Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uskotko? Päättäjille esitetty tilasto väittää, että 50 000 helsinkiläistä aikuista pyöräilee läpi talven

Sama tutkimus paljastaa, että talvipyöräily on vähentynyt.

Helsinkiläiset ovat innostuneet talvipyöräilystä, mikäli on uskominen kaupungin päättäjille esiteltyjä pyöräilytilastoja. Niiden mukaan Helsingin 18–74-vuotiaista aikuisista 10 prosenttia pyöräilee ympäri vuoden.

Samaisessa kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa esitelty liikennebarometri pistää vielä paremmaksi: Helsingin asukkaista 15 prosenttia tekee päivittäiset työ- ja opiskelumatkansa polkupyörällä.

Tuorein virallinen väestötieto on vuodenvaihteesta 2021/2022. Silloin Helsingissä oli 493 632 ihmistä, jotka kuuluivat ikäluokkaan 18–74 vuotta. Kymmenys tästä on noin 50 000.

Tilasto ei tunnu tukevan arkihavaintoja. Talvipyöräilijöitä kyllä näkee kaupungilla, mutta aika harvakseltaan. Kotikulmilla lumessa voi olla yhdet tai kahdet pyöränjäljet.

Helsinki käyttää ennätyssummia pyöräväyliin – silti pyöräily on uusimman tutkimuksen mukaan vähentynyt

Helsingin seudun pyöräilijöiden puheenjohtajan Timo Hastin mukaan 10 prosentin osuus aikuisista kuulostaa realistiselta.

– Aika pieni osa jatkaa pyöräilyä lumien tultua. Tutkimuksen luotettavuudesta en osaa sanoa sen paremmin, hän toteaa.

Pyöräilyn määrää Helsingissä tutkitaan ajantasaisella konelaskennalla. Esimerkiksi lauhana ja lumettomana alkutalvena 2020 konelaskentapisteiden (11 kappaletta) tammikuun keskiarvo oli noin 900 pyöräilijää päivässä. Tuoreet laskuritiedot löytyvät täältä.

Lukemat ovat tosin suuntaa antavia, sillä sama pyöräilijä saattoi osua laskureihin useita kertoja.

Ehkä avain tietojen tulkitsemiseen löytyy tutkimuksen taustatiedoista. Barometriin haastateltiin 2 002 helsinkiläistä. Kuitenkin peräti 6 191 puhelimitse tavoitettua kieltäytyi haastattelusta, kun heille oli kerrottu tutkimuksesta ja sen aiheesta.

Hämeentien pyöräkaistoja piinaa ongelma, josta tulee paljon palautetta – ylikomisario Pasterstein kertoo omaperäisestä ratkaisustaan: "Soitin omistajalle..."

Koska tutkimusta on toistettu samalla tavalla kahden vuoden välein, kertonee se silti luotettavasti muutoksista.

Barometrin mukaan talvipyöräily on vähentynyt vuodesta 2020, jolloin ympäri vuoden kertoi pyöräilevänsä 13 prosenttia. Peräti 33 prosenttia pyöräilijöistä on tyytymättömiä pyöräväylien talvihoitoon, kun vuonna 2020 vastaava luku oli 21 prosenttia

Tutkimuksessa arveltiin, että vähenemisen taustalla voi olla runsasluminen talvi ja tyytymättömyys pyöräväylien talvihoitoon.

Lautakunta päättikin tilastot nähtyään hoputtaa kaupunkia kohentamaan talvipyöräilyn edellytyksiä.

19.1.2023 klo 10.37 korjattu pyöräilijäyhdistyksen nimi ja täsmennetty kohtaa pyöräilymäärien laskennasta sekä lisätty linkki laskureihin.

Miksi “trikoo-ohjukset” ajavat autoteillä, vaikka vieressä menee pyörätie? Beni Kauhanen paljastaa syyt liikennekäyttäytymiseen, joka ärsyttää monia

"Meinasin aamulla jo kaksi kertaa jäädä pyörän alle", sanoo katuremontin työnjohtaja – Pyöräilijät ajavat Helsingin vilkkaimmalla väylällä kovaa ja jatkuvasti myös väärään suuntaan

Lapsille tuttu suojatie korvattiin pyöräväylällä Helsingissä – rehtori järkyttyi päätöksestä: "Erittäin suuri turvallisuusriski"

Helsinkiläinen Petter, 37, osallistuu Alepa-fillarilla 15 tunnin haasteeseen – toivoo pyöriin yhtä muutosta

Helsingin pelätyltä "giljotiinikadulta" poistetaan suojateitä – tilalle kiistelty ratkaisu, josta ei autokoulussa kerrottu

Nyt on sisua! Heidi, 16, treenaa Helsingin lumisohjossa jopa 4 tuntia päivässä, herätti kiinnostusta jo ulkomailla – "Välillä ei liiku mihinkään"