Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupunki voi pian myydä osia Helen-konsernista – "Yksityiset sijoittajat saisivat rohmuta tuotot"

Helsinki aikoo päivittää energiayhtiö Helenin omistajastrategiaa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee maanantaina esitystä kaupunginhallitukselle, jonka mukaan Helen Oy:n omistajastrategian sekä muiden markkinaehtoisesti toimivien kaupungin tytäryhteisöjen omistajastrategioita päivitetään.

Markkinaehtoisesti toimivista tytäryhteisöistä Helen Oy:lle ei ole aiemmin hyväksytty omistajastrategiaa.

Palmia Oy:ssä puolestaan myyntiprosessi on käynnissä.

Etkö pysty maksamaan sähkölaskua? Toimi näin – "Olemme varautuneet, että tänä talvena maksujärjestelyjen tarve kasvaa"

Omistajastrategiassa mainitaan, että kaupungilla on sekä strateginen että taloudellinen intressi Helen-konsernin omistamiseen. Konsernin tavoitteena on tuottaa voittoa.

Helen-konsernin omistuspohjaa ja/tai rakennetta voidaan muuttaa tytäryhteisöasema säilyttäen mikäli muutos on "taloudellisesti ja strategisesti sekä kaupunkikonsernin ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta" perusteltu.

Konserni voi luopua omistuksista, joiden säilyttäminen ei ole perusteltua edellä mainittujen tavoitteiden kannalta, lukuun ottamatta kuitenkaan strategisesti tärkeitä verkkoja, joita Helen ei voi myydä.

Lisäksi konserni voi laajentaa liiketoimintaansa Suomessa.

Helen: Kaukolämmön hintaan roima korotus – "Rasite helsinkiläiselle kaukolämpöasujalle"

SKP:n Helsingin piirin puheenjohtajan ja entisen kaupunginvaltuutetun Yrjö Hakasen mielestä nyt tehtävä linjaus merkitsee sitä, että kaupunki aikoo myydä osia Helenistä ja yksityiset sijoittajat pääsevät hyötymään.

– Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät 'strategisesti tärkeät verkot. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet. Näin yksityiset sijoittajat saisivat rohmuta käsiinsä ison osan helsinkiläisten yhteisestä energiayhtiöstä ja sen tuotoista, Hakanen suomii tiedotteessaan.

Hakanen pitää esitettyä uutta omistajastrategiaa kaupungin energia- ja ympäristötavoitteiden ja talouden kannalta virheellisenä ja vaarallisena.

– Helen-konsernin osittainen myyminen ja pilkkominen lisäisi Helsingin energiahuollon riippuvuutta yksityisistä markkinoista ja sijoittajista, vaikka julkista omistusta ja ohjausta pitäisi päinvastoin lisätä energian hintojen, kulutuksen ja päästöjen hillitsemiseksi.

Hakanen arvostelee myös sitä, että pormestari Juhana Vartiaisen ja kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan johdolla valmisteltua omistajastrategiaa ei aiota viedä kaupunginvaltuustoon vaan päättää suljettujen ovien takana kaupunginhallituksessa.

Helen tarjoaa nyt hintarajoitteista sähkösopimusta määräajalle – "Luonnollisesti tämä ei ole Helenille taloudellisesti kannattava ratkaisu"

Kaupungin konserniohjeen mukaisesti yhteisön omistaminen ei ole kaupungin perustehtävä, vaan sen tulee lähtökohtaisesti tukea ja palvella palvelujen järjestämistä, kaupungin taloutta tai muuten kaupungin yhteiskunnallisia tavoitteita.

Kaupungin omistuksella yhteisöissä tulee olla kaupungin strategiaan perustuva tarkoitus ja tavoite.

Markkinaehtoisesti toimivia tytäryhteisöjä ovat Helenin lisäksi esimerkiksi Helsingin Satama, Kaapelitalo ja Finlandia-talo.

Kiinteistöliitolta 6000 e/vuosi -laskelma Helenin hinnankorotuksista –  "Voi johtaa vakavaraisenkin taloyhtiön haastavaan tilanteeseen"

60 prosentin hinnankorotuksista ilmoittanut Helen kasvatti liikevoittoaan roimasti

Heleniltä taas kova korotus sähkön hintaan: 60% – näin paljon kuukausilasku nousee kerrostaloasukkaalla

Harhakäsitys maalämmöstä elää sitkeästi Helsingissä – "Kaikki tuntuvat ajattelevan, että..."

Helsinkiläisessä kerrostalossa asuva perhe lämmittää kotinsa puulla – säästää jopa satoja euroja kuukaudessa: "Hämmentävän tehokas"