Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HU vieraili pian avautuvassa jättisairaalassa: potilaiden hoidon luvataan nopeutuvan – Töölön tapaturma-asema suljetaan

Siltasairaala otetaan Meilahdessa vaiheittain käyttöön. Kaikki erikoisalat ovat nyt samalla kampuksella.

Vajaat neljä vuotta rakenteilla olleen Siltasairaalan osastoilla käy kuhina, mutta ei vielä potilaista. Tehohoito- ja leikkaussaliosastoja valmistellaan tulevaa käyttöä varten.

Ensimmäiset potilaat Siltasairaalaan, uuteen supersairaalaan, tulevat ensi maanantaina.

Helmikuun alussa Töölön päivystys eli tapaturma-asema lakkaa. Toiminta Siltasairaalassa osana Meilahden yhteispäivystystä käynnistyy keskiviikkona 1. helmikuuta.

– Sen jälkeen Töölön sairaalaa ei enää ole. Esimerkiksi ambulanssit ajavat jatkossa suoraan tänne, sanoo tukielin- ja plastiikkakirurgian toimialajohtaja Jarkko Pajarinen ja toteaa, että avaamisajankohta on mietitty niin, että silloin päivystyksessä olisi mahdollisimman hiljaista.

Haartmaninkadulla, Torni- ja Kolmiosairaalan vieressä Meilahdessa sijaitseva Siltasairaala on HUSin historian suurin rakennushanke, mutta myös toimintoja yhdistävä muutos.

– Suurin arvo tulee siitä, että kaikki erikoisalat ovat jatkossa samalla kampuksella. Laadullisesti hoito tulee toivottavasti sujuvoitumaan, nopeutumaan ja parantumaan, Pajarinen kertoo.

Päivystys-, leikkausosasto, teho-osastot, poliklinikat, päiväsairaala ja vuodeosastot toimivat jatkossa saman katon alla.

Yksi esimerkki ripeämmästä hoidosta on ensimmäisenä Euroopassa käyttöön otettava niin kutsuttu raptor-sali, johon tuodaan kriittisessä tilanteessa olevia potilaita, jotka olisi aikaisemmin viety Töölöön.

– Potilas tuodaan ambulanssilla suoraan tänne, jossa kaikki hoito pystytään tekemään samassa tilassa. Aikaisemmin potilasta saatettiin joutua siirtämään paikasta toiseen. Henkilökunta tulee paikalle potilaan tarpeen mukaan.

Salissa on laitteita, kuten tietokonetomografia, jotka mahdollistavat yhtä aikaa hoidon ja tutkimuksen potilasta siirtämättä.

Uudessa sairaalassa on 58 tehohoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, neljä vuodeosastoa, 215 sairaansijaa ja 69 päiväsairaalapaikkaa. Pajarinen arvioi, että tehohoitopaikkojen määrä tulee jatkossa jonkin verran kasvamaan.

– Uutta osastoilla on muun muassa päivänvaloa mukaileva valaistus sekä lasiliukuovet, kertoo tehohoito-osaston sairaanhoitaja Marketta Niemi.

Siltasairaala on saanut nimensä uuden sairaalan ja Syöpäkeskuksen uudisosan yhdistävästä sillasta, joka toimii myös auditoriona.

Syöpäkeskuksen polikliiniset osastot aloittivat viime viikolla. Ensi viikon tiistaina aloittavat vuodeosastot.

– Polikliininen sairaala on toiminut Meilahden viipalesairaalassa viimeiset neljä vuotta. Nyt nämä kaikki ovat samoissa tiloissa, kertoo Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson.

Uudella magneettiohjatulla ulkoisen sädehoidon laitteella pystytään parantamaan esimerkiksi haimasyöpäpotilaiden hoitoa.

Syöpäkeskuksen lääkehoitoyksikössä on 69 hoitopaikkaa. Vuosittain keskuksessa hoidetaan noin 10 000 potilasta.

Yksi uuden sairaalan käyttöönottoon liittyvä haaste on ollut hoitajatilanne.

Töölön tapaturma-aseman hoitajat ovat vastustaneet yhdistymistä ja uhanneet joukkoirtisanoutumisilla. Jarkko Pajarinen kuvailee tilannetta kriisiytyneeksi.

– Neuvotteluissa on käsittääkseni kuitenkin edistytty.

– Töölön tapaturma-asemalla on ollut tietynlainen toimintakulttuuri. Nyt on kyse uudenlaisten pelisääntöjen laatimisesta ja kompromissien tekemisestä.

Viime viikon tietojen mukaan irtisanoutuneita hoitajia oli Pajarisen tietojen mukaan kymmenkunta. Hoitajia on yhteensä reilut 50.

– Ymmärrän hyvin, että kyse on isosta muutoksesta. Se vaatii puolin ja toisin vastaan tulemista.

Hoitajat haluaisivat pysyä oman yksikkönään. Kyse on muun muassa työvuorojen suunnittelusta sekä pitkistä vapaista.