Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi seuraa tarkasti Ruotsin levottomuuksia: "Näyttää siltä, että meillä on täällä jengien välillä omia kostonkierteitä"

– On huolestuttavaa ja järkyttävääkin, mikä väkivallan määrä on, sanoo Heinikari.

Katujengi-ilmiöön keskittyvä rikosylitarkastaja Markku Heinikari sanoo, että Suomessa ei ainakaan vielä ole havaittavissa Ruotsin kaltaisia levottomuuksia ja ilmiöitä, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

– Seuraamme tarkasti mitä Ruotsissa tapahtuu ja teemme tiedonvaihtoa Ruotsin poliisin kanssa. On erittäin huolestuttavaa ja järkyttävääkin, mikä väkivallan määrä on.

Tiedustelutietoa viranomaisten kesken vaihdetaan ilmiöön liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista.

– Meillä on havaintoja, että Ruotsin jengitaustaisia rikollisia käy Suomessa ja päinvastoin. Siinä on omat vaaransa, että toiminta leviää nopeasti myös tänne. Some nopeuttaa leviämistä entisestään.

Tukholman alueella on joulun jälkeen ollut ammuskeluja ja pommi-iskuja. Kaksi jengipomoa johtaa ulkomailta käsin Ruotsissa leimahtanutta väkivallan kierrettä. Rikollisjengeihin on värvätty myös alaikäisiä. Nuoria on painostettu tekemään henkirikoksia.

– Havaintojemme mukaan Ruotsin kostonkierteet eivät kuitenkaan ole levinneet Suomeen. Näyttää siltä, että meillä on täällä jengien välillä omia kostonkierteitä, Heinikari jatkaa.

Seuraamme tarkasti mitä Ruotsissa tapahtuu.

Helsingissä rikoksia tekevien katujengien tilannetta Heinikari kuvailee tällä hetkellä suhteellisen rauhalliseksi.

– Ilmiö ei kuitenkaan ole mihinkään hävinnyt. Keskeisten rikollisjengien tekemiä rikoksia tulee Helsingissäkin poliisille jatkuvasti selvittelyyn.

Edellisen kerran kaksi pääkaupunkiseudulla toimivaa katujengiä otti yhteen ampumavälikohtauksessa Vantaan Leinelässä syksyllä 2021. Jengien välisiä riitoja on käsitelty myös Helsingin käräjäoikeudessa.

– Vastaavanlaista kostonkierrettä ei ole ollut nyt nähtävissä, Heinikari sanoo.

Helsingin poliisilla on sen sijaan esitutkinnassa loppuvaiheessa katujengeihin liittyvä yksi isompi kokonaisuus. Tutkinnassa on mukana myös vakavampia rikoksia.

– Tiedotamme siitä talven tai kevään aikana tarkemmin, kun saamme kokonaisuuden syyteharkintaan.

Viime vuosien aikana poliisi on havainnut, että rikollisjengit tulevat ulkomailta Suomeen tekemään rikoksia.

– Rikokset pyörivät hyvin paljon huumerikosten ympärillä. Tämä on uusi tilanne vuosien takaiseen tilanteeseen verrattuna. Sitä ei ole aikaisemmin ollut.

Rikoksiin liittyy myös väkivaltaa. Suomeen tullaan tällä hetkellä pääasiassa Ruotsista ja Isosta Britanniasta.

Poliisi on jo pitkään ollut huolissaan nuorten tekemien ryöstörikosten kasvusta. Viime vuonna rikosten määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Kasvuun ei ole näkyvissä muutosta.

– Nuorisoryöstöjä näyttää tänäkin vuonna tapahtuva viime vuoden malliin. Seuraamme miten tilanne etenee ja panostamme tekijöiden kiinni saamiseen, Heinikari sanoo.

Nuorisoryöstöjä tekeviin jengeihin kuuluu pääosin toisen polven maahanmuuttajataustaisia, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Myös katujengeissä on poliisin mukaan ollut joitakin alaikäisiä, jotka ovat osallistuneet rikosten tekemiseen.