Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Töölön sairaalan hoitajista valtaosa jatkaa Meilahdessa – muutosta helpotetaan kuukausien siirtymäajalla: "En tiedä mikä työvuoroissa on ollut probleema"

Ulkopuolinen asiantuntija ryhtyy pohtimaan hoitajien uutta johtamismallia.

Ensi viikolla Meilahden yhteispäivystykseen sulautuvan Töölön tapaturma-aseman hoitajista osa ei ole siirtymässä uuteen sairaalakeskittymään.

Tapaturma-aseman 44 vakituisesta hoitajasta viisi määräaikaista sijaista ei jatka työsuhdettaan ja viisi on menossa HUSin muihin yksikköihin.

HUS Akuutin johtava ylihoitaja Nina-Maarit Lehikoinen sanoo, että hoitajia uuteen yhteispäivystykseen on kuitenkin tarvittava määrä.

– Henkilökuntaa on riittävästi. Myös rekrytoinnissa on havaittu paljon kiinnostusta uutta yhteispäivystystä kohtaan.

Töölön hoitajat ovat aiemmin uhanneet muun muassa irtisanoutumisilla, jos he eivät saisi jatkossa toimia omana yksikkönään ja suunnitella työvuorojaan. Hoitajat ovat halunneet pitää kiinni muun muassa usean päivän vapaista pitkien työvuorojen.

Meilahden yhteispäivystyksessä työskentelee tällä hetkellä 165 hoitajaa. Töölön tapaturma-aseman yhdistymisen jälkeen hoitajia on yhteensä noin 200.

Lehikoisen mukaan Töölön hoitajat eivät jatkossa työskentele omana yksikkönään, mutta edessä on siirtymäaika.

– Muutosta on haluttu helpottaa niin, että heillä on oma esihenkilö ensimmäiset kolme kuukautta. Sen aikana mietimme ulkopuolisen asiantuntijan avustuksella, minkälainen johtamismalli olisi hyvä isoon yksikköön, jossa on yli 200 työntekijää.

Kolmen kuukauden aikana kuullaan koko henkilöstön näkemyksiä.

– Tärkeintä on, että johtaminen on kaikille yhdenvartaista ja johdonmukaista, Lehikoinen jatkaa.

Meilahdessa on jo tällä hetkellä käytössä niin sanottu yhteisöllinen työvuorosuunnittelu.

– Hoitajat suunnittelevat yhdessä kollegoidensa kanssa omat työvuoronsa. Työnantaja vahvistaa listan ja vastaa siitä, että se on työehtosopimuksen mukainen ja palvelee toimintaa.

Pitkien työvuorojen tekeminen ei Lehikoisen mukaan ole jatkossakaan kielletty.

– Hoitajat saavat jatkossakin tehdä pitkiä työvuoroja. En tiedä mikä työvuoroissa on ollut probleema. Ehkä henkilöstön kanssa olisi pitänyt viestiä ja keskustella tästä enemmän.

Meilahden yhteispäivystys on osa vasta avattua uutta Siltasairaalaa. Päivystyksessä hoidetaan muun muassa äkillisiä traumapotilaita, keuhkosairauksia, neurologisia ja kirurgisia potilaita.

– Yhdistyminen on potilaiden kannalta erittäin hyvä asia. Kaikki tarvittava hoito ja asiantuntemus löytyvät jatkossa samasta paikasta, Lehikoinen sanoo.