Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vain harva tietää tästä helsinkiläiskellarista, josta saa lounaan ja jälkiruoan 6 eurolla – Eeva, 69, huomioi asiakkaat muutenkin kuin kysymällä "käteinen vai kortti"

Myllyn murkina tekee halpaa, mutta hyvää lounasta hävikkiaineista.

Myllyn murkinassa on tiivis tunnelma. Pienessä kahvilassa on paljon asiakkaita ja työntekijöitä. On myös paljon ruokapakkauksia ja lisää työnnetään sisään rullakoilla, jotka menevät keittiöön.

Pöytiä on väljemmin ulkopuolella käytävällä. Tuoleilla ja penkeillä istuu väkeä kuin terveyskeskuksen vastaanotolla. He odottavat ilmaisen leivän jakoa.

Ensikertalaisen on hieman vaikea löytää Myllyn murkinaan, sillä se sijaitsee Liikuntamyllyn kellarissa pukuhuoneiden ovea vastapäätä. Opasteita ei ole ihan joka käänteessä.

Länsi-Helsinkiin perustettiin aivan uudenlainen kauppa, jonne vaaditaan ajanvaraus – näin se toimii

Väkimäärästä päätellen paikka tiedetään Myllypurossa hyvin.

Myllyn murkina oli Eeva Levanderin, 69, ja neljän muun perustajajäsenen haaveiden tulos. He olivat toimineet vapaaehtoistyössä ja halusivat perustaa oman avustuspisteen vähävaraisille.

– Istuskelimme muutaman kerran Itiksessä kahvilla ja mietimme, mitä lähdetään tekemään. Jokaisen sydän sykki vapaaehtoistyöhön. Saimme tämän tilan ja Hang On -yhdistys rekisteröitiin virallisesti huhtikuussa 2018.

"Hang onin" Levander määrittelee elämässä kiinni roikkumiseksi.

– Myllyn murkina -nimi on Facebookissa pidetyn nimikilpailun tulos.

Kahvila on avoinna arkisin 9–16 ja lounasta on tarjolla 6 euron hintaan kello 11–15. Käyntipäivänä valikoimassa oli ainakin nauhapastaa tomaatticarbonaralla, sieni- sekä kananuudelikeittoa ja munakasta sekä lisukkeina grilliperunat ja uunikasvikset. Salaatit ja jälkiruoka sisältyvät hintaan.

Ilmaiseksi yhdistys jakaa kahvilasta lähinnä leipää ja kuivatavaraa, mutta joskus muutakin ruokaa. Lisäksi Vuosaaressa on ilmaisruuan jako viikoittain.

"Halveksittavaa!" – Kalliossa viskotaan lahjoitusruokaa roskiin ja puiston pensaisiin: ruoka-avussa nyt ennätysruuhka

Valtaosa ruoasta tulee Myllyn murkinaan lahjoituksina.

– Olemme hävikkiruokaravintola, mutta se ei pidä aivan täysin paikkaansa, sillä osa tuotteista ei ole viimeisen käyttöpäivän tavaraa. Meillä on esimerkiksi kaksi isompaa vihannespuolen tukijaa, joilta tulee raikasta ja hyvää tavaraa.

Kaupoista saatava hävikkiruoka on hänen mukaansa puoliintunut aiemmasta, mikä johtuu siitä, että liikkeet myyvät vanhenevat tuotteet alennuksella omille asiakkailleen.

– Mielellään ottaisimme lisää lahjoittajia. Tässä syksyllä vietin unettomia öitä, kun vilkkaimmillaan lounastajia oli 80. Normaalisti heitä on 60–70.

Kerrostalon kivijalassa aukeaa kolmesti viikossa ikkuna, josta saa ruokakassin – Aimo, 80, käveli suoraan luukulle: "Puhelimeen ei ole vastattu"

Ajoittain yhdistyksen on ollut pakko ostaa osa perusraaka-aineista, koska lahjoituksia ei ole tullut tarpeeksi. Osin sen takia lounaan hintaa korotettiin vuoden alusta eurolla.

– Rahaa menee myös vuokraan, sähköön ja jatkuvaan kuljetusrumbaan.

Kahvilan henkilökunta koostuu eri tavoin tukityöllistetyistä ja vapaaehtoisista. Myös yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Levander on vapaaehtoinen.

– Minähän olen eläkeläinen, niin se mahdollistaa vapaaehtoistyön.

Kahvilan tavoitteena on olla yhteisö, joka edistää myös asiakkaiden henkistä hyvinvointia.

– Tarkoitus on, että huomioimme asiakkaat muutenkin kuin vain kysymällä kassalla, että käteinen vai kortti.

Toimittaja sai Pelastusarmeijan ruokakassin – tämä oli sen sisältö

Keijo, 71, on käynyt 17 vuotta leipäjonossa – "Ruokaan on jäänyt 6 euroa päivässä"

Yhden ruispalan heittäminen roskiin kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovipakkaus – Leipomon hävikistä syntyy kuplia juomiin