Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkö | Nämä yhtiöt korottavat tänä vuonna siirtohintojaan – Uudenmaan sisällä valtavat hintaerot

Jos kotiisi tulee sähkö Carunan verkkoa pitkin, maksat sähkönsiirrosta Uudenmaan kovinta hintaa. Tieto selviää Energiaviraston kuukausitilastoista.

Uudenmaan halvimpaan, Keravan Energiaan, verrattuna Carunan sähkönsiirtohinta on jopa noin kaksinkertainen. Carunan hinnasta ei paljon jää jälkeen Eleniakaan, joka vaikuttaa Uudenmaan kupeessa.

Sähkönsiirtoyhtiöille tehdyn kyselyn mukaan Caruna ja Caruna Espoo ovat Uudenmaan ainoat sähköyhtiöt, jotka ovat tänä vuonna nostaneet tai päättäneet nostaa sähkönsiirron hintoja. Carunan hinnat nousivat keskimäärin 3,9 prosenttia ja Caruna Espoon 2,9 prosenttia.

Muun muassa Kanta-Hämeessä verkkoa omistava Elenia nostaa hintoja vasta toukokuussa, jolloin sähkönsiirto maksaa veroineen keskimäärin 5,8 prosenttia nykyistä enemmän.

Toisaalta Keravan Energian ja Sipoon Energian asiakkaat ovat päässeet alkuvuodesta näkemään aiempaa pienempiä sähkönsiirtolaskuja. Porvoon Sähköverkko puolestaan alensi hintoja viime vuonna.

Yhtiöiden välisiä hintaeroja selittää verkon määrä suhteessa asiakasmäärään, sanoo Carunan talous- ja varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio.

Esimerkiksi verkonrakentamisen kustannukset nousivat vuonna 2022 yli 10 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Noora Neilimo-Kontio, Caruna

– Jos yhden verkkokilometrin kehittämiselle ja ylläpidolle on paljon maksajia, on yksittäisen asiakkaan maksama hinta pienempi. Jos maksajia on vähemmän, on hinta suurempi. Tästä johtuen yleensä yhtiöt, joilla on paljon verkkoa harvaan asutummilla alueilla ovat kalliimpia kuin yhtiöt, joiden verkko palvelee vain tiivisti asutun alueen asukkaita.

Selityksen vahvistaa johtava asiantuntija Tiina Karppinen Energiavirastosta.

Sähkönsiirtoyhtiöt eivät saa periä palveluistaan ihan mitä tahansa hintaa, vaan hinnoittelun on oltava kohtuullista. Kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto. Kohtuus on määritelty sen mukaan, miten paljon sähkönsiirto on yhtiön kassaa kartuttanut eli tuottanut.

Tiina Karppinen kertoo, että viime vuoden alussa Energiavirasto muutti valvontamenetelmiään. Muutos laski tuoton kohtuullisuuden rajaa, minkä vuoksi osa sähkönjakeluyhtiöistä joutuu laskemaan kuluttajahintojaan.

Karppisen mukaan näyttää siltä, että siirtoverkkoyhtiöt ovat muutoksen jälkeen jakautumassa kahteen luokkaan.

– Tyypillisesti kaupunkimaisissa olosuhteissa toimivat verkonhaltijat ovat jo joutuneet tekemään asiakkailleen esimerkiksi määräaikaisia tai ihan pysyviä hinnanalennuksia. Maaseutumaisissa olosuhteissa toimivilla yhtiöillä puolestaan on verkoissaan edelleen investointipainetta ja ne ovat jopa tehneet alle 8 prosentin hinnanmuutoksia kuluneen vuoden aikana.

Hinnan muutoksella Karppinen tarkoittaa nimenomaan korotuksia.

Kullekin yhtiölle on määritelty kohtuulliseksi katsottu tuottotaso, jota ei saa ylittää. Jos taso ylittyy, yhtiön on seuraavan neljän vuoden aikana alennettava hintoja, jotta ylijäämästä päästään eroon.

– Yhtiöt seuraavat itse tuottotason kehitystä ja reagoivat etupainotteisesti. Jotta ylijäämää ei muodostuisi, ne alentavat hintaa jo etukäteen.

Uudellamaalla hintoja on jo laskenut Porvoon Sähköverkko Oy. Toimitusjohtaja Magnus Nylanderin mukaan hinnat laskivat viime vuonna noin 10 prosenttia.

Keravan Energia ja Sipoon Energia laskivat hintaa tammi-helmikuulta, jolloin ne eivät peri perusmaksua.

3,9

Caruna Oy nosti hintoja 3,9 prosenttia tammikuussa 2023.

Jo ilmoitettujen korotusten lisäksi osa Uudellamaalla toimivista yhtiöistä saattaa nostaa hintoja myöhemmin tänä vuonna. Tästä varoittaa Carunakin.

– Olemme kertoneet, että meillä on todennäköisesti tarve tehdä suunnilleen samansuuruinen korotus vielä tämän vuoden jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana. Päätöstä tästä ei vielä ole ja seuraamme kustannusten kehittymistä kevään 2023 aikana, Noora Neilimo-Kontio kertoo.

Myös Raaseporin Energian hinnat saattavat nousta tänä vuonna, kertoo toimitusjohtaja Frank Hoverfelt.

– Hinnankorotuspaineen taustalla on yleisesti noussut hintataso materiaaleissa, energiassa ja työssä.

Kustannusten nousulla korotuksia perustelevat myös Caruna ja Elenia. Neilimo-Kontion mukaan kustannukset ovat nousseet yleisen inflaation, sähköenergian hinnan nousun ja korkotason kasvun vuoksi.

– Esimerkiksi verkonrakentamisen kustannukset nousivat vuonna 2022 yli 10 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna ja häviöenergian kustannus noin 40 prosenttia. Kustannusten odotetaan edelleen nousevan vuonna 2023.

Kyselyyn vastasivat Caruna Oy, Caruna Espoo Oy, Elenia Verkko Oy, Helen Sähköverkko Oy, Keravan Energia Oy, Nivos Energia Oy, Nurmijärven Sähköverkko Oy, Porvoon Sähköverkko Oy, Raseborgs Energi Ab - Raaseporin Energia Oy, Sipoon Energia Oy ja Vantaan Energia Sähköverkot Oy.