Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kassattomien kauppojen ketju laajeni vauhdilla pk-seudulle ja sulki sitten liki kaikki liikkeensä – mitä tapahtui?

Kuninkaantammen itsepalvelumyymälä jatkaa. Yrityksen edustaja kertoo HU:lle suunnitelmat tulevaisuudelle.

Korttelikaupat, eli ilman kassaa ja paikan päällä päivystävää henkilökuntaa toimivat itsepalveluruokakaupat, laajenivat ketjuksi pikavauhtia. Helsingin Uutiset kertoi ensimmäisestä Korttelikaupasta, kun se avautui Kuninkaantammeen kesällä 2020. Tämän jälkeen niitä avautui lisää Helsinkiin sekä Espooseen ja Vantaalle.

Ideana on, että asiakas saa pankkikortilla lukollisen kaapin auki, ja hänen kaapista ottamansa tuote kirjautuu maksettavaksi automaattisesti.

Alkuvuodesta 2023 Korttelikauppa on toiminnassa enää Kuninkaantammessa.

Vuoden 2022 aikana ketju lopetti useita myymälöitä, kuten Talinrannan, Vantaan Keimolanmäen, Espoon Olarin, Painiityn ja viimeisimpänä joulukuussa Kalliolähteen kaupan. Katajanokan pilottihanke päättyi myös.

Mitä tapahtui?

Korttelikauppojen taustalla olevan yhtiön, Blockstore Groupin kaupallinen johtaja Henna Hynynen kertoo HU:lle, että Korttelikauppoja on suljettu, koska yritys on siirtymässä seuraavan kasvun vaiheeseen Euroopassa. Blockstore Group on suomalainen teknologia-alan start-up.

– Ratkaisumme automatisoi päivittäistavarakauppoja. Olemme vieneet automaation läpi koko liiketoiminnan toimitusketjun, toisin kuin kilpailijamme.

Vuosina 2020 ja 2021 pk-seudulle perustetut älykaupat toimivat Hynysen mukaan konseptikauppoina, joiden avulla rakennettiin muun muassa skaalautuva teknologia-alusta kauppaverkostolle sekä täysin automatisoidut liiketoiminnan prosessit.

Tulevaisuudessa Blockstore Group aikoo myydä älykauppoja asiakkaille eli vähittäiskauppaketjuille Euroopassa, tavoitteena on avata niitä tänä vuonna 2–4.

– Neuvottelemme Suomen lisäksi tällä hetkellä vähittäiskauppaketjujen kanssa Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Konseptin avulla kauppiaat voivat tarjota palvelujaan lähellä kuluttajaa ja heillä on mahdollisuus yhdistää kivijalkamyymälä verkkokauppaan, kotiinkuljetukseen ja sekä click-and-collect-toimitusmalleja, Hynynen selvittää.

Jatkossa konseptikaupaksi riittää Hynysen mukaan Kuninkaantammi.

– Voimme siellä kehittää ja testata teknologiaamme pidemmälle, sekä tuoda uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia tarjontaan.

Automatisoitu kauppa soveltuu lähikaupaksi alueilla, joilla muuten kaupan pitäminen ei ehkä olisi kannattavaa.

Hynysen mielestä vastaanotto Kuninkaantammessa on ollut hyvä ja alueen asukkaissa on ollut intoa myös kokeilla uusia toimintoja.

– Vuoden 2022 lopulla toimme esimerkiksi uuden ostoprosessin kuluttajille beta-testaukseen ja olimme hyvin iloisia osallistujien määrästä.

Korttelikauppojen sulkemisesta kertoi ensin Helsinki-blogi.