Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävijäruuhka tuomassa Nuuksioon uusia rajoituksia – helsinkiläinen Kalle tuli talvitelttailemaan: "Hiljentyminen, mielenrauha, offline..."

Kansallispuistoon suunnitellaan uusia rajoitusalueita, joilla liikkuminen kielletään liki täysin.

Lisää palveluja retkeilijöille, mutta myös entistä tiukempia rajoituksia. Näin Espoossa sijaitsevan Nuuksion kansallispuistossa yritetään turvata uhanalaisen luonnon säilyminen kovan kävijäpaineen alla.

Kansallispuistossa käy vuosittain yli 300 000 ihmistä.

Loppusuoralla oleva hoito- ja käyttösuunnitelma tuo kansallispuistoon muun muassa neljä uutta rajoitusaluetta, joilla kaikki liikkuminen kielletään lähes täysin. Tavoitteena on suojella eläimiä ja kasvillisuutta.

Tällä hetkellä kansallispuistossa on kolme rajoitusaluetta: Matalajärvi, Ruuhijärven Isosaari sekä Velskolan Pitkäjärven pohjoisosa.

Näiden lisäksi perustetaan neljä uutta rajoitusaluetta: Ketunkorpi (lähellä Lahnusta) Soidinsuo (Siikajärvestä länteen), Hauklammen alue (Saarijärven eteläpuolella lähellä Vihdintietä) sekä Romvuori Nuuksion Pitkäjärven pohjoispäässä länsirannalla.

Rajoitusalueilla liikkuminen, myös jalan, on kiellettyä joko lintujen pesimäaikaan tai lähes koko vuoden, helmikuun alusta marraskuun loppuun. Matalajärven liikkumiskielto muuttuu ympärivuotiseksi, mutta maa-alueella saa kuitenkin kulkea merkittyjä reittejä pitkin.

Tasapainoilu luonnonsuojelun ja kasvavien kävijämäärien kanssa on ollut uuden hoito- ja käyttösuunnitelman keskeinen tavoite.

– Käyttöpaineeseen vastaaminen edellyttää puiston rakenteiden ja reittien päivitystä mutta myös luonnonsuojelua, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Asko Ijäs.

Pyöräily kansallispuistossa herättää tunteita.

Uusia reittejä kansallispuistoon on luvassa erityisesti pyöräilijöille.

– Maastopyöräilyn suosio näkyy selvästi myös Nuuksiossa. Uusia reittejä on pyritty suunnittelemaan niin, että ne ovat mielekkäitä pyöräilijöille. Tavoitteena on kuitenkin myös vähentää reittien ulkopuolella tapahtuvaa pyöräilyä, joka on kansallispuistossa kielletty, Ijäs selvittää.

Kansallispuiston alueet pyritään nykyistä selvemmin jakamaan vyöhykkeisiin. Palvelut, kuten reitit ja tuli- ja leiriytymispaikat keskitetään retkeily- ja luontomatkailun vyöhykkeelle.

Syrjävyöhykkeille ei ohjata palveluja, mutta niillä voi kuitenkin liikkua jokamiehenoikeuden turvin.

Kävijöitä pyritään nykyistä selvemmin jakamaan useammille sisääntuloalueille, joita ovat Haukkalammen lisäksi Haltian ympäristö, Kattila, Siikajärvi, Veikkola sekä Tervalampi.

– Tavoitteena on vähentää Haukkalammen ruuhkia ja tarjota rauhallisempia vaihtoehtoja, Ijäs sanoo.

Haukkalammen läheisyyteen Nuuksionpäähän on suunnitteilla uusi pysäköintialue, joilta luodaan yhteydet lähiympäristön reiteille.

Ijäs muistuttaa, että uudistukset eivät tapahdu hetkessä vaan niitä toteutetaan pitkän aikavälin kuluessa. Esimerkiksi Nuuksionpään pysäköintialueen aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Suunnitelmasta voi jättää mielipiteitä 16. tammikuuta saakka. Sen jälkeen mielipiteet käydään läpi ja suunnitelmaan tehdään tarvittaessa korjauksia. Tavoitteena on saada suunnitelma ympäristöministeriön hyväksyttäväksi kevään aikana.

Ijäs arvelee, että palautetta tulee esimerkiksi pyöräilyreiteistä.

– Pyöräily kansallispuistossa herättää tunteita. Sähköpyörien myötä nopeudet ovat nousseet ja se herättää huolta kävelijöissä. Pyöräilijät taas kaipaavat pitkiä reittejä. Myös rajoitusalueista syntyy varmasti keskustelua.

Nuuksiossa tavatut kävijät kertovat olevansa tyytyväisiä.

– Tämä on ihan paras paikka nollata itsensä ja päästä vähän käymään metsässä, helsinkiläinen Lena Von Woyna kehuu.

Woyna on tuonut puistoon saksalaisen perheen, jonka kännykkäkamera on kovassa käytössä. Eikä ihme. Puisto on saanut yön aikana täydellisen lumikuorrutteen.

Taukopaikkoja lisäisi myös helsinkiläinen Kalle Hellman, joka kokeilee Nuuksiossa talvitelttailua ensimmäistä kertaa.

Hellman kertoo arvostavansa Nuuksiossa sitä, että kansallispuistoon pääsee kiirettä pakoon helposti julkisella liikenteellä.

– Hiljentyminen, mielenrauha, offline, Hellman luettelee syyt tulla Nuuksioon telttailemaan.