Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taimenpuroa tuhonnut autokorjaamoyrittäjä tuomittiin vankilaan – kaatoi tahallaan 1300 litraa jäteöljyä viemäriin Helsingissä

Maunulanpuron vakavan öljypäästön marraskuussa 2016 aiheuttanut autokorjaamoyrittäjä Liridon Mjeku, 40, on tuomittu 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Metsälän teollisuuslaueen Niittyläntiellä toimineen Helsinki Motorcare Oy Finlandin yrittäjä kaatoi korjaamotoiminnasta syntynyttä jäteöljyä sadevesikaivoon tahallaan noin 1300 litraa, katsoo Helsingin käräjäoikeus. Yrittäjä tiesi lähestyvästä ympäristötarkastuksesta, jonka vuoksi hänellä oli intressi päästä jäteöljystä eroon tavalla tai toisella. Jätteenkäsittelyä oli oikeuden mukaan laiminlyöty usean vuoden ajan.

Öljyn kaatamiselle ei ole silminnäkijöitä, mutta oikeus katsoo, yrittäjä on pystynyt kaatamaan öljyä viemäriin kenenkään huomaamatta. Päästön alkulähteeksi todettiin korjaamon vieressä ollut viemäri.

Jäteöljyä kulkeutui sadevesijärjestelmiä pitkin Keskuspuistossa sijaitsevaan Maunulanpuroon ja edelleen Haaganpuroon päätyen myös maahan ja maaperään. Kyseessä oli taimenen kutupuro, jossa oli kunnostettu uhanalaisen taimenen kutupaikkoja.

Öljy saatiin torjuttua vasta kilometrin päästä vuotokohdasta. Pelastuslaitoksen mukaan torjuntatoimet olivat olleet poikkeuksellisen laajoja ja pitkäkestoisia. Työt kestivät useita viikkoja laajalla alueella. Tapahtuma-aikaan tehtiin yksittäisiä havaintoja öljyisistä eläimistä tai niiden öljyisistä jäljistä.

Tuomittu kiisti syytteet. Hänen mukaansa korjaamon hallista ei olisi voinut vuotaa "tippaakaan öljyä", eikä hänelle kertynyt jäteöljyjä. Käräjäoikeuden mukaan Mjekun omat kertomukset olivat keskenään ristiriitaisia ja ne osoitettiin vääriksi.

Törkeän ympäristön turmelemisen lisäksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Liridon Mjekun joulukuussa törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Syytteet petoksesta hylättiin

Mjeku joutuu maksamaan vahingonkorvauksia Helsingin kaupungille noin 85 600 euroa.

Tuomittu määrättiin myös kolmen vuoden liiketoimintakieltoon, joka päättyy joulukuussa 2025.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

"Erittäin merkittävä juttu" – Pikku Huopalahden pato puretaan vuonna 2022, asiantuntija listaa kalat, jotka Haaganpuroon nousevat

Maunulanpuron öljypäästön alkulähde löytyi – yli tuhat litraa jäteöljyä kaadettiin sadevesikaivoon