Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 178 000 helsinkiläisen saama korvaus loppui tämän vuoden alusta – summa ollut yli 12 miljoonaa euroa

Suurin osa yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista on poistunut tämän vuoden alusta. Muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen.

Tammikuun alusta 2023 Kela ei enää korvaa esimerkiksi lääkärin toimenpiteitä (kuten silmänpohjan tutkimukset ja hedelmöityshoidot), laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, säde- ja sytostaattihoitoa, eikä fysioterapiaa.

Vuonna 2021 yksityisistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä sai korvauksia Helsingissä 178 752 henkilöä. Korvauksia maksettiin yhteensä noin 12 miljoonaa euroa.

Yksityisen sairaanhoidon korvauksien muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada korvausta matkastaan yksityiseen sairaanhoitoon. Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.

Kela-korvauksen voi edelleen saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa.

Kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa jatkossa tasasuuruisen korvauksen, jonka suuruus on 8 euroa. Korvaus on kuitenkin suurempi, jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri.

Korvaus säilyy myös niissä tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saa myös psykologin tekemistä tutkimuksista.