Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ihmiset miettivät ostavatko laadukasta kalaa vai höpöhöpölohta" – lähiruokakauppa ja italialainen kahvila löivät lapun luukulle talouskurimuksessa

Kirkkonummen Masalaa piristäneet lähiruokakauppa ja italialainen kahvila joutuivat lopettamaan.

Kuluttajien heikkenevä rahatilanne alkaa näkyä entistä voimakkaammin pk-yrityksissä. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo, että varsinaisia kriisin merkkejä ei vielä ole, mutta epävarmuus tulevasta on paha myrkkyä.

– Jos odotus tulevaisuudesta olisi selkeä, olisi tilanne sellainen, että suuri osa pk-yrityksistä selviää, Malinen luonnehtii yrityskentästä saamaansa viestiä.

Vaikeassa tilanteessa on jo jonkin aikaa ollut erikoistavarakauppa. Pikku hiljaa kuluttajien säästöhalut alkavat näkyä myös ravintola- ja kahvilabisneksessä.

– Pandemian jälkeen kuluttajilla on ollut halua ja rahaa käydä ravintoloissa. Vähitellen säästöt kuitenkin hupenevat.

Aikojen kovenemisen sai tällä viikolla kokea Kirkkonummen Masalassa toimiva Säsong o Gott -lähiruokamyymälä. Viime huhtikuussa avattu myymälä keskittyi etenkin Länsi-Uudenmaan alueella tuotettuun lähiruokaan.

Kaupan osakas Sebastian Östman sanoo, että kaupan kohtaloksi koitui huono yleinen taloustilanne.

– Avasimme kaupan hetkellä, joka oli ehkä huonoin mahdollinen aika 10–20 vuoteen. Tarkoituksena oli yrittää haastaa ruokakaupan isot ketjut, Östman sanoo viitaten Masalassa toimiviin K- ja S-ryhmän ruokakauppoihin.

Östmanin mukaan myymälän oli vaikea viedä kohonneita kustannuksia tuotehintoihin.

– Ymmärrän tilanteen itsekin, kun käyn ruokakaupassa. Ihmiset katsovat entistä tarkemmin hintaa, ja silloin joudutaan miettimään, ostetaanko laadukasta kalaa vai jotain höpöhöpölohta.

En voinut maksaa itsellenipalkkaa.

Lähiruokakaupan naapurissa toiminut italialainen Saporino-kahvila-kauppa joutui myös lopettamaan.

Yrittäjä Francesca Frattucci sanoo, että ruoka- ja kahvilatuotteiden lisäksi kallistuivat sähkö, rahtikulut Italiasta sekä vuokra.

– Olisimme joutuneet nostamaan hintoja niin paljon, että se olisi ollut shokki asiakkaille.

Frattucci ehätti pyörittää Saporinoa kolmisen vuotta kahdessa eri paikassa Masalassa. Aluksi iski korona ja sitten kohonneet kulut.

– En voinut maksaa itselleni palkkaa koko kolmen vuoden aikana. Tänä syksynä oli pakko tehdä lopetuspäätös.

Yrittäjä harmittelee myös mainoskuluja: verkojättien algoritmien takia somemainontaan olisi pitänyt panostaa kasvavia summia näkyvyyden saamiseksi.

Vaikka pettymys on suuri, sanoo Frattucci saaneensa joukon uusia ihmissuhteita.

– Olen ehkä hieman pettynyt, ettei kahvilalle riittänyt asiakkaita, mutta sain joukon uskollisia, ystävällisiä ja ihania vakioasiakkaita sekä ystäviä.

Suomen Yrittäjien Petri Malinen sanoo, että lopettavien pk-yritysten määrä on hienoisessa kasvussa. Myös konkurssit ja yritysten maksuvaikeudet ovat lisääntyneet jonkin verran.

Tavalliset päivittäistavara- ja ruokakaupatkaan eivät ole suojassa kohoavilta kuluilta, vaikka ne ovakin Malisen mukaan kyenneet nostamaan hintojaan.

Osa ruokakaupoista kärsii esimerkiksi rajusti nousseesta sähkön hinnasta.

– Positiivista on, että sähkön hintaa ennustavat futuurit ovat selvässä laskussa. Jos tästä ja ensi kuusta selvitään, tilanne voi olla parempi, Malinen arvioi.

Malinen huomauttaa, että talouden heikentyminen on tapahtunut yrityksille vähitellen. Kuluttajien luottamus talouteen on ollut alamaissa jo pidempään.

Sebastian Östmanin mukaan lähiruuan myynnissä ei ollut sellaista näkymää, että tilanne paranisi. Hän uskoo lähiruualle olevan silti kysyntää, mikäli ajat paranevat.

– Olemme saaneet valtavasti palautetta, kun ilmoitimme kaupan loppuunmyynnistä. Itse aion jatkaa lähiseudun tuottajien esille tuomista jatkossakin somessa.

Italiasta Suomeen 2014 muuttanut ja Kirkkonummelle kotiutunut Francesca Frattucci sanoo puolestaan aikovansa pitää nyt hetken hengähdystauon.

– Käyn ehkä perheeni luona Italiassa, jossa en ole ollut sitten vuoden 2018. Sen jälkeen etsin uutta työtä. Ehkä jonain päivänä voi yrittää vielä uudella yritysidealla. Minulla on kuitenkin edelleen ihana kotitalo luonnon keskellä Kirkkonummella.