Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähileikkipaikan pitäisi löytyä Helsingissä vähintään 300 metrin päässä kotoa – kaupunki linjaa leikkipalveluista

Leikkipaikkoja määrittelemään on laadittu ohje.

Helsingin uusissa leikkipalveluperiaatteissa on otettu tavoitteeksi, että kodeista noin 600 metrin säteeltä löytyy alueleikkipaikka tai leikkipuisto.

Mikäli tätä välimatkaa lähempänä sijaitsee lähileikkipaikka, voi leikkipuisto tai alueleikkipaikka vastaavasti olla kauempana.

Alueleikkipaikat ovat laajoja ja tarjoavat pienten lasten leikkivälineet sekä aktiivista toimintaa myös kouluikäisille. Leikkipuistossa on näiden lisäksi ohjattua toimintaa ja oma rakennus. Lähileikkipaikka taas sisältää perusvälineet, kuten keinut ja hiekkalaatikon, ja on suunnattu pääasiassa pienille lapsille.

Lähileikkipaikkojen suositusetäisyys kodeista on 300 metriä. Ne parantavat palvelua etenkin tiiviisti rakennetuilla alueilla, joilla pihat ovat pieniä.

Leikkipalveluiden huippua edustavat teemaleikkipuistot, joissa on jokin innostava teema, sekä erikoistason esteettömät leikkipuistot, joiden tulisi olla kaikille käyttäjäryhmille saavutettavia.

Esteettömiä leikkipuistoja on kaupungin mukaan tällä hetkellä 18.

Leikkipuistot ja leikkipaikat ovat yksi taloudellisesti kalleimmista viherpalveluista, mutta samalla ne tuottavat asukkaille suurta arvoa, kaupunki toteaa. Niihin on päässyt kuitenkin kertymään runsaasti korjausvelkaa ja uusiakin leikkipaikkoja pitää rakentaa.

Vatimukset välineiden turvaetäisyyksille ovat kasvaneet, jonka vuoksi maa-alan tarve on kasvanut. Mikäli leikkipaikka päätetään lopettaa, tarkastellaan aina verkoston riittävyys ja korvaavat palvelut.

Leikkipaikkalinjaus jäi pöydälle kaupunkiympäristölautakunnan viime kokouksessa.