Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomessa jyllää nyt dartsbuumi – lajin parhaita pääsee pian seuraamaan livenä SM-kisoissa

Tv-näkyvyys on tuonut dartsin pariin uusia kokeilijoita ja harrastajia.

Tikanheitto tai oikeammin darts elää nyt varsinaista buumia Suomessa. Kilpailunjohtajana tulevissa SM-kisoissa Vantaalla toimiva helsinkiläinen Jarkko Uutela kertoo, että laji vetää runsaasti puoleensa uusia harrastajia ja kokeilijoita.

Kiinnostus näkyy muun muassa verkkokauppojen myynnin kasvussa. Eräs kauppias on kertonut nettimyyntinsä räjähtäneen tammikuussa niin, että hän tietää jo nyt vuodesta tulevan paras ikinä. Aiemmin tavara liikkui hitaanlaisesti, mutta nyt tilauksia suorastaan tulvii.

Myös lisenssittömiä pelaajia, jotka eivät vielä kuulu mihinkään kerhoon, osallistuu erilaisiin kilpailuihin aiempaa enemmän. Kerhojen viikkokisoissa eri puolilla maata tehdään uusia osallistujaennätyksiä.

– Kaikki ovat tervetulleita, tämä on sosiaalinen laji, Uutela kannustaa.

Darts on keskittymistä ja ahkeraa harjoittelua vaativa laji, mutta toki luontaisella taipumuksella on myös vaikutusta siihen, kuinka laji luistaa.

Pitkissä kilpailuissa vaaditaan myös kuntoa.

– Pitkissä viikonlopun kilpailuissa vaaditaan myös kuntoa.

Selitys dartsin suosion nousuun löytyy Uutelan mukaan sen näkyvyyden lisääntymisestä.

– Viaplay näyttää ammattilaiskisoja, ja lähetyksiin on saatu myös suomenkielistä selostusta.

Lajin MM-kisat käytiin joulu–tammikuussa.

Ihka eläviä dartspelaajia näkee Vantaalla 10.–12. helmikuuta, kun Sokos Hotel Vantaassa järjestetään kilpailut Suomen mestaruuksista. Henkilökohtaisten SM-titteleiden lisäksi kilpaillaan parisarjojen mestaruuksista.

Hotelli Vantaassa on järjestetty isoja kisoja aiemminkin, ja Uutela sanoo, että se sopii hyvin tällaisiin tapahtumiin.

– Vastaanottokerroksen kabinettiin rakennetaan finaalilava. Yleisölle tulevat tuolit ja pöydät. Varsinainen kilpailualue sijaitsee hotellin kellarikerroksessa.

Kisat myös striimataan Suomen Dartsliiton Youtube-kanavalle.

Liiton alaisissa kilpailuissa herrasmieslajiksi kutsutussa dartsissa noudatetaan pukeutumissääntöjä siististä asusta. Naiset voivat vapaasti valita kilpailuasuksi joko suorat housut tai hameen. Uutela kertoo, että muutaman kerran kisoissa on nähty miehellä kiltti. Parikilpailussa pitää käyttää kerhon paitaa.

Dartsin Suomen mestaruusmitalit ratkotaan Sokos Hotel Vantaassa Tikkurilassa 10.–12. helmikuuta. Paikalle odotetaan yli kahta sataa kilpailijaa. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.