Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Matti kävi autolla Kauppatorilla: Punaiset valot 39 kertaa 15 kilometrin matkalla – "Koskaan ei keskusta ole ollut niin tyhjä"

Matti Loukonen ihmettelee, miksi Helsingissä seistään punaisissa valoissa silloinkin, kun liikennettä on vähän.

Autolla ajaminen keskustassa sekä Helsingin ytimen näivettyminen on ollut puheenaiheena jo pitkään.

Vetovoimaa lisätäkseen kaupunki ilmoitti vähentävänsä molemmilta Esplanadeilta toiset ajokaistat ensi keväänä. Kyseessä on alkuun kokeilu, mutta ympärivuotinen sellainen.

Jääkö keskusta mottiin? Listasimme tulevat jättihankkeet, jotka sekoittavat liikenteen – Helsinki rajoittaa autoilua tietoisesti

Helsingin Uutisten lukija Matti Loukonen kertoo käyneensä lauantaina 17. joulukuuta keskustassa omalla autolla. Hän lähti Ruskeasuolta ja ajoi Kauppatorille ja takaisin.

– Koskaan ei keskusta ole ollut niin tyhjä viikkoa ennen joulua kuin se nyt oli, mies ihmettelee.

– Henkilöautoliikennettä ei ollut kovinkaan paljon, mutta siitä huolimatta jouduin pysähtymään matkalla 39 kertaa punaisiin valoihin. Useimmissa pysähdyksissä oli mukana vain 3–5 autoa, siis koko risteysalueella. Menomatkalla Kauppatorille pysähdyin 18 kertaa ja paluumatkalla 21 kertaa, laskee Loukonen älykellonsa sovellukseen tallentamista tiedoista.

Loukosen ajama kokonaismatka oli 15 kilometriä Mannerheimintien ja Hakamäentien risteyksestä keskustaan Erottajalle, siitä Eteläespaa pitkin Kauppatorille, takaisin Pohjoisespaa Mannerheimintielle ja edelleen Ruskeasuolle. Reissussa kesti 44 minuuttia.

Vuodesta 1968 autoillut Loukonen kertoo ällistelleensä, että Stockan edustaa lukuun ottamatta kaupunki oli keskellä lauantaipäivää ja varsin hyvällä ilmalla, viikkoa ennen jouluaattoa niin hiljainen.

– Ja jos tuon noin 15 kilometrin matkalla olisi halunnut tehdä lyhyen heräteostospysähdyksen, ei olisi onnistunut. Vaikka autoja ei ollut kovinkaan paljon liikkeellä, ei vapaita 15–30 minuutin paikkoja ollut missään tällä välillä. Siinä yksi lisäpointti, miksi en mene enää keskustaan ostoksille, Loukonen toteaa.

Autoilija kertoo ilmiöstä, joka ruuhkauttaa Pohjoisespan jo nyt: "Kun kaistoja vähennetään, liikenne pysähtyy totaalisesti" – näin vastaa kaupunki

Vaikka Helsingissä ajava toisinaan tuntee jumittavansa jatkuvassa punaisessa aallossa, kaupungin liikenneinsinöörin mukaan etenkin pääväylää ajavalle aallon pitäisi olla ennemminkin vihreä.

Kaupunkiympäristön toimialan liikenneinsinööri Pekka Tukiainen totesi marraskuussa Helsingin Sanomissa, että "jos liikennevalot suunnitellaan siten, että jatkuvasti pysähdytään, se ei ole mitenkään se ympäristöystävällisin tapa". Tukiaisen vastaus oli osoitettu ammattiautoilijalle, joka HS:n mielipidepalstalla valitti, että Helsingissä on liikennevaloja vailla mitään logiikkaa.

Uransa liikennevalosuunnittelun kanssa tehnyt Tukiainen sanoi HS:lle, että vihreää aaltoa käytetään pääosin keskusta-alueilla ja esimerkiksi Mäkelänkadun ja Mannerheimintien tapaisilla pääväylillä. Odottelua voi Tukiaisen mukaan tulla, jos on kääntymässä päätielle esimerkiksi poikkikadulta.

Tämän takia Aleksille ei tule asuntoja

Helsingin keskusta näivettyy entisestään nyt suunnitelluilla uudistuksilla, pelkäävät yrittäjät – Kaupungin mukaan yrityksissä yliarvioidaan autolla tulevien asiakkaiden määrä

Jalankulkijat kannattavat Pohjoisesplanadin leveää kävelykatua – ”Mieluiten tulisin autolla, mutta se on niin kallista”

Kaupungin liikennesuunnitteluun pettyneet aktiivit laativat oman ehdotuksensa Pikku Huopalahdessa – "Pääväylän sulkeminen ei muualla tulisi edes kysymykseen"

Stockmannin asiakkailta vastausryöppy Esplanadien liikenteestä – tämä ryhmä sai tavaratalon johtajan huolestumaan

Näin kävelykeskusta laajenee ensi kesäksi Helsingissä – Ajoratoja vähennetään Esplanadeilta ja Lönkalta