Helsinkiin avattiin ainutlaatuinen kortteli, jossa koirat, vanhukset ja lapset kohtaavat saman katon alla – näin paljon asuminen maksaa
5
Esko, 95, on yksi ryhmäkodin asukkaista. Vaimo Oili, 94, asuu viereisessä huoneessa. Vastaava sairaanhoitaja Iida Hedman katselee tauluja Eskon huoneen seinällä. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaMalminkartanon palvelukortteli muodostaa sisäpihan, jossa kaikilla toimijoilla on oma aidattu alue sekä yhteistä tilaa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaRyhmäkodissa jokaisella asukkaalla on omat huoneet. Aviopari Esko ja Oili ovat vierekkäisissä huoneissa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaSaunaosaston modernit tilat on mitoitettu niin että sänky mahtuu ovista sisään. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaAsukkaat saavat käyttää kuntosalia vapaasti. Sanna Jompero-Lahokoski
Malminkartanon uudessa korttelissa tehdään asioita yhdessä.
Malminkartanossa avattiin joulukuussa uudenlaisella ajatuksella toimiva palvelukortteli.
Samassa korttelissa Pakarituvantiellä tulevat toimimaan tehostettua palveluasumista ja palveluasumista tarvitsevat ikäihmiset, päiväkotilapset, koirapäiväkoti sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiö.
Hankkeen takana on hoivapalveluita yksityisesti tarjoava Norlandia Care, jolla on Helsingissä jo päiväkoteja, mutta Malminkartanoon avattiin ensimmäinen hoivaa tarjoava kohde, jossa toimijoita on monta. Yhdessä-konseptin ideana on yhteisöllisyys.
– Ajatuksena on, että kaikki voivat olla toistensa seurassa. Lapset voivat tulla tervehtimään vanhuksia ja tehdä heidän kanssa yhdessä asioita. Voimme kesällä järjestää vaikkapa grillijuhlat, toteaa hoivayksikön johtaja Outi Äijälä.
– Lasten ja vanhusten kanssa voimme järjestää myös yhteisen leivontahetken, jatkaa vastaava hoitaja Riitta Orenius.
Uudisrakennukset muodostavat sisäpihan. Kaikilla on aidatut pihansa sekä yhteistä tilaa.
Koirapäiväkoti avataan alkuvuodesta. Se on avoinna arkisin kello 7–17. Koirat tulevat vierailemaan hoitajiensa kanssa vanhusten ryhmäkodissa sekä päiväkodissa.
– Tutkimusten mukaan muistisairauteen liittyvää oireilua voidaan vähentää eläinten avulla. Eläimet laskevat myös stressitasoja sekä lievittävät masennusoireita ja yksinäisyyttä, Äijälä toteaa.
50-paikkainen päiväkoti avataan elokuussa.
Joulukuussa avatun palvelukorttelissa on vielä tilaa. Keittiön ja yhteisen kahvilatilan edustalla johtaja Outi Äijälä, vastaava hoitaja Riitta Orenius ja vastaava sairaanhoitaja Iida Hedman. Sanna Jompero-Lahokoski
Joulukuussa avatussa hoivakoti Isopakarissa on 44 itsenäiseen asumiseen tarkoitettua palveluasuntoa. Ryhmäkodeissa on 66 ympärivuorokautisen asumisen paikkaa. Tällä viikolla kahteen ryhmäkotiin oli muuttanut 25 asukasta.
Yksi asukkaista on Esko, 95, joka muutti taloon kaksi viikkoa sitten yhdessä vaimonsa Oilin, 94, kanssa. Pariskunta asuu vierekkäisissä yhden hengen huoneissa.
– Tämä on ollut äärettömän mukava paikka. Rakennus ja tilat ovat kauniit. Kaikista parasta on seura. Saa vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa, Esko toteaa.
Valtaosa asukkaista on muistisairaita.
Tehostetun palveluasumisen asiakkaat tulevat tällä hetkellä Malminkartanoon Helsingin kaupungin puitesopimuksella omasta kodistaan tai sairaalapaikalta. Norlandia perii ympärivuorokautisesta hoitopaikasta vuokraa 725 euroa kuukaudessa. Mahdolliset lisäpalvelut kasvattavat asumiskuluja.
Huoneissa on vessa, suihku ja automatisoitu hoivasänky.
Laitosmaisuutta pyritään häivyttämään osallistamalla asukkaita tekemään vointinsa mukaan asioita. Palvelukortteli on monille asukkaille loppuajan koti.
– Tekeminen lähtee asukkaista itsestään. Voimme pelata, lukea uutisia tai pyyhkiä pölyjä, jos asukas niin haluaa, kertoo vastaava sairaanhoitaja Iida Hedman kuntouttavasta ja voimavarat säilyttävästä toiminnasta.
Talossa on kuntosali, saunaosasto ja hierontapalveluita. Asukkailla on käytössään Vivago-hyvinvointirannekkeet, joiden avulla hoitajat pystyvät seuraamaan asukkaita myös etänä. Kesällä korttelin sisäpihalle tehdään yhdessä hyötypuutarha.
Uusi palvelukortteli sijaitsee Pakarituvantiellä Malminkartanossa. Sanna Jompero-Lahokoski
Alkuvuodesta alkaa vielä tyhjillään olevien palveluasuntojen markkinointi. Noin 30-neliöisen asunnon vuokra on 630 euroa. Asunnossa on kylpyhuone ja keittiö.
– Tänne voi tulla kuka tahansa asumaan, Äijälä toteaa.
Henkilökuntaa rekrytoidaan parhaillaan, jotta uusia ryhmäkoteja voidaan avata. Hoitajamitoitus on vanhuspalvelulaissa määritelty 0,75. Hoitajapula ei näy ainakaan hakemusten määrässä.
– Hakemuksia on tullut yllättävän paljon. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita. Uusi kiinnostaa selvästi, Äijälä sanoo.
Palvelukorttelissa ei vielä ole omaa ruokatuotantoa. Tällä hetkellä valmiita ruokia asukkaille toimittaa ateriapalveluita tarjoava Menumat. Helmi-maaliskuussa joku ruoka-alan toimija aloittaa toimintansa talon omassa keittiössä. Neuvottelut toimijasta ovat vielä kesken. Palvelut ovat myös avoinna kaikille, kuten lähialueiden asukkaille.
– Täältä voi tulla ostamaan kahvia tai syömäänkin, Hedman kertoo katutasossa olevista ruokailutiloista.
Ensimmäinen Norlandian Yhdessä-yksikkö valmistui Tuusulan Puustellimetsään vuonna 2020. Tämän vuoden aikana yksiköitä on valmistunut yhteensä kolme.