Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Entisen venetehtaan tontille alkaa nousta kaupunkipientaloja – "Merenranta uudisrakentamisessa on tässä mitassa Helsingissä hyvin harvinaista"

Kaksi- ja kolmetasoiset kodit valmistuvat Jollakseen arviolta jo ensi vuonna.

Jollakseen aiotaan rakentaa 26 kaksi- ja kolmetasoista kaupunkipientaloa merinäkymin. Kastelli-talojen toimitusjohtaja Joran Hasenson hehkuttaa sijaintia ainutlaatuiseksi.

– Merenranta uudisrakentamisessa varsinkin tässä mitassa on Helsingissä hyvin harvinaista, hän sanoo.

Paikalla Puuskaniemessä pienvenesataman kupeessa on aiemmin sijainnut venetehdas. Jollaksessa on valmistettu klassikkomerkki Vatoria.

Hasensonin mukaan alueen kaava oli alunperin haastava, ja sen mukaisia taloja yritti saada liikkeelle toinen rakennusliike kuitenkaan onnistumatta.

– Kun alue oli seissyt toteutumatta 10 vuotta, ryhdyimme neuvottelemaan poikkeamista kaavasta. Poikkeamispäätös tuli lainvoimaiseksi marraskuussa 2022.

Hasenson toteaa, että kaupungin kaavoittajalla on monesti vahva näkemys siitä, millainen jostain alueesta pitää tulla, mutta realismi asuntojen kysynnän ja rakentamisen näkökulmasta puuttuu.

Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä keväällä ja pientalojen valmistua 2024. Suurimmat asunnot ovat pinta-alaltaan 121 ja pienimmät 75,5 neliötä.

─ Merellinen sijainti antoi lähtökohdan suunnittelulle. Townhouse-tyyppisten asuntojen oleskelutilojen meren suuntaan avautuvat seinän levyiset ikkunat tuovat rantanäkymän osaksi asumisen arkea, kertoo kohteen suunnitellut arkkitehti SAFA Sami Logren Arkkitehtitoimisto Studio Puistosta.

– Lopullinen rakentamisen aloitus riippuu aina monesta tekijästä, kuten varausasteesta ja luvista, mutta hyvältä näyttää, Hasenson toteaa.

Hänen mukaansa asuntoja on varattu "kohtuullisesti" tässä suhdannetilanteessa.

Pientaloalueet löytävät uudet asukkaansa usein läheltä, tyypillisesti vain muutaman kilometrin säteeltä.

Helsingin tonttitarjonta pientaloille on liki täysin yksityisten varassa.

Kaupungin kaavoittamia vuokratontteja pientalorakentamiseen tuli Helsingissä vuoden 2022 haussa tarjolle 72 kappaletta, kysyntä oli viisinkertainen. Hakuja ei ole joka vuosi.

─Jo kaksi kolmasosaa uusista omakotitaloista rakennetaan muuttovalmiina tai avaimet käteen -valmiina. Neljännes omakotitaloista on asunto-osakeyhtiömuotoisia, mikä kertoo rakennuttajavetoisen aluerakentamisen yleistymisestä myös pientalohankkeissa, Hasenson kertoo.

Myös Jollaksen uudet pientalot ovat asunto-osakemuotoisia.

Hasenson peräänkuuluttaa kaupunkirakentamiseen monimuotoisuutta. Yli puolet suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Myös suurissa taajamissa omakotitaloasuminen on selvästi toivotuin asumismuoto.

Hasensonilla on selvä resepti pk-seudun asuntotuotannon kehittämiseen:

– Luovutaan tuijottamassa vain tonttitehokkuuden ja kerrospinta-alan maksimointiin, panostetaan kaavoituksen laatuun, rakennetaan väljemmin ja asuinalueita, joissa erilaiset asuntotyypit limittyvät keskenään.