Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pihalta karanneita lapsia ja tuulikaapissa toppapuvussa odottavia taaperoita – Äitien pinna paloi Helsingin päiväkotikaaokseen: ”Senaatintorilla tavataan!”

Stop vakava leikki -mielenilmauksessa vaaditaan päiväkotien palkkojen ja työolojen parantamista.

Päiväkodin pihalta karanneita yksivuotiaita, jotka ohikulkija palauttaa takaisin pihalle. Tuulikaapissa puoli tuntia odottavia, jo toppavaatteisin puettuja taaperoita, joita ei voi laskea pihalle, koska kukaan ei ehdi valvoa.

Näin laajasalolainen äitien ryhmä kuvailee Helsingin varhaiskasvatuksen arkea tiedotteessaan, jossa he ilmoittavat järjestävänsä mielenilmauksen Senaatintorilla keskiviikkona 18. tammikuuta kello 17.

– Mitä pitää tapahtua, jotta tilanne otetaan riittävän vakavasti ja konkreettisia toimia saadaan aikaan heti? Lasten turvallisuudella leikkiminen on vakavaa, emmekä me vanhemmat siihen enää suostu, jyrähtää järjestelyryhmän jäsen Jenni Mutanen.

– Kutsumme mukaan kaikki helsinkiläiset vanhemmat. Näytetään yhdessä, että olemme todella huolissamme tilanteesta, Mutanen haastaa.

Äidit vaativat välittömiä palkankorotuksia päiväkotien työntekijöille.

– Koemme, että vain sillä on välitön vaikutus päiväkotien ja työntekijöiden arkeen nyt heti, sanoo Niina Pippuri, samoin yksi mielenilmauksen järjestäjistä.

Hänen mukaansa nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja.

– Hienoa, että kunta ja valtio puhuvat koulutuspaikoista, mutta se ei vaikuta työoloihin pitkään aikaan.

– Palkankorotuksella lisätään alan arvostusta. Alalta on lähtenyt paljon osaavaa työvoimaa, ja parempi palkka voisi saada jonkun palaamaan. Töissä olevat pysyisivät ehkä pidempään, Pippuri toteaa HU:lle.

Pippurin mukaan nyt on vanhempien aika näyttää, että raja on ylitetty.

– On kestämätöntä, että varhaiskasvatuksen ammattilaisia ei ole tarpeeksi. Lapset ovat venyneet ja joustaneet jo tarpeeksi. Samoin päiväkotien aikuiset.

Vanhempien mielestä kaupungin tähänastiset keinot tilanteen korjaamiseksi ovat olleet lähinnä pois muilta lapsilta.

– Kuten uutiset leikkipuistojen sulkemisesta kertovat.

Mielenosoituksen järjestäjät viittaavat myös Helsingin ilmoitukseen ylitäyttää päiväkodit tammikuusta 2023 alkaen.

– Eri päiväkodit ovat tiedottaneet tästä perheille erilaisin sanakääntein. Osalle on kerrottu, että päiväkodit täytetään tammikuusta alkaen 105-prosenttisesti, osalle taas, että Helsinki ottaa kaikki tilapaikat käyttöön, Pippuri kertoo.

Pitkin viime vuotta kaupungin lupauksia kuunnelleet äidit haluavat varmistaa, että nyt ryhdytään sanoista tekoihin. He viittaavat apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) kolumniin HU:ssa 21. joulukuuta.

Kirjoituksessaan Sinnemäki totesi, että varhaiskasvatuksen kriisin taittaminen on Helsingin tärkeimpiä tehtäviä tällä valtuustokaudella.

– Uskon, että jo ensi kevään aikana saamme päätettyä seuraavat palkankorotukset, joista merkittävä osa tarvitaan varhaiskasvatukseen, Sinnemäki lupaili.

Sanat eivät enää riitä, kuittaa Sinnemäen lupaukset niin ikään mielenilmauksen järjestäjiin kuuluva Paula Ojanen.

– Poliitikkojen puheet eivät lämmitä, kun tilanne on äitynyt näin pahaksi. Perusluotto yhteiseen hyvinvointiin on todellakin koetuksella, hän sanoo.

– Me vanhemmat vaadimme, että tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti ja toimenpiteisiin ryhdytään heti. Vanhemmat vaativat konkreettisia parannuksia, puheet ja lupaukset eivät enää riitä.

Mielenilmaukseen oli Facebookissa ilmoittautunut tällä viikolla jo noin 300 henkeä ja kiinnostuneita oli lähes 2 000.