Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sairaala muutti pois Töölöstä – tilalle neljä uutta kerrostaloa ja hoiva- tai majoitustoimintaa

Seuraavaksi alkavat purku- ja rakennustyöt.

Töölön sairaala-alue muuttuu lähivuosina merkittävästi.

Jo pitkään valmiina olleita suunnitelmia päästään toteuttamaan, kun Töölön tapaturma-asema muutti toissaviikolla Meilahden Siltasairaalaan ja tilat Töölö tyhjenivät.

– Rakennusta aletaan tyhjentää. Sellaiset hoitotyöhön tarvittavat toiminnot on jo siirretty, mitä on tarvittukin siirtää, toteaa HUS Tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo.

Vuokrasopimus on voimassa kesäkuun loppuun. HUS-yhtymällä on ollut Töölössä myös elektiiviistä eli ei-kiireellistä hoitotoimintaa.

Osa Töölön nykyisestä sairaalakokonaisuudesta puretaan. Matala punatiilinen tapaturma-aseman puoli ei ole suojeltu, joten se voidaan purkaa.

– Purun suunnittelu on käynnistetty. Meillä on valmius nopeastikin lähteä tekemään sitä, mutta tällä hetkellä meillä ei ole sitovia sopimuksia olemassa, toteaa Veritaksen kiinteistösijoitusjohtaja Heikki Palmu.

HUS myi kiinteistöt eläkevakuutusyhtiö Veritakselle vuonna 2018. Kauppahinta oli 64 miljoonaa euroa. Alue siirtyi Veritaksen omistukseen, kun asuinrakentamisen kaava tuli voimaan. Alueelle saa rakentaa asuntoja ja liikehuoneistoja.

Tapaturma-aseman paikalle eli tontin pohjoispäätyyn on tulossa neljä kerrostaloa, joiden suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2021. Kilpailun voitti ehdotus Palazzo.

Havainnekuvassa neljä uutta, Töölön vanhaan rakennuskantaan sulautuvaa kerrostaloa muodostaa tontille neliömäisen korttelin. Rakennusten keskelle jää tilava sisäpiha, johon on istutettu puita.

Kaava mahdollistaa 6–8-kerroksisten asuinkerrostalojen rakentamisen, mikä tarkoittaa yli 22 000 kerrosalaneliötä uutta asuinrakentamista.

Nykyisen tapaturma-aseman vieressä sijaitseva kokovalkoinen sairaalarakennus eli entinen Punaisen Ristin sairaala ei ollut mukana arkkitehtuurikilpailussa. Suojeltu sairaalarakennus valmistui vuonna 1932 ja se säilytetään.

– Rakennukselle etsitään uutta käyttöä. Useita neuvotteluita on käynnissä, sanoo Palmu ja toteaa, että kyseessä on uniikki kohde.

– Tällaista ei enää tule. Yleisesti voi todeta, että tällaisessa kohteessa voi tulevaisuudessa olla vaikka hoiva- tai majoitustoimintaa.

Suojellun rakennuksen ja uusien talojen väliin rakennetaan uusi tie, Punaisen Ristin kuja.

Huonot taloussuhdanteet saattavat kuitenkin hidastaa suunnitelmien toteutumista.

– Rakennuskustannusten ja tuottovaateiden nousu hankaloittavat tilannetta. Silloin kun Veritas hankki tämän, ei ollut tiedossa mihin suuntaan maailma menee.

Palmu korostaa, että eläkevakuutusyhtiön tavoitteena on saada rakennukselle parasta mahdollista käyttöä sekä tehdä myös voittoa. Yksi vaihtoehtoehto on, että se myydään.

– Tutkimme vaihtoehtoja. Asuntojen osalta emme voi toimia grynderinä, joten käymme neuvotteluja parhaillaan.