Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miesvartijat halusivat tutkia Heidi Nymanin, 25, hameen – Siksi hän vastaa nyt suositulla Tiktok-kanavallaan ihmisten kysymyksiin

Heidi Nyman jakaa Tiktok-kanavallaan arkeaan sekä tietoa romanikulttuurista.

Heidi Nyman, 25, tietää miltä tuntuu, kun kaupassa joku vahtii kaikkea mihin kosket. Vaatekaupassa myyjä saapuu herkästi Nymanin viereen viikkaamaan siistiä pinoa. Hän myös tietää, ettei ole sattumaa, että vartijat ilmestyvät liikkeiden oville, kun Nyman tekee ostoksia.

Muistissa on kerta, kun sisäänkäynnin portit hälyttivät ja vartijat juoksivat Nymanin luokse kaupan toiseen päähän. Ja kerta, kun miesvartijat piirittivät ja halusivat tutkia Nymanin hameen. Nyman nosti hamettaan, ja sen jälkeen palautti juuri maksamansa lastenvaatteen takaisin kassalle.

– Tunsin oloni niin nöyryytetyksi. Lähikaupassa minut onneksi tunnetaan ja saan kulkea siellä rauhassa, Nyman sanoo.

Miksi te elätte muiden verorahoilla? Tämä on yleisin kysymys, jonka Vantaalla asuva Nyman, Suomen romani, kuulee edelleen. Kadulla ja sosiaalisen median kanavissa.

– Yhteiskunnassa on otettu iso harppaus kohti suvaitsevaisuutta, mutta edelleen liian usein romaniasu herättää ihmisissä epäluuloja. Ei edes anneta mahdollisuutta olla hyvä ihminen.

Tunsin oloni niin nöyryytetyksi.

Nyman uskoo, että epäluulot ja uskomukset johtuvat siitä, että ihmiset eivät tunne ketään romanitaustaista, eivätkä romanikulttuuria. Nyman uskoo myös, että tiedon jakaminen lisää ymmärrystä. Siksi hän on päättänyt jakaa omaa arkeaan Tiktok-sovelluksessa. Nymanin kanavalla on yli 8 500 tilaajaa ja suosituimpia videoita on katsottu yli 150 000 kertaa.

– Toivon, että ihmiset näkevät, että olen ihan tavallinen Heidi.

Nyman vastaa videoillaan seuraajiensa kysymyksiin romanikulttuuriin liittyen. Ihmisiä on askarruttanut esimerkiksi se, onko romanivaatteiden väreillä jokin tietty merkitys. Näyttävät vaatteet herättävät Nymanin mukaan monesti kysymyksiä ja myös ikäviä tilanteita.

– Siskollani oli hiljattain kauneusalan tutkinnon näyttötilaisuus koulussa. Hän oli kysynyt, saako tulla omissa vaatteissaan ja oli saanut myöntävän vastauksen. Näyttöaamuna hän ei kuitenkaan romaniasun vuoksi saanut tehdä hoitoja, vaan ainoastaan palvella asiakkaita. Olin todella surullinen hänen puolestaan.

Tiktok-kanavallaan Nyman on antanut vastauksia kysymyksiin, saavatko romanit ottaa lävistyksiä. Seuraajia on kiinnostanut myös, mitä tulee ottaa huomioon, jos saa kutsun romanikotiin kyläilemään.

Videot syntyvät perheen arjen keskellä, useasti Länsi-Vantaalla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa, jossa Nyman asuu aviomiehen ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa.

– Teen videoita silloin, kun se tuntuu hyvältä. Olen kyllä ihan amatööri, omalla kännykkäkameralla vaan kuvailen, hän sanoo.

Nyman kokee, että asenteet romaneja kohtaan juontavat juurensa pitkälle historiaan.

– Mutta miksi minua syytetään asioista, joita jotkut muut ovat tehneet? Jos edes yksikin ihminen muuttaa ajattelutapaansa, ajattelen, että video kannatti tehdä, hän toteaa.

Nyman toivoo pystyvänsä edistämään tasa-arvoisempaa ja suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa myös tulevaisuudessa. Hän aloitti sosionomiopinnot Diakonia-ammattikorkeakoulussa vuoden alussa. Hän toivoo löytävänsä opintojen jälkeen työn, jossa voi edistää arvojaan. Nyman haaveilee yhteiskunnasta, jossa hän voi kasata vaatteita lastenvaunujen päälle kauppakierroksen ajaksi ilman epäilyksiä, kuten muutkin suomalaiset äidit.

– Kun joskus kohtaat romanin, älä kohtaa häntä romanikulttuurin edustajana vaan ihmisenä.