Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkes tutkii nuorten huumekuolemat – Suomi ikävän tilaston kärkimaita Euroopassa

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tänä vuonna tutkimuksen alle 25-vuotiaiden huumekuolemista.

– Teematutkinnan tarkoituksena on löytää suosituksia, jotta nuorten huumekuolemia voitaisiin ehkäistä entistä tehokkaammin. Tätä työtä tekevät monet tahot, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Otkes perustelee teematutkintaa tiedotteessaan sillä, että nuorten huumekuolemien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaita Euroopassa. Huumeisiin menehtyy vuosittain myös alaikäisiä lapsia.

– Jokainen huumekuolema pitää yrittää estää, sillä toivoa on niin kauan kuin ihminen on elossa. Riippuvuussairauksien hoidossa korostuu moniammatillinen yhteistyö ja kärsivällinen, pitkäjänteinen työskentely potilaan kanssa, sanoo Otkesin tiedotteessa Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Toivoa on niin kauan kuin ihminen on elossa.

Marina Erhola, Pirkanmaan hyvinvointialue

Tutkinnan tavoite on yleisen turvallisuuden parantaminen. Tutkinnassa on mukana Otkesin lisäksi muitakin viranomaisia, erityisesti poliisi ja THL.

Tutkinnassa selvitetään tapaturmaisia huumekuolemia eli väkivaltakuolemat jäävät sen ulkopuolelle.

Tutkimus selvittää muun muassa, millaisia välittömiä ja välillisiä syitä nuorten huumekuolemien taustalla on.

Lisäksi Otkes tutkii, miten nuorten huumeenkäyttäjien palvelut vastaavat heidän tarpeisiinsa, miten hoitoon ohjaus ja hoito toteutuu hyvinvointialueella, millaista muuta tukea nuori on saanut ja millaiset ovat eri viranomaisten roolit ja toimet nuorten huumekuolemien ehkäisyssä.