Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kyllä, me nykyään keskustellaan uunin käytöstä" – Lukijat kertovat: Tällaisia riitoja sähkönsäästö tuo parisuhteisiin

Perhesopu voi olla koetuksella energiansäästötalkoissa.

Sähkön korkealla pysytellyt hinta on luonut perheisiin ja parisuhteisiin uusia keskustelun- ja kiistanaiheita. Tyypillistä on, että esimerkiksi sähkölämmitteisessä asunnossa toinen puolisoista on valmis tyytymään viileyteen, kun taas toinen palelee.

– Kävin napsuttelemassa muutaman kylmänä pidetyn patterin päälle miehen lähdettyä useamman päivän reissuun, tunnustaa eräs nainen.

Helsingin Uutiset pyysi lukijoiden kommentteja aiheesta.

– Meillä sanomista, nykyisin päivittäistä, tulee suihkun jääkylmästä lattiasta. Olen toivonut edes pientä lämmöntunnetta jalkojen alle, mutta toiveisiin ei ole vastattu, sanailee helsinkiläisrouva.

Myös laskujen jakaminen puhuttaa:

– Ainakin meillä ja kaverillani parikunnat maksavat puoliksi näitä sähkölaskuja, mutta vilukissanaiset arvostavat lämmitystä enemmän ja ovat valmiita maksamaan enemmän kuin kumppaninsa.

Yksi kertoo olevansa innokas ruoanlaittaja ja leipoja:

– Kysyin saako leipoa jouluksi ja tehdä lanttulaatikkoa vaikka sähköä kuluu. Sovittiin, että ok, mutta pitää optimoida uunin käyttö niin että tekee useampia juttuja samaan aikaan. Kyllä, me nykyään keskustellaan siitä käytetäänkö uunia, hän päivittelee.

On uhannut muuttaa pois, kun on ollut pakkasta.

Eripuraa syntyy myös kylpyhuoneen puolella:

– Energiansäästö todellakin aiheuttaa ristiriitoja. Uusperheessämme kumppani ja hänen lapsensa käyvät kylvyssä tai lotraavat 10 minuuttia kuumissa suihkuissa, kun minä kellotan lyhyitä ja viileitä suihkuja, kertoo lukija.

– Minä juoksen sammuttamassa valoja lapsen jäljiltä ja perheen toinen aikuinen ei ole millänsäkään. Hermo menee välinpitämättömyyteen. Kaunis puhe ei auta, kun meillä kaksikolmasosaa elää kuin ei olisi huolta mistään, hän jatkaa.

– Kyllä miehen kanssa on riidelty paljon, kun hän jättää jatkuvasti valoja päälle koko päiväksi vessaansa. Ja siitä, jos laittanut lattialämmitystä isommalle kertomatta minulle. On uhannut muuttaa myös pois, kun ollut kovasti pakkasta. 5-vuotias tytärkin ymmärtää tilanteen paremmin kuin aikuinen mies! taivastelee toinen ja manailee, että sähkölasku 170 neliön talossa on ollut tyyris.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Helsingissä vastaanottoa pitävä Outi Glasberg toteaa, että energiateeman ympärillä voi nousta isojakin huolenaiheita ja kiistoja.

Hän vinkkaa, että kannattaa istua yhdessä alas, kun on rauhallinen hetki, eikä arjen kiireen keskellä, jossa sanomista on ehkä jo syntynyt.

– Jos riidan siemen on jo kylvetty, siitä ei tule se rakentavin keskustelu.

Parisuhteessa on tärkeää keskustella paitsi taloudellisesta toimeentulosta, myös arvoista syvemmin ja miten niiden haluaisi konkreettisesti näkyvän.

– Suihkunpituusriitoja voidaan vähentää tehokkaasti, kun on puhuttu miten asiaan perheessä suhtaudutaan.

Glasbergin mukaan myös lapset on hyvä ottaa keskusteluun mukaan ikätasoisesti.

– Nuorilla on jo usein hyviä mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista, ja vaikka perheen aikuiset päättävät linjanvedoista, on tärkeää, että kaikkia kuullaan, Glasberg sanoo.

Jos taas tilanne on kriisiytynyt vaikkapa taloushuolien vuoksi jo avioeron partaalle, kannattaa Glasbergin mukaan hakeutua ammattilaiselle.

– Pariterapiassa terapeutti voi ohjata oikeiden keskustelunaiheiden ympärille.

Hanna kertoo HU:n kyselyssä, että he yrittävät puolisonsa kanssa tukea toisiaan sanomalla, että kaikki järjestyy, mutta huoli taloustilanteesta rasittaa suuresti henkisesti.

– Saimme juuri kuulla, että sähkön hinta nousee viisinkertaiseksi, se tarkoittaa meidän taloudessa 1 500 euroa sähköön, eli melkein koko kuukauden palkkani. Mietimme muuttamista, mutta kukaan ei haluaa ostaa, kun sähköön menevät kulut ovat nousseet näin korkeaksi. Olemme aika pahassa jamassa. Asuntolainaa on jäljellä paljon. Taloa ei voi laittaa kylmäksi koska meillä on lattialämmitys. Aurinkopaneelit hankimme viime kesänä mutta niistä ei ole talvella hyötyä, Hanna purkaa vaikeaa tilannetta.