Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Riskisynnyttäjiä pitäisi ohjata pk-seudulta muihin sairaaloihin, esittää Husin työryhmä

Riskisynnyttäjiä pääkaupunkiseudulta pitäisi siirtää jatkossa synnyttämään muihin yliopistosairaaloihin, Husin työryhmä esittää.

Toimenpiteellä korjattaisiin lasten tehohoidon kriittistä tilannetta ja lisättäisiin vastasyntyneiden kirurgisten potilaiden tehohoitokapasiteettia.

Lokakuussa työnsä aloittanut kansallinen työryhmä on selvittänyt lasten tehohoidon nykykapasiteetin ja mahdollisen lisäkapasiteetin tarpeen yliopistosairaaloittain.

Tavoitteena on varmistaa lasten tehohoidon kansallinen toimintavalmius kaikissa tehohoidon riittävyyttä uhkaavissa tilanteissa, kuten epidemioissa ja kriisitilanteissa.

Husin vastasyntyneiden teho-osasto kykenee hoitamaan leikkauksen jälkeistä tehohoitoa nykyistä enemmän, mutta edellytyksenä on, että Husin riskisynnyttäjiä siirretään pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

HS: Vauva kuoli kohtuun – äidin mukaan sairaalaan ei päässyt tilan puutteen takia

Logistisesti synnyttäjiä olisi mahdollista siirtää Turun (TYKS) ja Tampereen (TAYS) yliopistosairaaloihin sen jälkeen, kun vastasyntyneiden tehohoitokapasiteettia on kyseisissä sairaaloissa lisätty.

TYKSiin ja TAYSiin molempiin on suunnitteilla kahden lisäpaikan perustaminen vastasyntyneiden teho-osastolle. Eksoten alueelta synnyttäjät ohjataan Kuopioon (KYS), mikäli heillä ei ole erityistä hoidontarvetta Husissa.

– Kansallinen huoltovarmuus ja Uusi lastensairaala hyötyisivät molemmat tukisairaaloista, jotka ottaisivat valikoidun osan nyt vastuullamme olevista tehtävistä. Samalla lisättäisiin keskinäistä koulutusyhteistyötä yliopistosairaaloidemme välillä, sanoo tehohoitoryhmän puheenjohtaja, Husin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen tiedotteessa.

– Selvittelyssämme on paraikaa myös lasten sydänleikkausten ostopalvelumahdollisuutta muista pohjoismaisista yliopistosairaaloista. Ongelmana tosin heilläkin on vallitseva hoitajapula, Salminen kertoo.

Tehohoitopaikkoja lapsille on Suomessa kaikkiaan 150. Tällä hetkellä lapsia kuitenkin voidaan hoitaa ainoastaan 132 tehohoitopaikalla. Näistä 98 on vastasyntyneiden paikkoja ja isompien lasten paikkoja 34. Merkittävä osa tehohoitopaikoista on suljettuina hoitohenkilökunnan vajeen vuoksi.

Naistenklinikka 30 miljoonan euron remonttiin – "Sairaalan häiriöttömyyden varmistaminen yksi keskeisimpiä tavoitteita"

Tehohoidon riittämättömyys on johtanut sydänkirurgian leikkausten jonoutumiseen.

Leikkausjonossa Uuteen lastensairaalaan on 110 sydänlasta. Heistä 50 leikkauspotilasta on jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta. Hus teki lokakuussa asiasta omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle ja Valviralle sekä informoi osaltaan sosiaali- ja terveysministeriötä.

Rahoitusta tarvitaan Husin tehohoidon yksiköihin vähintään kolmen vuoden ajaksi. Välitön rahoitustarve kohdennetaan hoitajien rekrytointiin ja kannustuslisiin.

Uusien tehopaikkojen perustaminen muualle maahan huoltovarmuuden perusteella vaatii kustannusten kattamista lisärahoituksella. Lasten tehohoitajien koulutuspolku on pysyvä lisäkustannus.

– Yhteiskunnan vastuu asiassa on iso. Tilanne kysyy päättäjiltä yhteisvastuuta ja päättäväisyyttä. Lasten tehohoidon turvaamiseen tarvittava, yliopistosairaaloille kohdennettava noin 5 miljoonan euron vuosittainen rahoitustarve on asian painoarvoon nähden hyvin maltillinen, tiivistää tiedotteessa Husin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Korona-ajan vauvabuumi taisi loppua – Syntyneitä ennätyksellisen vähän alkuvuodesta 2022

Puoli miljoonaa helsinkiläistä on syntynyt tässä rakennuksessa – Nyt kaupunki käynnistää kilpailun sen tulevaisuudesta

Lastenlääkäri kumoaa vauvojen syöttämiseen liittyvän myytin – Helsinkiläisäiti luotti neuvolan ohjeisiin, mutta lopulta itkut loppuivat täyskäännöksellä: "Poika on kuin eri vauva"