Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suosikkiruoka katosi ydinkeskustan 2,95 e -ravintolasta – "Ei ole ollut listoilla enää pitkään aikaan"

Opiskelijat arvostavat monipuolista ja edullista ruokaa. Hinnat sekä arvomaailman muutos lisäävät vegeruoan osuutta.

Seitipullia, perunoita, herneitä, porkkanaraastetta ja kermaviilikastiketta, moniviljaleipää ja juomana vettä. Siinä opiskelija Kirsikka Malilan, 32, päivän lounas Kaivopihan Unicafessa Helsingin keskustassa. Opiskelijalounaan hinta on 2,95 euroa.

– Hyvää ruokaa, erityisesti halpaan hintaansa nähden, Malila sanoo.

Graduopiskelija Malila pitää hyvänä, että Unicafessa on tarjolla paljon kasvisruokaa. Hän on sekasyöjä, mutta valitsee useimmiten lounaaksi kalaa.

– Kotona tulee tehtyä kalaa harvemmin, Malila perustelee.

Vielä reilu kuukausi sitten Unicafen opiskelijalounas maksoi yli kolme euroa. Lokakuussa 2022 lounaan enimmäishintaa korotettiin 0,5 euroa 5,50 euroon. Koska Kelan maksaman ateriatuen 0,25 euron korotus 2,55 euroon astui voimaan vasta tämän vuoden alusta, jäi korotus muutaman kuukauden ajaksi opiskelijoiden maksettavaksi.

Opiskelijalounaan hinta muodostuu enimmäishinnan ja ateriatuen erotuksesta.

– Meidän oli pakko reagoida tuotantokustannusten kallistumiseen, sillä useiden raaka-aineiden hankinta kävi mahdottomaksi, Unicafe-ketjua pyörittävän Ylvan liiketoimintajohtaja Anne Immonen kertoo.

Helsingin ensimmäinen vegaaninen opiskelijaravintola avautuu ydinkeskustaan – miten käy alkoholitarjoilun?

Vuoden alusta Unicafe siirsi Kelan ateriatuen korotuksen suoraan opiskelijalounaan hintaan, jolloin hintaa saatiin laskettua alle kolmeen euroon. Painetta hintojen korottamiseen on Immosen mukaan yhä.

–Tilanne on kestämätön. Enimmäishintaa olisi pitänyt korottaa kerralla vielä puolet enemmän, Immonen kuvaa.

Kelan ateriatuki määritetään valtion budjetissa, josta päättää eduskunta, kun taas opiskelijalounaan enimmäishinta määritetään valtioneuvoston asetuksella. Immosen mukaan kankeaa järjestelmää pitäisi uudistaa.

– Enimmäishintaa pitäisi pystyä tarkistamaan vuosittain ja nostaa tarvittaessa helpommin.

Hänen mukaansa Unicafe on jo nyt uudelleen tilanteessa, jossa kaikkia raaka-aineita ei pystytä käyttämään jatkuvasti kohoavien hintojen vuoksi, esimerkiksi suosikkiruokiin kuuluvaa kalaa.

– Lohta ei ole listoillamme ollut enää pitkään aikaan. Nyt myös muiden kalojen kohdalla on jouduttu alkaa tinkiä, Immonen harmittelee.

– Asiakasmäärät ovat vieläkin koronaa edeltävää aikaa vähäisemmät etäopiskelun ja etätyön lisäännyttyä, hän jatkaa.

Kaikkia Unicafen 16:ta ravintolaa ei ole pystytty avaamaan koronan jälkeen.

– Tilanteeseen vaikuttaa myös henkilöstövaje. Pandemian aikana työntekijöistä lopetti viitisen prosenttia, mutta pienenkin vajeen paikkaaminen nykytilanteessa on ollut haastavaa.

Yksi suljetuista ravintoloista on Unioninkadulla pelkästään kala- ja kasvisruokaa tarjonnut Pesco & Vege Topelias. Sen tulevaisuus ei ole vielä selvillä. Unicafe haluaa satsata jatkossa vegaaniuokaan.

Joulukuussa Kaivopihalle avattiin täysin vegaaninen baari Myöhä. Sen toiminta laajeni lounastarjoiluun tammikuun lopussa.

Myös muiden Unicafe-ravintoloiden vegaaniruokatarjontaa tullaan lisäämään. Immosen mukaan tarkoituksena on saada jokaiseen ravintolaan toinen vegaaninen pääruokavaihtoehto päivittäin. Tällä hetkellä noin puolet kaikkien Unicafe-ravintoloiden myydyistä annoksista on kasvisruokaa, josta vegaanisten annosten osuus on noin 40 prosenttia.

– Uskomme, että vegaaniruoan kysyntä lisääntyy jatkossa edelleen. Pyrimme nostamaan vegaaniannosten myyntiä yli 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, Immonen kertoo.

Vladimir, 27, toi ruokarekan Hakaniemeen ja myy luukusta vegaanihamppareita ja bowleja – Muistelee alkutaivalta 4 vuotta sitten: "Kyllästyin kanaan, enkä oikeastaan osannut kokata"

Unicafe lopetti naudanlihan tarjoamisen vuonna 2019. Porsaanlihaa ja kanaa sekä kalaa, maitotuotteita ja munia listalta vielä löytyy.

– Vaihtoehtoja vegaaniruoalle löytyy jatkossakin.

Asiakkaita kannustetaan kuitenkiin valitsemaan vegaanivaihtoehto – myös hinnan avulla: annos on 10 senttiä normaalia halvempi.

"Kelan uuden suosituksen mukaan opiskelijaravintoloiden ei täydy enää tarjota lihaa tai kalaa" – kasvis- tai vegaaniruokaan siirtymistä on harkittu Unicafella, päätöstä ei ole tehty

Hintaa tai hiilijalanjälkeä tärkeämpää osalle Unicafen asiakkasta on listalta löytyvä ruoka. Opiskelija Joel Waris, 24, tekee valinnan annoksesta vasta linjastolla.

– Syön lihaa, mutta valitsen usein kasvisvaihtoehdon sen houkuttelevuuden vuoksi. Valitsen sitä mikä näyttää hyvältä.

Wariksen ruokajuomana on edelleen maito.

– Mietin ilmastoasioita, mutta vielä ne eivät ole vaikuttaneet valintoihini. Jos maitoa ei enää olisi tarjolla, tulisi iso itku, Waris nauraa.

Opiskelija Martta Penttisen, 19, elämään liha ei ole kuulunut koskaan. Hän kasvoi perheessä, jossa kaikki olivat kasvisyöjiä.

– On tosi jees, että Unicafessa vegaani- ja kasvisvaihtoehtoja on tarjolla enemmän kuin lihavaihtoehtoja. Nykyään on helppoa olla kasvissyöjä, hän toteaa.

Työpaikan viereinen ravintola teki Eerosta, 35, osapäivävegaanin – jopa paikan perunamuusilla on oma salaisuutensa

Uusi ravintolakäytävä ammottaa tyhjyyttään Helsingin paraatipaikalla – mainostelineet tukkivat sisäänkäynnin: "Ainoa tapa kertoa, mitä täällä on"

Aamun voimapommista syntyi uusi välipala – Kaisa, 26, edustaa Herttoniemen "hummus-tehdasta" tv-kisan finaalissa