Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1-vuotiaiden ryhmä varastotilassa? Mielenosoitusta järjestävät äidit kuulevat karmivia tapauksia päiväkodeista – Helsingin varhaiskasvatusjohtaja vastaa nyt väitteisiin

Kaupungin varhaiskasvatusjohtajan mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kiistää väitteen, että kaupunki olisi antanut ohjeen täyttöasteen ylitykseen 105-prosenttisesti tammikuusta alkaen.

Huoli päiväkotien ylitäytöstä nousi esille Stop vakava leikki -mielenilmausta koskevassa uutisessa (HU 7.1.). Yksi tapahtumaa järjestävistä äideistä kertoi osalle vanhemmista tiedotetun, että päiväkoti täytetään 105-prosenttisesti. Osalle oli todettu, että Helsinki ottaa kaikki tilapaikat käyttöön.

– Tällaista virheellistä tietoa on jossakin lähtenyt liikkeelle huoltajille. Kävimme jo viime vuoden lopussa esihenkilöiden kanssa läpi tilapaikkojen avaamista loppu- ja alkuvuodelle, ja oikaisimme ylitäyttötietoa lautakunnalle, jossa myös oltiin huolestuneita, Kemppi kertoo.

– Ylitäyttöohjeistusta ei ole. Tässä ovat sekoittuneet kolme termiä eli käyttöaste, täyttöaste ja tilapaikat, joita ammattilaisenkin voi olla vaikea tulkita.

Täyttöastetermejä on ammattilaisenkin vaikea tulkita.

– Tarkastelimme mahdollisuudet käyttää tilaa lainsäädäntöä ja ohjeita noudattaen siten, että turvataan varhaiskasvatuspaikkoja lähipalveluna mahdollisimman paljon, hän perustelee.

Tuoreessa tiedotteessaan äitien ryhmä muistuttaa Helsingin ilmoittaneen täyttävänsä päiväkodit tilaneliöiden mukaan, joihin lasketaan niin käytävät kuin komerotkin.

– Olemme kuulleet yksivuotiaiden ryhmistä, joiden ryhmätila on ikkunaton varastohuone. Vauvoja varastossa? Onko tämä todella Helsingin kaupungin näkemys varhaiskasvatuslain mukaisesta lapsen edun ensisijaisesta toteutumisesta, mielenilmausta järjestävä Jenni Mutanen kysyy.

Kemppi on selvittänyt varastoväitettä, eikä sekään tieto hänen mukaansa pidä paikkaansa.

– Eräässä päiväkodissa on ollut yksi lasten ryhmätila käyttämättä. Tätä ryhmätilaksi suunniteltua tilaa on käytetty varastona, ja nyt se on otettu alkuperäiseen käyttöön.

Tilamitoituksen perustana käytetään Helsingissä valtuuston päättämää lapsikohtaista 8–9 neliömetrin huoneistoalaa. Syksyn ennusteen mukaan päiväkodeissa on tiloja noin 10 neliötä lasta kohti.

– Ja jokaisella lapsiryhmällä pitää olla oma toimitila. Käytäville niitä ei perusteta. Täyttöasteet jäävät alle sadan. Noudatamme lakia ja asetuksia, Kemppi vakuuttaa.

Tilapaikat suunnitellaan koko vuodeksi. Kaikki paikat eivät ole heti käytössä syksyllä, mutta viimeistään alkuvuodesta ne kaikki ovat käytössä.

– Tilanne on helpoin syksyllä, kun vanhin ikäluokka poistuu kouluun.