Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläisravintolan erikoinen suodatussysteemi hanavedelle herättää kysymyksiä – "Jotkut tulevat pullon kanssa ostamaan"

Kumpulantiellä sijaitsevan kasvisravintola Brindavanin vesipiste herättää ihmetystä.

Ravintolan nettisivujen mukaan tarjolla olevaa hanavettä on "avitettu" veden energisointilaitteella ja aktiivihiilisuodattimella.

Juomalasihyllyyn kiinnitetyssä energisointilaitteessa vesi kulkee omassa putkessaan muun muassa laavakivi-, vuorikristalli- ja kvartsihiekkakerrosten läpi olematta kuitenkaan kosketuksissa niihin.

Levlin kertoo Latviassa valmistetun laitteen toiminnan perustuvan ajatukseen veden muistista. Kerrokset ovat kuin maaperä, jonka läpi vesi kulkee muuttaen sen rakennetta, mitä voisi verrata muistin puhdistamiseen.

– Jos vesi on ollut kosketuksissa esimerkiksi radioaktiivisuuden tai lääkkeiden kanssa, veden rakenne on muuttunut vaikka vierasaine olisi siitä fyysisesti poistettu.

Aktiivihiilisuodattimia käytetään esimerkiksi hajujen, makujen tai radonin poistamiseen juomavedestä.

Työpaikan viereinen ravintola teki Eerosta, 35, osapäivävegaanin – jopa paikan perunamuusilla on oma salaisuutensa

Levlin toteaa, että Suomessa laitteiden tarpeellisuus ei ole niin olennaista kuin joissakin muissa maissa.

– Ne ovat sivuseikkoja, mutta pieniä asioita, jotka vaikuttavat ruoan makuun, Levlin uskoo.

Asiakkaille tarjolla olevaa juomavettä käytetään myös ruoan valmistuksessa.

Levlin kertoo, että "jotkut asiakkaat tulevat ravintolaan pullojen kanssa ja ostavat vettä mukaansa".

Asiantuntijat eivät näe tarvetta Helsingin hanaveden puhdistamiselle.

– Helsingin vesi on niin hyvälaatuista, että millään terveydellisellä syyllä lisäpuhdistusta on vaikea perustella, sanoo johtava tutkija Panu Rantakokko THL:n ympäristöterveyden yksiköstä.

Energisointilaitteesta Rantakokko toteaa, että teoriaa siitä, miten muistijälki veteen jäisi, ei ole esitetty.

Talousveden laatua valvova elintarviketarkastaja Lauri Kosunen kertoo, että aktiivihiilisuodattimesta voi olla hyötyä vain silloin kun kiinteistön putkistot heikentävät talousveden laatua tai käytössä on heikkolaatuinen kaivovesi. Tällöin on huolehdittava suodattimien säännöllisestä vaihtamisesta.

Aktiivihiilisuodattimia on käytössä joissakin ravintolossa. Muun muassa kansainväliset ketjut saattavat vaatia suodattimia kaikkiin ravintoloihinsa riippumatta kuhunkin ravintolaan tulevan hanaveden laadusta.