lähtien Asematunnelissa. Automaatti toimi ovensa sulkeneen Finnvape-sähkötupakkaliikkeen tiloissa.
Automaattien määrää aiotaan kuitenkin kasvattaa pääkaupunkiseudulla.
– Etsimme liikepaikkoja Helsingin ydinkeskustasta ja Espoon puolelta, Moilanen kertoo.
Aiemmin Bittimaatti löytyi myös Länsisatamasta. Sillä haluttiin palvella esimerkiksi venäläisiä ja virolaisia matkustajia. Laitteen käyttö loppui kansainvälisiltä matkustajilta vuonna 2019, kun EU tiukensi tapoja, joilla asiakkaat täytyy tunnistaa.
Moilanen sanoo, että ulkomaalaisten käyttäjien osuus pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä marginaalinen.
Yritys on avannut uuden automaatin kuitenkin Leville Kittilään. Se on tarkoitus palvella erityisesti Isosta-Britanniasta ja Keski-Euroopasta saapuvia turisteja.
– Ne ovat maita ja alueita, joissa kryptovaluutat ovat hyvin tunnettuja ja suosittuja. Suomessa kiinnostuksen kasvua on edelleen havaittavissa, Johan Moilanen kertoo.
Koko maassa Bittimaatteja on 15.