Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rikollisryhmä yritti juurtua Suomeen, poliisi pääsi jäljille – vuokrasi kantakaupungista asuntoja huumekaupalle

Poliisi ovat onnistunut pysäyttämään varhaisessa vaiheessa kansainvälisen ja järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan ennen sen juurtumista Suomeen.

Helsingin poliisi ja Länsi-Uudenmaan poliisi tutkivat yhdessä rikoskokonaisuutta, josta epäillään uuden kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniä.

Esitutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia.

Poliisin mukaan ryhmän johtohahmo on ulkomaalainen mies, joka ei asu vakituisesti Suomessa. Henkilö värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille.

Esitutkinnan kävi ilmi, että epäilty tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle.

– Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisi sai viitteitä myös siitä, että ryhmällä oli tarkoituksena hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista.

Ryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa.

Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita. Huumausaineiden varastoimiseen ja levittämiseen ryhmä käytti lyhytaikaisia vuokra-asuntoja, jotka sijaitsivat Helsingin kantakaupungissa. Poliisi takavarikoi yhdestä vuokrahuoneistosta videovalvontajärjestelmän.

– Sen avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa, Uusikivi jatkaa.

Huumausaineita levitettiin Suomessa lähes puolen miljoonan euron arvosta. Ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa.

Johtohahmo lähetti myös viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman sekä pahamaiseisen mafian nimen. Johtohahmo halusi poliisin mukaan, että vastaanottaja huomaa hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

Ryhmän "suorittavan tason jäsenet" eivät aina tunteneet kuin ryhmän johtohahmon, ja he hoitivat vain rajattua roolia ryhmän rikollisessa toiminnassa.

– Esimerkiksi käteisen rahan säilyttämisestä vastuussa ollut henkilö ei ollut välttämättä suoraan tekemisissä huumausaineiden kanssa, sanoo Uusikivi.

Poliisi pääsi rikollisryhmän jäljille omalla tiedonhankinnallaan. Pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten operaatiossa.

Poliisi otti paljastavassa operaatiossa ja esitutkinnan aikana kiinni yhteensä 13 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuina. Tapaus siirtyi syyteharkintaan 24. tammikuuta 2023.