Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukuuset hyötykäytetään biojätteessä ja lämpöenergiana – näin kierrätät oikein, muista myös muovikuuset

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kerää tänäkin vuonna joulukuusia hyötykäyttöön.

Kuusen voi joulun jälkeen jättää oman kiinteistön jätehyötykäytetään hskatoksen viereen. Valtaosa kuusista viedään haketettavaksi Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, jossa ne voidaan hyödyntää biojätteen tukiaineena tai lämpöenergian tuottamisessa.

Kuusi tulisi jättää kiinteistön jätetilan tai -astioiden välittömään läheisyyteen näkyvälle paikalle, mutta ei sisälle jätetilaan. Toivottavaa on, etteivät kuuset tukkisi kulkuväyliä tai hankaloita

– Viime joulun jälkeen keräsimme noin 64 000 joulukuusta hyötykäyttöön. Keräämme suurimman osan kuusista biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

HSY on kerännyt joulukuusia hyötykäyttöön jo yli 15 vuoden ajan.

Yksittäiset kuuset voi viedä tammikuun aikana ilmaiseksi myös HSY:n Sortti-asemalle, josta ne kuljetetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettaviksi.

Jos kiinteistöllä ei ole erillistä biojätteen keräysastiaa, kuuset kerätään sekajäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä. Tällöin ne päätyvät jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Ruukkuihin istutetuista kuusista jäljelle jäävän pienehkön määrän multaa voi laittaa biojätteeseen. Pienet pöytäkuuset voi lajitella multineen biojätteeksi. Uudelleenkäyttöön kelpaamattomat ruukut lajitellaan muovi- tai sekajätteeksi.

Myös rikkinäiset tai uusiokäyttöön kelpaamattomat muovikuuset tulisi lajitella oikein.

Muovista ja metallista valmistetut muovikuuset tulisi lajitella sekajätteeseen.

Isoista tekokuusista helposti irrotettavat metalliosat voi lajitella metallinkeräysastiaan. Jos tekokuusi ei mahdu kiinteistön sekajäteastiaan, sen voi viedä HSY:n Sortti-asemalle. Tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukainen maksu.