Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jos ilmoitusta äänioikeudesta ei kuulu postissa, tarkista tämä

Jos postissa ei kolahdakaan ilmoitusta äänioikeudesta eduskuntavaaleissa, syy voi olla yksinkertainen: Suomi.fi-viestit käyttöön ottaneille ilmoitus tulee vain sähköisesti.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan sähköinen ilmoitus tulee lähes miljoonalle suomalaiselle, mutta moni ei tätä muista tai huomaa.

– Jos siis et saa helmi-maaliskuun vaihteessa ilmoitusta äänioikeudesta postitse, kannattaa kurkata Suomi.fi-viestit ja tarkistaa samalla, että oma sähköpostiosoite on siellä oikein. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun, sanoo tiedotteessa Suomi.fi-viestien palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperä Digi- ja väestötietovirastosta.

Virasto toivoo, että entistä suurempi osa suomalaisista ottaisi käyttöön sähköiset viestit, sillä näin säästyy miljoonia sivuja paperia.

– Jo nyt Suomi.fi-viestejä käyttävien äänioikeutettujen ansiosta säästyy yli neljä miljoonaa paperiarkkia. Jos tämä säästyvä paperimäärä koottaisiin yhdeksi pinoksi, siitä muodostuisi noin 400 metriä korkea paperikasa. Se vastaa lähes 2,5:ta Näsinneulaa, havainnollistaa Juka-Lahdenperä tiedotteessa.

Jos kaikki eduskuntavaalien äänioikeutetut saisivat ilmoituksen vain sähköisesti, paperia säästyisi Digi- ja väestötietoviraston laskelman mukaan lähes 16 miljoonaa arkkia.

– Tästä paperimäärästä kertyisi noin 1,6 kilometriä korkea pino, mikä vastaa yli viittä Eiffel-tornia päällekkäin.

Äänioikeusilmoituksen saa sähköisesti, jos ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön 9. helmikuuta mennessä. Palvelun saa käyttöönsä lataamalla Suomi.fi-mobiilisovelluksen tai tunnistautumalla vahvasti osoitteessa https://suomi.fi/viestit.

Jos viestit ottaa käyttöön, myös moni muu viranomaisen viesti tulee vain sähköisesti.

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen sähköinen postilaatikko, joka korvaa paperipostitse saapuvan viranomaispostin.