Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi käytetyintä reseptiyskänlääkettä lopussa apteekeista

Suomalaiset apteekit ovat vuoden ensimmäisistä päivistä lähtien joutuneet tuottamaan yskänlääkkeiden hakijoille pettymyksen: kaksi yleisintä reseptillä myytävää yskänlääkettä on loppunut kokonaan lääketukusta.

– Tämä pitää paikkansa. Orionin valmistamaa Cocillanaa ja Orifarmin valmistamaa Sir. Ephedriniä ei tällä hetkellä ole saatavilla, kertoo viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Suomen Apteekkariliitosta.

Vanhalan mukaan lääkepulaan johtaneet syyt eivät ole vielä tarkoin selvillä.

– Todennäköisesti kysyntäpiikki on yksi syy tilanteeseen. Liikkeellä on nyt koronan lisäksi paljon muitakin hengitystieinfektiota aiheuttavia viruksia, jotka yhtenä oireena aiheuttavat yskää, Vanhala arvioi.

Helpotusta ainakin Cocillanan pulaan on todennäköisesti luvassa jo ensi viikolla.

– On hyvä muistaa, että vaikka jokin reseptilääke olisi jostain apteekista ja lääketukustakin loppunut, sitä voi olla saatavissa jostain toisesta apteekista, Vanhala muistuttaa.

Myös muutamat yskään tarkoitetut itsehoitolääkkeet ovat osin loppuneet apteekeista.

Hyvä tapa selvittää asia on tarkistaa saatavuustiedot esimerkiksi Lääkehaku-verkkopalvelun avulla. Keskiviikkona se ei kuitenkaan toiminut, mutta Vanhalan mukaan häiriötä korjataan parhaillaan.

Viime lokakuussa Jodix-tabletit pääsivät loppumaan apteekeista, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkisti suosituksen hankkia koteihin lääkejodia säteilyvaaratilanteen varalle. Suositus laukaisi kansalaisissa ajatuksen tablettien hamstrauksesta.