”Nyt on vuokralla-asujan markkinat” – Tällaisiin asuntoihin on Helsingissä nyt vaikeinta löytää vuokralainen
2
Vuokra-asunnoissa on tällä hetkellä monipuolisesti valinnanvaraa lähes kautta kaupungin. Kuva Jätkäsaaresta. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaSopivan vuokra-asunnon löytämisen pitäisi olla nyt helpompaa kuin koskaan. Evelin Kask
Vapaita asuntoja on paljon ja uusia valmistuu koko ajan lisää. Vuokrat eivät silti laske.
Jukka Hämäläinen
Vaikka asumisen kulut ovat nousseet, se ei näytä ajaneen omistusasujia ainakaan suurissa määrin vaihtamaan vuokra-asuntoihin. Vuokramarkkinoiden tilanne Helsingissä näyttää vakaalta, mutta muutoksen enteitä on ilmassa.
– Tilanne on selvästi parantunut vuokranantajan näkökulmasta, mutta vuokra-asunnoista on tarjontaa edelleen selvästi enemmän kuin ennen pandemiaa, Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen kuvailee.
Kun esimerkiksi Vuokraovi.com-palvelussa oli marraskuussa 2021 Helsingissä tarjolla 6 041 kerrostaloasuntoa, niin marraskuussa 2022 saatavilla oli 5 400 asuntoa.
Vuokra-asuntojen kysyntä on Rokkasen mukaan palautumassa koronavuosien jälkeen asteittain – Helsingissä vieläpä hitaammin kuin muualla maassa.
– Helsingissä on edelleen tarjontaa paljon enemmän ja vuokralaista joutuu etsimään keskimääräistä pidempään kuin ennen pandemiaa. Nyt on selkeästi vahvemmin vuokralaisten markkina.
Heinä–syyskuussa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoteen verrattuna vain 0,2 prosenttia eli pysyivät käytännössä ennallaan.
– Kaikki ei selity pandemialla, vaan keskeistä on, että Helsingissä on rakennettu viime vuodet tosi paljon. Vuosittain on valmistunut keskimäärin 7 000 asuntoa.
– Historiallisen suuri tarjonta näkyy vuokrakehityksen hitautena ja runsaana valinnanvarana.
Lähiöt ovat kasvattamassa vetovoimaansa.
Asuntorakentaminen vähenee jatkossa, mutta vielä ensi vuonna asuntoja valmistunee saman verran kuin viime vuosina.
Tuetuissa ara-vuokra-asunnoissa vuokrat toimivat hieman eri logiikalla, ja ne ovat nousseet vuodessa yksiöissä lähes 2 prosenttia sekä kaksioissa ja kolmioissa noin prosentin.
Marraskuussa uusi vuokralainen löytyi Helsingissä Vuokraovi.comin mukaan keskimäärin 27 päivässä, kun vuosi sitten aika meni noin 50 vuorokautta. Kaksiot ovat poistuneet ilmoituksista hitaammin kuin yksiöt tai kolmiot.
Tulevaisuudessa vuokramarkkinat vilkastuvat Rokkasen mukaan väistämättä.
– Muun muassa opiskelijoiden ja palvelualojen työntekijöiden muutto on palautumassa. Ennakkotilastot paljastavat, että Helsinkiin muutetaan taas.
Myös muun väestönkasvun ennakoidaan lisäävän vuokra-asuntojen kysyntää samalla, kun uusien valmistuvien asuntojen määrä alkaa vähetä.
Vuokra-asuntojen markkinointiajan pituus ei ole vieläkään palannut koronaa edeltävälle tasolle. Vuokraovi.com
Sato Oyj:n liiketoimintajohtaja Elina Vaurasalo sanoo, että epävarma maailmantilanne heijastuu myös asumiseen.
– Kuluttajat ovat varovaisia päätöksenteossa, ja se näkyy muun muassa pidentyneinä omistusasuntojen myyntiaikoina. Epävarmat ajat houkuttavat vuokra-asumiseen.
Vuokriin kohdistuu hänenkin mukaansa vahvaa nousupainetta.
– Toistaiseksi hintataso on pysynyt pääkaupunkiseudulla melko vakaana. Mutta jos kehitys jatkuu samanlaisena kuin nyt, vuokrataso noussee ensi vuonna jonkin verran.
Satolla on Helsingissä noin 10 000 vuokra-asuntoa. Välipäivinä yhtiön sivuilla oli Helsingissä vapaana yli 650 vuokrakotia.
Vapaiden vuokra-asuntojen määrän Vaurasalo uskoo uustuotannon takia pysyvän korkealla ainakin ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Lisääntynyt etätyöskentely muuttaa hänestä asumistottumuksia ehkä pysyvämminkin.
– Toisaalta, jos korona-aikana kaivattiin isompia asuntoja, nyt näyttäisi siltä, että asumistottumuksia mietitään hieman eri näkökulmasta, osin ainakin yleisen hintatason nousun seurauksena.
– On myös viitteitä siitä, että lähiöt kasvattaisivat vetovoimaansa osin keskusta-alueiden kustannuksella. Sitä, onko kyse vain tilapäisestä vai pysyvämmästä ilmiöstä, on vaikea vielä sanoa.