Pesukone, sänky, jätesäkkejä... Kannelmäen junaradan alle kipataan tavaraa – Helsingissä vuosittain 300 ilmoitusta luvattomista kaatopaikoista
3
Kannelmäen junaradan alta tulee ilmoituksia hylätyistä tavararöykkiöistä. Tällä kertaa sillan alla oli vain autonrengas. Kaupunki huolehtii vain omien alueidensa siisteydestä. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaTattarisuolle hylättyjä autonrenkaita. Helsingin kaupunki
Katso isompi kuvaKivikon metsästä löytynyt pesukone. Helsingin kaupunki
Kannelmäessä maastoon jätetään isoja tavaroita, joita korjataan pois.
Sanna Jompero-Lahokoski
Kannelmäen juna-aseman läheisyydestä tulee kaupungille säännöllisesti ilmoituksia hylätyistä tavararöykkiöistä.
Esimerkiksi syksyn aikana kaupungin yleisten alueiden siisteydestä huolta pitävälle kaupunkiympäristön toimialalle on tullut neljä ilmoitusta siivoamistarpeesta.
– Kannelmäessä on jonkin verran ollut ongelmaa, toteaa rakennusten ja yleisten alueen kunnossapitoyksikön vihervalvoja Susanna Wall.
Syys- ja marraskuussa ilmoituksia on tullut Kaustisenpolulta ja Pelimannintieltä. Ilmoituksissa kerrotaan maastoon jätetyistä romukasoista, kuten pesukoneesta, autosta sekä junaradan varteen heitetyistä jätesäkeistä.
Aiemmin viime vuonna ilmoituksia tuli Soittajantien kupeeseen jätetyistä roskasäkeistä, puskaan heitetystä matosta ja radan varresta löytyneestä joustinsängystä.
– Tämä on todella ikävä, mutta ei uusi ilmiö. Kannelmäessä paikat ovat siivousurakoitsijallekin selvästi tuttuja. Ilmoituksia tulee tosin aika tasaisesti ympäri Helsinkiä, Wall toteaa.
Helsingissä on tiettyjä vakipaikkoja, joista ilmoituksia tulee muita enemmän, kuten Kivikon Sortti-aseman seutu ja Tattarisuon alue.
– Tyypillisesti jos Sortti-asema on kiinni viikonloppuja on hyvin todennäköistä, että sen läheisyydestä löytyy sohvia. Niitä ei haluta viedä enää takaisin kotiin, Wall sanoo.
Muita paikkoja ovat suojaisat asemien parkkipaikat ja hiljaiset kujien päädyt. Kaupungille kuuluu myös leirien purkaminen sen mailta.
Kaupungin puhtaanapito huolehtii kaupungin mailta löytyneiden pienempien roskien poisviennistä ja kaupungin ajoneuvoyksikkö autoista.
– Näissä tapauksissa kaupunki selvittää aina, kuka ajoneuvon omistaa, koska jonkunhan se aina on, Wall sanoo.
Kaupungin tilaama siivousurakoitsijakerää kaupungin omistamilta mailta isompia tavaroita, kuten sohvia, sänkyjä, kodinkoneita, vaatekasseja ja rakennusjätettä asiakaspalveluun tulleiden ilmoitusten perusteella.
Kaupunkiympäristön asiakaspalveluun tulee vuosittain noin 300 ilmoitusta laittomista kaatopaikoista Helsingissä. Määrissä on viime vuosina ollut jonkun verran nousua.
Malminkartanossa asuva Lena Hansson ei ole nähnyt maastoon hylättyjä tavararöykkiöitä. – Sen sijaan Mätäojan varressa oleva lumenkaatopaikka harmittaa. – Sulamisvedet valuvat suoraan Mätäojaan. Sanna Jompero-Lahokoski
Malminkartanosta Kannelmäkeen kuntosauvojen kanssa kävelevä Lena Hansson, 67, ei ole huomannut epämääräisiä roskakasoja kävelylenkkinsä varrella.
– En ole ikinä nähnyt mitään täällä, vaikka olen todella tarkka siisteydestä. Se mikä itseäni ärsyttää on Mätäojan vieressä sijaitseva lumenkaatopaikka.
Tänä vuonna Hansson ei ole nähnyt vielä lumia kipattavan, mutta aikaisempina vuosina lähelle Mätäjokea kasattava likainen lumi on aiheuttanut hämmästystä.
– Olen miettinyt, että miten niin lähelle jokea saa edes kipata. Sulavedet valuvat suoraan veteen.
Kaupungilta kerrotaan, että näillä näkymin Kartanonkaaren varavastaanottopaikka ei tänä talvena ole käytössä.
Luvattomien kaatopaikkojen siivoaminen Helsingissä on ollut poikkeuksellisesti lähes kokonaan katkolla viime vuoden elokuusta lähtien.
Syynä on kilpailutussopimuksesta tehty valitus. Kaupungin katu- ja viherurakoitsijat ovat paikanneet tilannetta.
Viime viikon keskiviikkona asiaan saatiin ratkaisu.
– Hyvä uutinen on, että nyt tavaroita saadaan jälleen kerättyä pois yleisiltä alueilta, Wall jatkaa.
Urakointia Helsingissä jatkaa ensisijaisesti Vantaan Painepesu.