Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vapaalla ollut poliisi taltutti pyörävarkaan kotinsa edessä – oikeudessa puntaroitiin oliko hän poliisi myös silloin

Helsingin hovioikeus on ottanut tuoreessa tuomiossa kantaa harvinaiseen tapaukseen, joka liittyi vuoden 2021 kesällä Helsingissä tapahtuneeseen pyörävarkauteen.

Kyseessä oli tapaus, jossa vapaalla ollut poliisi otti kiinni oman asuntonsa edessä pyörävarkaissa olleen miehen.

Tilanne alkoi, kun poliisi huomasi kotinsa ikkunasta, että kaksi miestä oli varastamassa talon eteen pysäköityjä polkupyöriä.

Poliisi kiiruhti ulos, jolloin toinen miehistä poistui paikalta. Vuonna 1999 syntynyt mies jäi pyörätelineille. Poliisina työskentelevä mies näytti pyörävarkaalle virkamerkkiään ja kertoi useasti sekä kuuluvalla äänellä olevansa poliisi.

Tämän jälkeen mies alkoi huitoa häntä nyrkeillä ja pyörällä sekä huuteli uhkauksia.

Poliisi otti miehen hallintaotteeseen, jolloin mies yritti purra häntä käteen ja rimpuili vastaan. Tilanne päättyi poliisipartion tulemisen paikalle.

Hovioikeus punnitsi tuomiossaan sitä, toimiko vapaalla oleva poliisi tilanteessa julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä, eli oliko teossa kyse virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Hovioikeus päätyi käräjäoikeuden kanssa samaan lopputulokseen, että oli.

Poliisina työskentelevän henkilön poliisivaltuudet ovat voimassa sekä työ- että vapaa-ajalla. Vastaavista tapauksista on aiemmin annettu myös Korkeimman oikeuden (KKO) päätöksiä.

Lakeja ja säädöksiä on tarkasti noudatettava, hovioikeus totesi lausunnossaan.

Mies myönsi syytteen, mutta kiisti, että tarkoitus olisi ollut vahingoittaa virkamerkkiä näyttänyttä poliisia. Hovioikeus ei pitänyt uskottavana, etteikö tekijällä olisi ollut tarkoitus osua pyörällä tai nyrkeillään poliisiin.

Hovioikeuden mukaan väkivallalla uhkaaminen ja vastustamiseen käytetty väkivalta täyttivät lähtökohtaisesti virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tunnusmerkistön.

Mies tuomittiin kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen yhteensä 11 rikoksesta. Tuomioon oli niputettu myös aiemmin tehtyjä rikoksia, joista käräjäoikeus oli antanut ehdollisen tuomion.