Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huostaanotetuille nuorille rakennetaan uusi vastaanottoyksikkö Helsinkiin – omat tilat karkulaisille ja uhkatilanteista rauhoittumiseen

Asuntolan rakentaminen viivästyi valituksen takia. Työt alkavat helmikuussa.

Metsälään tulee uusi huostaanotettujen lasten asuntola. Uudisrakennus korvaa nykyiset Malminkartanon ja Herttoniemen vastaanottotilat.

Vastaanotto tulee Krämertintielle Metsälänkentän kulmalle, jossa on ollut rakentamaton tontti. Rakennustyöt alkavat helmikuussa. Tavoitteena on, että kohde valmistuu keväällä 2024.

Hanke viivästyi alkuperäisestä aikataulustaan, sillä se jäi valituskierteeseen rakennuslupavaiheessa. Korkein hallinto-oikeus kumosi valituksen viime kesänä ja rakennuslupa on nyt lainvoimainen.

Tontti on varattu jo 1950-luvulla yleisten rakennusten alueeksi.

Entisten vastaanottoyksiköiden yhdistäminen lisää palvelun joustavuutta, sillä se mahdollistaa osaamisen keskittämisen ja henkilöstön entistä paremman resurssoinnin. Näin voidaan nykyistä paremmin vastata kiireellisesti sijoitettavien nuorten vaativiin ja vaihteleviin tarpeisiin.

Uudisrakennus parantaa myös asukasturvallisuutta.

Nuorten vastaanotossa tulee työskentelemään arviolta 40 henkilöä kolmessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa. Henkilökunta koostuu ohjaajista, sairaanhoitajista, psykologeista, erityissosiaalityöntekijöistä ja laitoshuoltajista.

Lähiesimiehinä toimivat vastaavat ohjaajat, joita keskukseen tulee neljä.

Nuorten vastaanotolla on myös valtakunnallinen vastaanottovelvoite. Se tarkoittaa, että Metsälän päivystävä osasto ottaa vastuuviikoillaan vastaan kaikki ympäri Suomen sijaishuoltopaikoista luvatta poistuneet nuoret.

– Nämä päivystyksellisesti vastaanotettavat nuoret ovat usein olleet pitkiäkin aikoja karkuteillä ja heidän fyysinen ja psyykkinen vointinsa on heikko, suunitelmissa todetaan.

Karkulaiset eivät ole osastolla vapaaehtoisesti, ja siksi he tarvitsevat jatkuvaa valvontaa jo yksikössä olevien nuorten lisäksi.

– Uudisrakennukseen suunnitellaan ylimääräiset asiakashuoneet karkulaisten tilapäistä majoittamista varten. Jokaisen osaston yhteyteen on suunniteltu rauhoittumishuoneet uhka- ja vaaratilanteita varten.

Rakennusinvestointi toteutetaan uudella tavalla vuokrasopimuksena. Kaupungin kilpailuttama vuokranantaja vastaa kohteen suunnittelusta ja rakentamisesta ja vuokraa kohteen kaupungille 20 vuodeksi.

Arvonlisäveroton vuokra vuoden 2019 kustannustasossa on 20 vuoden ajalle noin 4,4 miljoonaa euroa. Kaupunki maksaa vuokrantajalle Hoivatilat Oyj:lle sekä pääoma- että ylläpitovuokraa.