Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomi yrittää saada muutoksia kaupunkeja koskevaan EU:n ennallistamisasetuksen artiklaan – "Monella tapaa hankala"

Suomi haluaa muutoksia kaupunkeja koskevaan artiklaan.

Ennallistamisasetus etenee EU:ssa päätöksentekovaiheeseen aikaisintaan ensi syksyn aikana, arvioi ympäristöneuvos Olli Ojala ympäristöministeriöstä.

Sitä ennen, kevään aikana, jäsenvaltiot muodostavat oman kantansa asetukseen. Puheenjohtajamaa Ruotsin johdolla niistä muodostetaan jäsenmaiden yhteinen kanta, joka voisi Ojalan mukaan olla valmis kesäkuussa.

Sen jälkeen alkavat niin kutsutut trilogi- eli kolmikantaneuvottelut, joissa jäsenmaat, EU:n komissio ja parlamentti tekevät lopulta yhteisen päätöksen.

Suomen kanta asetukseen valmistui jo syyskuussa ja siinä on huomioitu muun muassa kaupunkien huolet.

– Kuudes artikla on havaittu monella tapaa hankalaksi Suomen olosuhteissa. Siinä on paljon ongelmakohtia, jotka tulee ratkaista, Ojala toteaa.

Lue artiklan vaikutuksista muun muassa Helsinkiin lisää täältä.

EU-maiden ympäristöministerit keskustelivat asetuksesta ensimmäisen kerran joulun alla. Ojalan mukaan Suomi on analyysissä pidemmällä kuin moni muu. Osa jäsenmaista ei ole vielä muodostanut kantaansa asetukseen.

– Neuvottelut lähtevät täysipainoisesti käyntiin vuodenvaihteen jälkeen ja erityisesti ensi kevät on tärkeää aikaa vaikuttaa. Kuudes artikla on yksi Suomelle tärkeistä asioista ja pidämme silmällä sitä, miten muut jäsenmaat siihen suhtautuvat, Oja kertoo.

Ojala ei halua spekuloida sillä ajatuksella, että kuudes artikla jäisi voimaan nykyisenlaisena.

– Suomella on hyvät argumentit ja niitä varmasti kuullaan ja huomioidaan, hän sanoo.

EU:n ennallistamisasetus estäisi uudet asuinalueet Helsingissä ja ohjaisi rakentamisen kehyskuntiin – "Kasvavien kaupunkien kannalta hyvin vaikea"