Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pariskunta jätti asuntokaupat tekemättä "vuokratonttien" Tikkurilassa – Asiantuntija: Sopimusehdot kannattaa lukea tarkasti

Uusien kerrostalojen nouseminen vuokramaalle ei ole kaupungin tahto.

Vantaan Tikkurilaan valmistui viime vuonna lähes 400 omistusasuntoa kerrostaloihin. Asunnoista vain noin 40 valmistui taloihin, jotka ovat asunto-osakeyhtiön omalla tontilla. Näin ollen lähes 90 prosenttia viime vuonna Tikkurilaan rakennetuista uusista omistuskerrostaloasunnoista on vuokramaalla.

Myös asunnonostajat ovat huomanneet ilmiön. Uutta kerrostalokotia etsinyt Jari Hellberg totesi Vantaan Sanomille joulukuussa, ettei Tikkurila ollut vaihtoehto, koska niin moni uudisasunto sijaitsi vuokratontilla. Pariskunta muutti sen sijaan Leinelään.

Uudisasuntojen valmistuminen vuokratonteille ei ole Vantaan kaupungin tahto.

– Kaupungilla on käytäntönä, että kaupungin omistamat tontit myydään asunto-osakeyhtiölle eli niiden omistajiksi tulevat taloyhtiöiden osakkaat, Vantaan maankäyttöinsinööri Juho Lumme kertoo.

Hän arvelee, että uudiskohteita nousisi vuokratonteille vielä enemmän, jos kaupunki toimisi toisin.

– Usein rakennuttaja haluaisi, että tontti myytäisiin tonttirahastolle.

Rahastot vuokraavat tontteja asunto-osakeyhtiöille ja kyseessä on silloin vuokratontti.

– Tonttirahaston hyvä puoli on siinä, että se voi mahdollistaa sellaisen rakennushankkeen käynnistymisen, jota ei muutoin olisi saatu taloudellisesti riittävän kannattavaksi.

HU:n selvitys: Kalasataman Majakassa isoja ongelmia – taloyhtiö pidätti rakennusyhtiön 8 miljoonan euron vakuuden

Lumme toivoo enemmän julkista keskustelua siitä, mitä osakkeen ostaminen vuokratontilla sijaitsevasta kohteesta tarkoittaa.

– Olen jonkin verran huolissani siitä, selvittävätkö asukkaat riittävän tarkasti vuokratontin sopimusehdot, mitä tuleva tonttivuokran osuus tulee olemaan ja miten toimitaan vuokrasopimuksen päätyttyä.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia on samaa mieltä. Hän toivoo osakkeen ostavan lukevan tonttivuokrasopimuksen huolella. Vuokratontteihin sovelletaan maanvuokralakia.

Haltia nimittää vuokraoikeutta vahvaksi oikeudeksi. Se ei tarkoita, etteikö vuokranantaja voisi vuokrasopimuksen päättyessä ottaa tonttia itselleen muuhun käyttöön. Niin on tapahtunut esimerkiksi Helsingissä.

Haltia huomauttaa vuokratonteilla olevan kohteita, joissa osakkaat voivat lunastaa tonttiosuuden itselleen ja kohteita, joissa tontti pysyy vuokranantajan omistuksessa. Tonttiosuuden lunastamalla osakas ei osta mitään tiettyä osaa tontista, vaan osakkaiden lunastaessa tonttiosuuksia, tontti siirtyy vähitellen asunto-osakeyhtiölle.

Tontti voi siis olla edelleen pääosin vuokranantajan omistuksessa, vaikka yksittäinen osakas olisi osuutensa maksanut. Silloin asuntoa myytäessä ei voida sanoa talon olevan omalla tontilla, vaikka kyseisen huoneiston osakas ei joudukaan enää maksamaan tontista vuokraa.

Asuntokaupat tyrehtyivät äkkiä – Tämän vuoksi koteja myydään nyt vähemmän kuin vuosikymmeneen

Helsinkiläinen Ahmed, 22, taisteli tien unelma-ammattiinsa – kertoo nyt, millaista on soittaa 50 kylmäsoittoa kun yleisin vastaus on "ei"

Tuoko uusi veto vauhtia asuntokauppaan? – Välittäjät haluavat poistaa tämän veron kokonaan

Helsingin asuntokaupan hurja pudotus jatkui marraskuussa – tässä asuinalueiden yllättäjät: "Näyttäisi siltä, että..."