Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asko, 74, syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa 5 kertaa viikossa – nyt innostuivat naiset

Vuonna 1993 perustettu Karhunpesä tarjoaa vaihtoehdon seisovalle pöydälle.

Alppikadulla 30 vuotta toiminut Pihvipaikka Karhunpesä alkaa täyttyä rakennustyöntekijöistä kymmeneltä aamulla. Listalta tilataan jättileikkeitä ja lehtipihvejä.

Aikaisemmin asiakaskunnasta jopa 95 prosenttia oli miehiä. Viime aikoina naisten määrä on kasvanut.

– Naisia työskentelee rakennustyömailla yhä enemmän, sanoo yrittäjä Rami Kujala, 56.

Pihlajistosta Kallioon lounaalle ajaneet työnjohtaja Marilin Ailt, 37, ja maalari Jane Raimla, 48, tilaavat isännänleikkeet. Ailtille tulee paistinperunat, Raimlalle keitetyt. Kujalan valmistamat annokset saapuvat pöytään muutamassa minuutissa.

– Lounaalla pitää olla lihaa ja perunaa. Tämä on hyvä vaihtoehto seisovalle pöydälle, naiset sanovat.

Ravintolan sisustus henkii vahvasti menneitä vuosikymmeniä, eikä yrittäjä ole halunnut tehdä siihen suuria muutoksia. Pöydissä on nostalgiset sinappi- ja maustepullot.

– Tunnelmassa on 1980-lukua ja Kaurismäkeä. Ei tällaisia paikkoja montaa enää ole, yhdestä pöydästä huikataan.

Kujala sanoo, että 1990-luvun laman jälkeinen aika oli edullisten pihvipaikkojen kulta-aikaa.

–  2000-luvun alussa tuli eliittiaika rytsölöineen, mutta nyt nostalgiaa taas arvostetaan ja se on muodissa. Nämä isot lautaset tekevät moneen vaikutuksen, Kujala esittelee retronruskeaa Arabiaa.

Listalla on nautaa, possua ja kanaa. Tiistaisin lohta. Onko kasvisruokia kyselty?

– Ei ole eikä tule. En minäkään olisi mennyt Silvopleehen kysymään pihviä. Raskasta työtä tekevät ihmiset syövät tällaista ruokaa. Jokaisella on oma juttunsa. Voi täällä kevyemminkin syödä. Annoksen voi tilata kasviksilla tai ottaa keitetyt perunat. Mutta yleensä asiakkaat haluavat ne paistinperunat, kun ei niitä monesta paikasta saa.

Asko Jylhä, 74, on pitkäaikainen kanta-asiakas. Hän syö ravintolassa viidesti viikossa, mutta tilaa normaalia pienemmän annoksen.

– Tällä iällä pitää syödä vähän kevyemmin. Tämä on aina päivän ensimmäinen ja viimeinen lämmin ruoka, hän sanoo.

Kujalalla on taustaa kehonrakentajana. Voimailu näkyy seinillä lukuisina julisteina. Nimikirjoituksensa ovat jättäneet niin 1980-luvun maailmanmestari Jorma Räty (1946–2007) kuin nyrkkeilijä Tony Halme (1963-2010). Jääkiekkoilijoista taas Esa Tikkanen.

– 1990-luvulla täällä kävi paljon myös jääkiekkoilijoita. Myös Kurri ja Selänne. Nykyään halleilla on ravintolat, ja ehkä urheilijat ovat puhdistaneet ruokavaliotaan, Kujala tuumaa.

Perheyrityksen historia alkaa vuodesta 1984, jolloin Ramin äiti Tarja perusti Grilli Jorman. Karhunpesä aloitti Alppikadulla 1993. Tarja on yhä mukana ravintolan toiminnassa.

Rami Kujala sanoo, että hän jatkaa ravintolan pyörittämistä niin kauan kuin intoa riittää.

Ravintola on auki vain arkisin lounasaikaan. Viikonloppuisin sitä varataan yksityistilaisuuksiin.

Lauantaiaukioloajat ovat kuitenkin Kujalan haave.

– Lauantaina pihviä ja viiniä. Siitä tulisi menestys. Mutta en ole löytänyt siihen vielä tarpeeksi tarmoa, kun ei ole ollut pakko. Ravintola on menestynyt riittävän hyvin. Arvostan myös vapaa-aikaa.