Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kimmo, 50, teki sopimuksen huippunopeasta netistä, jota ei tullutkaan – ihmettelee firmojen toimintaa: "Irtautuminen nyt maksaisi 186 euroa"

Asukas pelkää, että eri toimijoiden kilpailu johtaa siihen, ettei kukaan saa rakennettua verkkoa. Sopimuksesta irtautuminen kuitenkin maksaa.

Pientaloalueilla käytävä valokuitukauppa tuskastuttaa asukasta.

– Valokuitusopimus velvoittaa ainoastaan tilaajaa, palveluntarjoaja ei sitoudu mihinkään, manailee pientalossa Suutarilassa asuva Kimmo Sinkko, 50.

Hän on odottanut nopean verkkoyhteyden tuovaa valokuitua kolme vuotta. Ensimmäisen sopimuksen tontille tuotavasta valokuituyhteydestä hän teki Telian omistaman palveluntarjoajan kanssa.

Toiveissa oli kiinteä nettiyhteys, jotta viestintäalan yrittäjän ja konsultin etätyö sujuisi nopeasti ja katkeamattomasti.

Vuoden päästä yritys totesi, ettei asiakkaita ole tarpeeksi, jotta valokuituverkon kaivaminen alueelle olisi kannattavaa.

Viime kesänä Sinkko teki sopimuksen Valoo Täyskuidun kanssa, joka tarjosi liittymistä ilmaiseksi, kun sopimuksen tekee tiettyyn määräaikaan mennessä. Asiakas sitoutuu hankkimaan nettipalvelut valokuidun rakentajalta. Pian Sinkko havaitsi, että ilmaisen liittymisen määräaika venyi kuukausi kuukaudelta.

Tammikuussa Valokuitunen ilmoitti toteuttavansa kuituverkkoa alueella, kunhan sopimuksen tekee määräaikaan mennessä. Sinkko on kuitenkin sidottu Valoon sopimukseen vielä puoleksi vuodeksi.

Sinkko kertoo, että irtautuminen nyt maksaisi hänelle 186 euroa.

Tarjotuissa valokuituyhteyksissä on eroja sen suhteen, onko kyseessä pelkän infran rakentaminen vai myös nettipalveluiden tarjoaminen. Tarjolla on liittymiä, jossa rakentamisen ja nettipalvelut tarjoaa sama yritys. Tällöin liittymiä on tarjottu maksutta ja asiakas sitoutuu ostamaan nettipalvelut tietyin ehdoin.

Hintojen vertailu on hankalaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) neuvoo kuluttajia perehtymään sopimuksiin ja niiden ehtoihin.

Valoo Täyskuiden ja Valokuitusen ohella valokuitua Helsingissä myy ainakin Global Connet, entinen One Fiber.

Sinkko toteaa, että hänelle ei ole merkitystä, maksaako hän kuidusta liittymismaksuna vai sitoutumalla kuukausimaksuun.

 Kehottaisin vain odottamaan.

– Se, mitä minä haluaisin on se, että joku tämän rakentaisi, Sinkko puuskahtaa.

Hänestä tuntuu, että usean toimijan pelaaminen samalla markkinalla estää valokuidun toteutumisen ja ”pakottaa” 5G:n asiakkaaksi.

– Nuija tilanne pienen kuluttajan kannalta.

Palveluntarjoajat tunnistavat asiakkaan tuskan ja ymmärtävät KKV:n kiinnostuksen alaa kohtaan.

– Kilpailu alalla on kovaa, toteaa Valoo Täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna.

– Jos kerromme, että suunnittelemme rakentamista tietyllä alueella, kilpailija saattaa kiihdyttää omaa myyntityötään ja seurauksena voi olla, että alueen tilaukset hajoavat kahdelle tai jopa useammalle valokuituyhtiölle. Mikään yhtiöistä ei saa riittävästi tilauksia rakentamispäätöstä varten.

Linnan mukaan asiakkaat ymmärtävät hyvin, että rakentamispäätöksen tekemiseen menee aikaa.

Linna kertoo Valoon toteuttavan valokuidun tänä vuonna ainakin 4 000 helsinkiläistalouteen.

Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa, että alan toimintatavat ovat kuluttajille epäselvät.

On toimijoita, jotka lupailevat markkinoinnissa verkon rakentamista edistääkseen omaa myyntiä tai torpatakseen kilpailijan myyntiä. Kauniston mielestä rakentamislupauksen pitäisi myös velvoittaa rakentamaan kohtuullisessa ajassa.

Myös hän pitää pitkiä sopimusaikoja perusteltuina.

– Meillä rakentamisen edellytyksenä on tyypillisesti 40–50 kotitalouden samanaikainen sitoutuminen.

Rakentamispäätökseen vaikuttavat paitsi alueelta mukaan lähtevien kiinteistöjen määrä niin myös se, miten kallista rakentaminen on. Tähän taas vaikuttaa muun muassa asvaltoitujen alueiden määrä.

Kaunisto kertoo yrityksen rakentaneen valokuitua useilla alueilla Helsingissä viime vuonna, muun muassa Maununnevallaa, Koskelassa ja Tapanilassa.

Valokuitumarkkina on ollut KKV:n erityishuomiossa noin vuoden ajan.

– Edellytämme jatkossa alan toimijoilta, että osapuolten pitää sopia selkeästi ja yksiselitteisesti, milloin rakentamispäätös tehdään ja mikä on liittymän toimituksen takaraja. Rakentamispäätös on se hetki, jolloin yritys sitoutuu toimittamaan nimenomaan kyseisen kuluttajan liittymän. Se ei voi olla markkinointikikka, sanoo erityisasiantuntija Joonas Norr KKV:stä.

Norr kertoo KKV:n neuvotelleen sekä Valokuitusen että Valoo Täyskuidun kanssa luodakseen pelisääntöjä kuumennelle markkinalle.

Toinen tarkastelun alla ollut asia on ollut sopimusten purkumaksujen kohtuullisuus.

– On eri tilanne purkaako kuluttaja sopimuksen ennen rakentamispäätöstä vai sen jälkeen. Tilanteessa, jossa yritys ei ole sitoutunut toimittamaan liittymää, kuluttajalta voidaan veloittaa vain välittömästi kuluttajan tilauksesta aiheutuneet kulut.

Purkumaksuun ei ole kohtuullista sisällyttää esimerkiksi alueellisia suunnittelukuluja.

Viranomainen ei ota tässä vaiheessa kantaa kohtuullisten maksujen euromääriin.

Miten sitten päästäisiin tilanteeseen, että edes jokin toimija toteuttaisi valokuidun?

– Neuvoisin alueen asukkaita toimimaan yhdessä ja keskittämään tilauksia samalle toimijalle. Kun tilauksia saadaan riittävästi, kuitu tulee varmasti, Valoon Linna sanoo.

Valokuitusen Kaunisto näkee, että kilpailu on lopulta hyvä asia. Kilpailijoiden toiminta, etätyöt ja oma myyntityö ovat herättäneet ihmisten kiinnostuksen kiinteää verkkoa kohtaan. Se nähdään kiinteistön arvoa lisäävänä tekijänä.

– Kehottaisin vain odottamaan ja välttämään päällekkäisiä sopimuksia. Valokuitu tulee kyllä.