Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kutsutko sinäkin hampurilaista tällä nimellä? Sanan todellinen merkitys voi viedä ruokahalun – Teemu, 44: "Ihan hirveää nuorisokieltä"

Äänestä Helsingin parasta hampurilaisravintolaa! Äänestys on jutun lopussa.

Tilaatko lounaaksi hampurilaisen vai burgerin. Bursan vai bögön? Katuruokabuumin kiihtyessä väittely hampurilaisten lempinimistä käy kiivaana.

 – Bursa on se, mitä itse käytän eniten, sanoo Mikonkadun Friends & Brgrs -ravintolassa syönyt Kaapo Andsten, 21.

– Hampurilainen ja burger on hyviä. Bursa on liian 'Jaajo Linnonmaa'. Hän käyttää sanaa paljon, sanoo lounasseurana ollut Matias Liimatainen, 22.

Myös bögö-sana eri muodoissaan on molempien käytössä. Se on tuttu muun muassa Hesburgerin Bökö-hampurilaisen mainoksesta.

– Bögöä on käytetty ennenkin, mutta Hese vahvisti sitä, he sanovat.

Bursa-sana on herättänyt kauhistelua ja hilpeyttä sosiaalisen median keskusteluissa, koska se tarkoittaa ihmiskehossa olevia limapusseja. Osan mielestä se vie jopa ruokahalun.

– Hirveää nuorisokieltä, tuhahtaa Mikonkadun uudessa Bastard Burgersissa ”ihan vaan hampurilaista” syönyt Teemu, 44.

Citycenterin Social Burger Jointissa lounastaneille Elina Castrénille, 48, ja 8-vuotiaalle Matias-pojalle bursat ja bögöt olivat vieraita sanoja.

– Vähän tyhmältä kuulostaa, äiti makustelee.

– Se on burgeri, Matias sanoo napakasti.

Myös Friends & Brgrs -ravintolassa syöneet Peppi Uusitalo, 16, Lilli Onnela, 16, Siiri Tiilikka, 16 ja Sonya Haga, 16 pudistelevat päätään uusille lempinimille.

– Hamppari ja burgeri ovat hyviä sanoja.

Pöydässä puhutaan ruotsia. Heidän mukaansa suomenruotsalaisilla ei ole erityisiä lempinimiä hampurilaisille.

– Burgare, kuuluu vastaus.

Uusitalo toivoisi, että Ruotsin Hesburgerina pidetty Max-hampurilaisketju tulisi Suomeen.

– Se on halpa ja hyvä.

Andstenin ja Liimataisen mielestä Suomessa on jo riittävästi hampurilaispaikkoja.

– Valinnanvaraa on tarpeeksi. Skaala on laaja.

Elina ja Matias Castrén suosivat paikkoja, joista saa paksun ja mehukkaan pihvin. Matiaksen mukaan yksi paksu on parempi kuin kaksi ohuempaa. Hänellä on myös toive ravintoloiden suuntaan.

– Toivoisin enemmän pöytiintarjoilua, Matias pohtii.

Bastard Burgersissa hampurilaistaan odottanut Anders Sjöberg toivoo Helsinkiin ”ranskalaistyylistä bistroa” jossa annokset olisivat alle 20 euron hintaisia ja tarjolla olisi myös hampurilaisia.

– Sellaista ei ole.