Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Viivi, 42, törmäsi uuden Lidlin kiusalliseen ongelmaan – asiakkaat eivät löydä ulko-ovea

Konepajan Lidlistä kerrotaan, ettei suojellun rakennuksen seinään saa kiinnitään mitään valomainoksia. Historiallisessakin rakennuksessa voi olla väriloistoa. Helsingistä löytyy siitä useita esimerkkejä.

Vallilaan marraskuussa avatun Lidlin pieneksi koetut asiakasmäärät ovat herättäneet ihmetystä alueen asukkaissa ja sosiaalisen median ryhmissä. Syyksi on epäilty valomainosten puuttumista, joka voi hankaloittaa myymälän löytymistä. Viereiseltä kadulta Lidliä on lähes mahdoton huomata.

Ilmakuva paljasti, kuinka erikoiseen paikkaan Helsingin uusi Lidl rakennetaan – "Jos saa hehkuttaa, niin Suomessa harvoin törmää vastaaviin"

Eläkkeellä oleva Lea Särmä tietää useamman tapauksen, joissa ihmiset eivät ole löytäneet kauppaa.

– Lidlistä sanottiin, ettei seinään saa kiinnittää mitään mainoksia. Pieni mainos ei kyllä häiritsisi.

Lidl on rakennettu 1900-luvun alussa valmistuneeseen VR:n entiseen kokoonpanohalliin. Sitä koskevat tiukat suojelumääräykset.

–  Ihmisten löytämistä ostoksille on hankaloittanut se, että rakennustyöt myymälän lähettyvillä ovat vielä kesken. Oma merkityksensä on myös sillä, että suojellun rakennuksen julkisivuun ei saa kiinnittää mitään. Pyrimme lisäämään opasteita lähistölle, Lidlin aluepäällikkö Henrikki Harjula kertoo HU:lle.

Museoviraston mukaan ”ei saa kiinnittää mitään” on liian jyrkkä tulkinta.

– Yritykset saavat näkyä, jos mainokset eivät ole ristiriidassa kulttuurihistoriallisten arvojen kanssa. Mainokset voisivat olla mahdollisia muun muassa liikkeiden sisäänkäyntien kohdalle, alueen suunnittelua ohjaava yliarkkitehti Robin Landsdorff sanoo.

Konepajalla asuva Viivi Niinikangas, 42, on tyytyväinen nykytilanteeseen, jossa ulko-oven edessä ei ole ainuttakaan mainosta tai tarraa.

– Olisi sääli, jos tulisi isoja mainoksia. Ensimmäisellä kerralla en itsekään heti löytänyt Lidliä, vaan jouduin kyllä etsimään. Monet ovat etsineet sitä täältä.

Lidlin logossa on sinistä, punaista ja keltaista. Landsdorff pitää todennäköisenä että Konepajan rakennuksiin mahdollisesti tulevat valomainokset olisivat mustavalkoisia.

– Kohteessa pyritään vaalimaan teollisuushistoriallista rouheutta. Jos tulisi hirveän paljon värikkäitä valomainoksia, kokonaisuus voisi olla sekamelska, yliarkkitehti sanoo.

Lidlin rakennuksen omistavan Kiinteistö Oy Train Factoryn pääsuunnittelija, arkkitehti Pekka Saatsi sanoo, että suunnitelmat mainoksista ovat viimeistelyä vaille valmiit.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että yritysten nimet saadaan oikein hyvin esille. Väripalettia on kuitenkin rajattu. Kyse on valkoista valoa hyödyntävistä mainoksista.

Historiallisessakin rakennuksessa voi olla loistoa. Helsingissä on siitä useita esimerkkejä.

–  Esimerkiksi keskustan Lasipalatsin neonvalomainokset ovat sitä värikästä historiaa, Landsdorff sanoo.

Neonvalojen käyttöä Lasipalatsissa puoltaa se, että rakennus on ollut alunperinkin liikerakennus.

Toisin on taas Eliel Saarisen suunnittelemalla Päärautatieasemalla, jonka yhteyteen aukesi vuonna 2021 Scandic Grand Central Helsinki -hotelli. Sen hillityt valomainokset eivät tuo mieleen elokuvien loistohotelleja.

– Kyseessä on vanha VR:n pääkonttori, Landsdorff esittelee.

Katso yllä olevasta videosta, miltä Konepajan Folks-hotellin valotaideteos näyttää.

Väriloistoa mahtuu myös Konepajan vanhoihin rakennuksiin. VR:n 1919 valmistuneissa koulutus- ja ruokalatilassa toimii 2020 avattu The Folks Hotel. Se herättää huomiota kahden seinän kokoisella valotaideteoksella. Junaraiteiden liikennettä kuvaava Locomotion-teoksen on suunnitellut Tiiti Hynninen. Teokselle on Museoviraston ja kaupungin lupa.

– Rakennusohjeissa mainittiin, että rakennusten väliselle alueelle voi sijoittaa taidetta, sanoo Folks Hotels Oy:n toimitusjohtaja Arto Korhonen.

Lidlin edustalla ei ole luvallisia pysäköintipaikkoja. Myymälään tulleita asiakkaita on ajoittain muistutettu asiasta, jotta he säästyisivät pysäköintivirhemaksuilta.

Maksullista pysäköintiä on tarjolla viereisessä Sähköjunahallissa.

– Maksutonta pysäköintitilaa tarvittaisiin. Sen eteen teemme töitä kiinteistön omistajan kanssa, Henrikki Harjula kertoo.

Asukkaat vastustivat Bauhausia, saavatkin nyt Lidlin – tätä mieltä protestin käynnistänyt Jaakko Blomberg on uudesta tulokkaasta – "Ihmiset eivät ole oikein hiffanneet"

Konepajan kiistellylle asuinalueelle aukeaa suuri tukkukauppa ja ravintolamaailma – "Rekkarallia ei tule"

Vallilan Konepajalta aiotaan purkaa 175 metrinen junahalli – havainnekuva näyttää, mitä tilalle halutaan

Kollegoitaan tv:ssä tylyttänyt "pahiskokki" avasi ravintolan Helsingin trendialueelle – tällaista ruokaa se tarjoaa

Vallilan Konepajalle avattiin uusi parkkihalli – tältä se näyttää