Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maria Ohisalo tyrmää asumistuen leikkaukset, ja haluaa sovittaa työn ja sosiaaliturvan yhteen – "Palvelisi myös yrittäjiä"

Vihreiden puheenjohtaja ei näe yhteistyön edellytyksiä perussuomalaisten kanssa.

Vihreiden puheenjohtaja, helsinkiläinen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo näkee metropolipolitiikassa paljon yhteistyön paikkoja. Hän on tutustunut kuuden suurimman kaupungin tekemään yhteiseen vaaliohjelmaan. Esiin nousivat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnan jatkaminen ja vihreä siirtymä.

– Kolmannes Suomen lapsista asuu Helsingin seudulla ja puolet vieraskielisistä lapsista pääkaupunkiseudulla. Nämä ovat metropolipolitiikan kysymyksiä, joita kannattaa ratkoa seudun ja valtion yhteistyöllä. Keskeinen kysymys on, miten pystymme lisäämään koulutuspaikkoja.

Annika Saarikko valmistautuu vaaleihin vaikeassa tilanteessa – Näin hän ajattelee pk-seudusta: "Seudun pärjäämistä ei voi tehdä muun Suomen kustannuksella"

Varhaiskasvatukseen liittyvät ongelmat odottavat myös ratkaisua, koska pulaa on sekä hoitopaikoista että varhaiskasvatuksen opettajista ja muista ammattilaisista.

– OAJ:ltä saamieni lukujen mukaan tarvitsemme 12 000 varhaiskasvatuksen opettajaa vuosikymmenen loppuun mennessä.

Myös peruskouluasiat olisi saatava kuntoon. Ohisalon mukaan kentältä on tullut vahva viesti siitä, että hankehumpasta on luovuttava, koska opettajilla ei ole aikaa keskittyä perustyöhön.

– Sipilän hallituskauden leikkauksia on jo paikattu, mutta sitä työtä pitää jatkaa.

Helsingissä ja pk-seudulla on huoli siitä, että EU:n ennallistamisasetuksen 6. artikla estäisi uusien asuinalueiden rakentamisen. Ennallistamisasetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa.

EU:n ennallistamisasetus estäisi uudet asuinalueet Helsingissä ja ohjaisi rakentamisen kehyskuntiin – "Kasvavien kaupunkien kannalta hyvin vaikea"

Tavoitteiden mukaan 30 prosenttia maailman maa-alueista ja meristä tulee suojella 2030 mennessä. Myös 30 prosenttia heikentyneistä ekosysteemeistä pitää saattaa ennallistamisen piiriin.

– Suomi tekee vaikuttamistyötä EU:n suuntaan. Tavoitteena on saada Suomelle mahdollisimman paljon liikkumavaraa tämän asetuksen soveltamiseen, Ohisalo kommentoi.

– Kaupungeilla pitää olla mahdollisuus kasvaa kestävästi. Artikla ei saa johtaa täällä kaupunkirakenteen hajoamiseen. Ennallistamisessa voidaan pääkaupunkiseudulla käyttää hyväksi teiden varsille jätettäviä niittyjä, viherkattoja ja lähiluonnon säilyttämistä.

Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudulle tärkeä luonto- ja virkistysalue. Metsästys on lähtökohtaisesti kiellettyä Nuuksion kansallispuistossa.

– Olemme onnellisessa asemassa, koska pääkaupunkiseudulla on joukkoliikenneyhteyksien varrella kaksi kansallispuistoa, Nuuksio ja Sipoonkorpi. Päättäjien pitää varmistaa, että siellä on turvallista liikkua ja retkeillä. En näe että metsästys sopii tähän yhtälöön.

Suomi yrittää saada muutoksia kaupunkeja koskevaan EU:n ennallistamisasetuksen artiklaan – "Monella tapaa hankala"

Vihreät nosti ensimmäisenä esiin sen, että puolue ei halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Ohisalo kertoo muodostaneensa näkemyksensä perussuomalaisten ulostulojen pohjalta.

– Meidän tavoitteemme muun muassa luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjunnasta sekä yhdenvertaisuuden edistämisestä ovat sellaisia, että niitä ei pysty viemään maaliin perussuomalaisten kanssa.

Myös näkemykset maahanmuutosta lyövät kiilan vihreiden ja perussuomalaisten väliin.

–  Työperäinen maahanmuutto on kysymys, joka olisi ratkaistava tulevalla hallituskaudella.

Vuoden 2019 vaalien jälkeen Vihreiden kannatusprosentti oli korkeimmillaan 14,2. Nyt gallupeissa on painuttu jopa alle 10 prosentin.

– Lähdemme edustavaaleissa pitämään kiinni nykyisestä 20 kansanedustajasta ja hankkimaan lisää.

Ohisalo katsoo, että puheenjohtajan kädenjälki näkyy puolueessa parhaiten siinä, että eriarvoisuuden poistamista pidetään vahvasti esillä.

– Emme ole tekemässä sellaisia leikkauksia kuin kokoomus kaavailee. 350 miljoonan euron leikkaus asumistuesta olisi pois kaikkein pienituloisimmilta, Ohisalo toteaa.

Ohisalon mielestä valtiontalouden tasapaino on löydettävä veronkorotusten, leikkausten ja kasvutoimenpiteiden yhdistelmästä.

– Työllisyysaste pitäisi nostaa 80 prosenttiin. Sen saavuttaminen on mahdollista, kun sovitetaan yhteen työtä ja sosiaaliturvaa. Sosiaaliturvan uudet mallit palvelisivat myös yrittäjiä, joista monet ovat hyvin pienituloisia.

Kuudes artikla olisi pk-seudun tuho – ennallistamisasetusta pitää saada muutettua

Uudenmaan maakuntajohtaja kohutusta EU-artiklasta: "Tragikoomista – sen kuoppaaminen on yksi kevään tärkeimmistä tehtävistä"