Teatterilippujen hinnat ovat 30–50 euroa.
Lippu Helsingin kaupunginteatterin musikaaliin maksaa 89 euroa. Teatteriesitysten liput maksavat 35–49 euroa.
Opiskelijoille lippuja myydään puoleen hintaan arki-iltojen näytöksiin, mutta esimerkiksi varusmiehille tai työttömille ei ole edullisempia lippuja. Eläkeläiset saavat vaivaisen kolmen euron alennuksen arki-iltojen esityksistä.
Onko verovaroilla tuetusta teatterista tullut vain hyvätuloisten huvia?
– Teatterin pitäisi olla mahdollista kaikille kaupunkilaisille, mutta samalla kaupunkikonserni vaatii meiltä oman rahoitusosuuden kasvattamista, toteaa teatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Mike Pohjola (vas.).
– Käytännössä se tarkoittaa, että lippuja pitäisi myydä enemmän tai kalliimmalla hinnalla. Suuret tuotannot, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan, ovat niitä paikkoja, joissa lipunhintoja olisi mahdollista jopa nostaa, Pohjola sanoo.
Esimerkiksi nyt ohjelmistossa pyörivä Priscilla – aavikon kuningatar esityksen täyttöaste on ollut 99 prosenttia lähes 90 euron lipulla. Fanny ja Alexander on pyörinyt niinikään loppuunmyydyille katsomoille 46 euron lipuilla.
– Kapitalistisesti voisi ajatella, että näiden esitysten lippuhinnat ovat liian alhaisia.
Teatterisäätiön hallitus siunaa kaupunginteatterin lippujen hinnat teatterijohtajan esityksestä. Hallituksen nimittää kaupunginhallituksen konsernijaosto.
Kullakin tuotannolla on oma budjettinsa, mikä määrittelee esityksen lippujen hinnan. Käytännössä 923-paikkaisen suuren näyttämön kassamagneeteilla teatteri pystyy toteuttamaan esimerkiksi lastennäytelmiä.
Kaupunginteatterin noin 29 miljoonan euron vuosibudjetista noin 40 prosenttia katetaan pääsylipputuloilla. Loppu jakautuu kutakuinkin tasan valtiolta ja kaupungilta tulevan rahoituksen kesken.
Teatterinjohtaja Kari Arffman pitää tärkeänä, että suurten musikaalien ohella ohjelmistossa on esityksiä, joiden liput ovat edullisempia. Hintojen laskeminen kauttaaltaan tarkoittaisi vähemmän henkilöstöä toteuttamaan laadukkaita esityksiä.
Hänestä tärkeää olisi löytää ratkaisuja tukea vähävaraisten teatterissa käyntiä.
– Millä keinoin se tehdään ilman että taidelaitoksen tulee rajoittaa omaa tulonhankintaa? Arffman kysyy.
Teatteri tukee jo nyt vähävaraisia tarjoamalla ilmaislippuja kirjaston kautta. Koululuokille ja erityisryhmille tarjotaan edullisia tai ilmaisia lippuja. Kaupungin kulttuurikaveri -toiminnan kautta jaettiin 140 lippua syksyn esityksiin.
Samalla kaupunginteatteri poikkeaa muista teattereista, ettei se tarjoa alennettuja lippuja varusmiehille ja työttömille. Teatterin markkinointipäällikkö Olli Eljala sanoo, ettei niiden perään ole juurikaan kyselty.
Pohjola näkee, että varusmiesten, sivarien ja työttömien alennusliput ovat asia, josta teatterisäätiön hallituksessa pitää keskustella.
Kaupunginteatterilla ei myöskään ole käytäntöä, jossa lippuja myytäisiin edullisemmin saman päivän näytöksiin.
– Se ei olisi reilua asiakkaille, jotka ovat hankkineet lippunsa hyvissä ajoin ja täyteen hintaan, Eljala sanoo.
Kahden tason, permannon ja parven, suurella näyttämöllä ei myöskään ole eri hintaryhmien lippuja, toisin kuin esimerkiksi Svenska teaternin tai Kansallisteatterin pääsaleissa.
Kansallisteatterissa esitysten liput maksavat tällä hetkellä 35–49 euroa.
– Koronatilanne ja nyt vallitseva maailmantilanne ovat vaikuttaneet teatterin toimintaan ja kuluihin. Tämä asettaa meillekin painetta lipunhintojen tarkistamiseen, mutta tavoitteemme on, että mahdolliset nostot ovat niin maltillisia kuin mahdollista, sanoo viestintäpäällikkö Karoliina Masalin.
– Toivomme ilman muuta, että mahdollisimman monella on mahdollisuus tulla teatteriin.
Alennettuja noin 19–22 euron lippuja on opiskelijoiden lisäksi tarjolla myös varusmiehille ja työttömille.
Alennusryhmien ja eläkeläisten lippuja (alennus 4 euroa) voi käyttää myös viikonloppuisin.
Pienempien teattereiden peruslippujen hinnat vaihtelevat 30–38 euroon.
Tetteri Jurkka korotti vuodenvaihteessa peruslipun hintaa 32 eurosta 35 euroon. Q-teatterissa peruslipun hinta on 38 euroa. Kom-teatterin kevään esitykseen peruslippu maksaa 36 euroa, Ryhmäteatterin 35 euroa. Päälle tulevat mahdolliset palvelu- ja toimitusmaksut.