Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yksi kuva kertoo miten Helsingin alueiden hintaerot repesivät – Kalleimmilla alueilla asunto maksaa nyt triplasti

Mikäli ostit Helsingin kantakaupungista asunnon 2000-luvun alussa olet netonnut sievoisen summan.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat loka–joulukuussa 2022 suurista kaupungeista eniten Helsingissä, jossa pudotus oli 5,7 prosenttia vuoden takaisesta. Vantaalla osakeasuntojen hinnat laskivat 3,1 prosenttia. Luvut selviävät Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Vuodesta 2020 alkanut perheasuntojen hintojen nousu tasaantui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Rivitaloasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla noin prosentin. Kolmioiden ja tätä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 3,7 %.

Eniten hinnat laskivat pienissä kerrostaloasunnoissa. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat laskivat vajaan 8 %.

– Asuntojen hinnat ovat monella alueella palanneet samalle tasolle, missä ne olivat ennen koronakriisiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat olivat loppuvuodesta vastaavat kuin vuonna 2019, kaksioiden hinnat ovat osapuilleen vuoden 2020 tasolla, tulkitsee tilastoja Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.

– Pääkaupunkiseudun yksiöt ovat toki pidemmällä aikavälillä olleet juuri niitä, joiden hinnat ovat nousseet eniten, 42 % vuodesta 2010, Rämö muistuttaa.

Helsingin alueet on asuntohintoja vertailtaessa usein jaettu kalleusluokkiin 1–4, koska pelkkä Helsingin keskiarvo ei kerro koko totuutta. Kalleusalueeseen 1 kuuluu Eteläisin Helsinki, luokkaan 2 muun muassa Itäistä kantakaupunkia, luokkaan 3 esimerkiksi Pakila, ja luokkaan 4 puolestaan Pitäjänmäen, Siltamäen, Vuosaaren ja Mellunmäen kaltaisia aluieta.

Tutkija Reetta Marttinen Helsingin kaupunkitietoyksiköstä kertoo, että alueiden hintakehitys on tosiaan eriytynyt voimakkaasti.

– Siinä missä kalleusalueiden 1 ja 2 hinnat ovat kolminkertaistuneet vuosituhannen alusta, ovat lähiövyöhykkeen hinnat kaksinkertaistuneet samalla aikajaksolla.

Viime vuodesta Marttinen toteaa, että keskustan tuntumassa, kalleusalueilla 1 ja 2, asuntojen hinnat ovat laskeneet ennakkotietojen mukaan yhden prosentin verran, kun taas kalleusalueilla 3 ja 4 hintakehitys on tasaantunut.

– Asuntokauppa kävi alkuvuoden (2022) vielä kiivaana, joka tasaa loppuvuoden kauppamäärien merkittävää laskua.