Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatintorin mielenilmauksessa selvisi, että päiväkotien työntekijöitä uhkaillaan, jotta he eivät puuttuisi näkemiinsä epäkohtiin

Nuori isä kertoo, ettei koskaan osallistu mielenosoituksiin, mutta Stop vakava leikki -mielenilmaukseen Senaatintorille hänen oli "pakko tulla'". Työnsä vuoksi hän ei halua esiintyä nimellään eikä kuvallaan.

– Minut toi tänne erittäin huolestuttava tilanne. Jos kahden lapsen perheessä toinen heistä sairastuu, toistakaan ei saa viedä päiväkotiin. Siellä ei ole tarpeeksi työntekijöitä, isä kertoo.

Hän ihmettelee, miten kaupungilla ei ole varaa maksaa kunnon palkkaa varhaiskasvattajille, sairaanhoitajille ja vanhusten hoitajille.

– Kun meillä on kuitenkjn varaa rakentaa 800 miljoonan euron silta Laajasaloon tai peruskorjata Olympiastadion sadoilla miljoonilla.

Päiväkotien varhaiskasvatuksen ahdinkoon välittömiä ratkaisuja peräävän mielenilmauksen järjesti laajasalolaisten äitien ryhmä. Heidän kutsuaan saapua Senaatintorille noudatti noin 300 vanhempaa ja lasta.

Itse asiassa päivikoti-ikäiset Hertta ja Mira ojensivat vanhempien keräämän adressin apulaispormestari Nasima Razmyarille. 6 700 hengen allekirjoittamassa adressissa vaaditaan välittömiä toimia henkilökunnan työoloihin ja palkkaukseen.

– Tämä on ehkä tärkein adressi, mitä ikinä olen saanut. Varhaiskasvatuksen tilanne on vakava. Kiitän alan ammattilaisia, jotka tekevät työtä suurella sydämellä, Razmyar sanoi.

Razmyar ja muut mielenilmauksessa puhuneet helsinkiläispäättäjät muistivat mainita, että varhaiskasvatuksen ammattilaisia on tuettu parin vuoden sisälllä noin 10 miljoonan euron lisärahoituksella.

– Helsinki on tunnetusti pistänyt panokset väen haalimiseen alalle, mutta samalla tarvittaisiin myös pitovoimaa, kokoomuksen Sini Korpinen totesi.

– Valtuustoryhmässämme mainittuja kannustimia tähän olisivat työvaatteet, palkkojen nostaminen ja virkistysrahan tuplaaminen nykyisestä vaatimattomasta 30 eurosta.

Vihreiden Johanna Nuorteva edellytti nykyisen palkkaohjelman jatkamista vuosittaisilla korotuksilla.

– Varallaolosta työajan ulkopuolella on maksettava palkka. Työpäivät ja lomat on pystyttävä ennakoimaan. Sijaisia pitää voida palkata, hän vaati.

Vasemmistoliiton Petra Malin kiinnitti monen muun tavoin huomiota alalla vallitsevaan uhkailukulttuuriin, joka ehkäisee epäkohtiin puuttumista.

– Varhaiskasvatuksen työntekijöillä on puutteista ilmoitusvelvollisuus. On täysin yksiselitteistä, ettei niiden tekemisestä saa seurata mitään sanktioita, hän tähdensi.