Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nettihaku väitti Seela Sellan kuolleen keuhkoveritulppaan – "Ihan kaikkea ei kannata uskoa", toteaa Lapin kiertueelle pian lähtevä 86-vuotias näyttelijä

Näyttelijä Seela Sella uskaltaa rähistä vanhojen ihmisten puolesta.

Kiirettä pitää, näyttelijä Seela Sella, 86, huudahtaa puhelinhaastattelun alkajaisiksi.

– Olen onnellinen, että minulla on sellaista työtä, jota haluan tehdä ja että on ihmisiä, jotka haluavat tulla esityksiin.

Seela Sella kiertää aktiivisesti pitkin Suomea esiintymässä. Hänen ohjelmistossaan on muun muassa Kauan kukkineet omenapuut, Näin unta kesästä kerran -konsertti, Vihreä sali Sirpa Kähkösen kirjan mukaan, Ihan Seelana Kari Paukkusen kanssa ja Rakkauskirjeitä-näytelmä Esko Roineen kanssa.

Haastattelua seuraavana päivänä hän on lähdössä Joensuuhun. Talven ohjelmaan kuuluu myös Lapin kiertue ja muita kaupunkeja; Rovaniemi, Oulu, Kuusamo, Kokkola, Lohtaja, Jyväskylä...

Sellosalissa Leppävaarassa nähdään 15. helmikuuta Kauan kukkineet omenapuut. Sen käsikirjoitus perustuu Martti Joenpolven novelliin. Esitys sai ensi-iltansa vuonna 2021, jolloin Joenpolvi ja Sella juhlivat pitkää taiteilijuuttaan.

Vuorostaan vuosi 2023 on juhlavuosi Sellalle ja esityksen ohjaaja Kari Paukkuselle, koska he ovat tehneet yhteistyötä 50 vuotta.

Mistä 86-vuotias Seela Sella saa energiaa?

– Ihmisistä, ihmisistä ja ihmisistä, hän vastaa.

– Olen kiinnostunut kaikista ihmisistä. On ihanaa tavata eri ammateissa työskenteleviä ihmisiä eri puolilla Suomea.

Työhön voi Seela Sellan mukaan suhtautua intohimoisesti silloin kun se on mukavaa.

– Jos se ei ole, silloin pitäisi voida vaihtaa työpaikkaa. Ei ihminen voi uhrata koko elämää sille, että hän on onnettomassa työsuhteessa – tai parisuhteessa.

Energiaa tulee myös huumorista, vaikka Seela Sella väittää olevansa tosikkotyyppi. Itselleen voi nauraa.

Katsojat saavat vuorostaan energiaa Sellalta.

– Kun kerron Karin haastattelussa Ihan Seelana -esityksessä elämästäni, ihmiset voivat peilata siihen omia kokemuksiaan ja miettiä, miten he näkevät saman. En ole erikoinen ihminen, vaan kokemukseni koskevat ihan tavallisia asioita ja ongelmia.

– Vanhojen täytyy pitää hirveästi puolensa, jotta he pysyvät yhteiskunnassa mukana. Se on epäreilua.

Seela Sella sanoo toimivansa mielellään vanhusmannekiinina. Hän ei hyväksy sitä, että vanhoja väheksytään. Moni vanha tekee edelleen töitä ja antaa Suomelle rahaa.

– Suurin osa on kasvatettu ajattelemaan, että ”ei tehdä itsestä numeroo”. Meidän, joilla on uskallusta, pitää rähistä muiden puolesta.

Yksi Seela Sellaa suunnattomasti ärsyttävä asia on älypuhelin. Itse asiassa hän vihaa sitä.

– Kaikki asiat pitää hoitaa älypuhelimen kautta. Kohta ei kotiinkaan pääse ilman, että näyttää sille naamaansa, Sella tuhahtaa.

Toinen ärsyttävä asia on tietokone, jonka sanotaan nopeuttavan tiedon hankintaa ja asiointia. Tietokoneen ääressä kuluu kuitenkin äkkiä tuntikausia.

– Joitakin aikoja sitten eräs tiedottaja soitti ja pyysi cv:täni markkinointimateriaalia varten. Sanoin, etten ole päivittänyt cv:tä enää kymmeniin vuosiin, joten etsi tiedot netistä. Hän soitti hetken kuluttua takaisin ja kertoi, että Seela Sella on kuollut 91-vuotiaana keuhkoveritulppaan. Ihan kaikkea ei siis kannata uskoa, mitä sinne internetiin on syötetty.

Matkustaminen on rankkaa. Helsingissä asuva Seela Sella kulkee Etelä-Suomen keikoilla aika paljon omalla autollaan, koska mukana kulkee esitykseen liittyvää rekvisiittaa.

– Jos matkustan junalla, tavarat pitää pakata taksiin, sitten junaan ja sitten taas taksiin. Sekin sujuu, kun otan huumorin mukaan.

Yhtenä motiivina Seela Sellan työskentelylle on se, että hän haluaa auttaa ja olla esimerkkinä lapsilleen ja lapsenlapselleen, joka tällä hetkellä työskentelee Levillä.

– Olen sanonut hänelle, että sinulla on nyt tällainen 86-vuotias mummu, mutta kaikki mummut eivät ole samanlaisia.

Edit: 8.2. klo 8.45: Korjattu jutun otsikkoa ja sitaattia, jossa väitettiin aluksi, että tieto Sellan kuolemasta olisi ollut Wikipediassa. Väite ei pidä paikkaansa. Väärä tieto kuolemasta löytyy Googlen haulla:"Onko Seela Sella kuollut?". ´Väärä tieto näkyy tällöin hakutuloksissa otsikkotasolla. Linkin takaa löytyvässä jutussa väärää tietoa ei ole.