Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asukkaan järkytys: Putkiremontti nostaa vastiketta 600 e/kk – "Monelle asuntovelalliselle tämä korotus on hirmuinen"

Putkiremontti-ikään ehtineitä 1970-luvun kerrostalo-asuntoja on Vantaalla yli 23 000.

Vantaan Martinlaaksoon vuonna 1972 valmistuneen taloyhtiön osakas Carola Bäckström on kauhuissaan. Tuleva linjasaneeraus maksaa yli 1 000 euroa neliöltä.

Bäckströmin perheen lähes 90 neliön suuruisen omistusasunnon remonttilainaosuudeksi tulee siten miltei 100 000 euroa.

– Yhtiövastike yli kaksinkertaistuu. Se on aika kohtuutonta, Bäckström sanoo HU:n sisarlehdessä Vantaan Sanomissa.

Asumiskuluihin tulee Bäckströmin tapauksessa lisää maksettavaa noin 600 euroa kuukaudessa. Hän kertoo, että heillä on onneksi asuntolaina juuri maksettu, mutta monelle asuntovelalliselle vastikkeen korotus on hirmuinen.

Varsinkin kun lainojen korot ovat nousseet ja voivat edelleen nousta. Myös pientä eläkettä saaville vastikkeen tuplaantuminen on valtava kulujen lisäys.

Ainoa menoerä ei ole vastikkeen nousu. Useamman kuukauden kestävän remontin ajaksi pitää vuokrata asunto, koska omassa asunnossa ei voi silloin asua.

Bäckström uskoo, että kulujen nousun vuoksi moni joutuu kokonaan luopumaan kodistaan. Hän tietää, että heidänkin taloyhtiössään linjasaneerauksen korkea hinta tuli monelle yllätyksenä.

Asunnon voi tietenkin myydä.

– Mutta asunnosta ei saa kunnon hintaa, jos sen myy nyt, kun linjasaneeraus on alkamassa 2024.

Bäckströmin perhe, johon kuuluu tällä hetkellä puoliso ja teini-ikäinen lapsi, voi joutua luopumaan asunnosta, kun perheen äitikin jää kymmenen vuoden sisällä eläkkeelle.

– Sitten meillä ei enää ole varaa asua asunnossamme.

Vantaalla on Bäckströmin ”kohtalotovereita” vaikka kuinka paljon, sillä 1970-luvulla Vantaalla oli hurja rakennustahti, kun maalta kaupunkiin muuttaville ihmisille piti saada koteja. Tilastokeskuksen vuoden 2021 tietojen mukaan linjasaneerausikään ehtineitä 1970–79 valmistuneita kerrostalo-asuntoja oli Vantaalla 23 600 kappaletta. Luvussa ovat sekä vuokra- että omistusasunnot.

Vantaan kaupungin rekisterin mukaan vuodesta 2017 lähtien on myönnetty yhteensä 126 linjasaneerauslupaa, kertoo vastaava lupa-arkkitehti Ifa Kytösaho. Myös muita korjauksia on voitu tehdä linjasaneerausnimikkeiden alla.

Asunto-osakeyhtiöiden osakkaat ovat Bäckströmin mielestä tukien saannissa väliinputoajia. Varsinkin isot remontit koettelevat taloyhtiöiden taloutta ja uhkana voi olla jopa konkurssi.

– Omakotitalon omistajia tuetaan monella eri tavalla. He saavat kotitalousvähennystä remontteihin ja nyt tukea myös korkeisiin sähkölaskuihin.

Omakotitalossa asumiseen verrattuna kerrostaloasunnon osakas on myös toisenlaisessa asemassa, koska yhtiökokous päättää remonteista. Omakotitalon omistaja saa tehdä korjauksia silloin kuin se itselle sopii tai antaa vaikka talonsa ränsistyä.