Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnelista odotetaan ratkaisua Länsisataman ruuhkiin – valmistumisessa voi vierähtää jopa yli vuosikymmen

Länsisataman ruuhkia hillitsemään suunnitellun satamatunnelin hanke etenee hitaasti.

Käynnissä on tunnelin rakentamisen mahdollistavan asemakaavamuutoksen valmistelutyö.

Kaupunki keräsi työn tueksi helsinkiläisten mielipiteitä kolmesta tunnelivaihtoehdosta (A, C ja D) kerrokantasi-palvelussa ja asukastilaisuudessa tammikuussa.

– Alueen käyttäjät olivat lähes yksimielisiä, että ehdotus D on ainoa hyväksyttävä vaihtoehto, kertoo satamatunnelin kaavoituksesta vastaava johtava arkkitehti Jari Huhtaniemi Helsingin kaupungilta.

Vaihtoehdossa tunnelireitin ajatellaan haittaavan vähiten Lapinlahden sairaala-alueen tai Hietaniemen hautausmaan etelälaidan luontoa tunnelin tuloaukon sijaitessa kauempana Länsiväylällä. Ehdotuksessa myös tunnelin reitti on suorempi ja lyhyempi.

Tunnelihanke liittyy koko keskustan satamatoimintojen uudelleenjärjestelyyn, josta kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen vuonna 2021. Sen myötä Tukholman matkustajaliikenne siirtyy Katajanokalle, Eteläsataman toiminnot lakkautetaan ja Tallinnan matkustajaliikenne keskitetään Länsisatamaan.

Kaupunginvaltuuston käsittelyyn arviolta alkuvuodesta 2024 etenee yksi kaavaehdotus, jonka kaupunki ja Helsingin Satama Oy valitsevat yhdessä.

– Tällä hetkellä käynnissä on ympäristövaikutusten arviointi (yva), joka toimii tunnelivaihtoehdon valinnan lähtökohtana. Alueella sijaitsevat kulttuurihistoriallisesti ja luontoarvoltaan tärkeät kohteet tullaan ottamaan huomioon, Huhtaniemi sanoo.

Edetessään tunnelihanke on kallis ja rakentaminen hidasta. Kustannusarviot ovat pyörineet 180 ja 260 miljoonan euron välillä.

– Kustannusarvio tarkentuu vasta, kun yleissuunnitelma valitusta vaihtoehdosta valmistuu. Tunnelit ovat erilaisia ja eri hintaisia, Helsingin Sataman tekninen johtaja Pekka Hellström sanoo.

Tunnelin on tarkoitus valmistua vuonna 2030. Hellströmin mukaan hanke voi viivästyä siitä kahdesta neljään vuotta.

– Hanke on riskialtis, sillä siihen liittyy selvityksiä, lupaprosesseja ja päätöksentekoa, Hellström myöntää.

Hankkeen viivästyessä Länsisataman ruuhkat jatkuvat. Tyynenmerenkadulla asuvan Timo Nevalaisen, 65, mukaan ruuhkat ovat viime kuukausina lisääntyneet lähes koronaa edeltävälle tasolle.

– Eniten ruuhkaa on laivojen saapuessa. Tunneli tulee tarpeeseen, Nevalainen sanoo.

Läheisellä Kap Hornin kadulla asuva Kaija Kärki, 65, on tottunut ruuhkiin. Julkisilla tai kävellen liikkuvaa ruuhka ei niin haittaa.

– Paitsi raitiovaunuun ei kannata silloin yrittää. Ne ovat täynnä.

Hänen mielestään satamatunneli olisi hyvä, mutta mieluummin rahtiliikenne saisi siirtyä Vuosaareen.

– Mutta se vaihtoehto ei taida tulla kyseeseen.

Ennen tunnelin valmistumista Länsisataman ruuhkahuippuja tullaan purkamaan kuten viime vuosina.

 Hanke on riskialtis.

– Tyynenmerenkadulle ja Länsisatamankadulle on tehty lisäkaistat ja henkilöautoliikennettä on ohjattu kulkemaan Länsisatamankadun kautta. Lisäksi liikennevaloja on ohjattu liikennetilanteen mukaan ja rekkaliikennettä ohjattu satamahinnoittelulla Vuosaareen sekä välttämään Länsisataman ruuhka-aikoja, Hellström listaa.

Hänen mukaansa tunnelin rakentamisvaiheessa tilapäiset liikennejärjestelyt pyritään toteuttamaan katujen välityskyky säilyttäen.

– Tyynenmerenkadun alueella tunneli on tarkoitus toteuttaa ilman avokaivantoa kadun kohdalla.

Huhtaniemi ja Hellström pitävät tunnelia tarpeellisena ja tervetulleena.

– Tunneliyhteys helpottaa koko Jätkäsaaren ruuhkautumista, Hellström sanoo.

– Valittavasta vaihtoehdosta riippuen hankkeella voi olla toteutuessaan myös muita positiivisia vaikutuksia alueella ja laajemminkin, Huhtaniemi arvioi.

Helsinkiläisillä on vielä monta tilaisuutta päästä kertomaan mielipiteensä satamatunnelihankkeesta. Yva-vaiheessa kerätään lausuntoja ja järjestetään yleisötilaisuus.

Valtuustolle menevästä kaavaehdotuksesta jättää muistutuksen ja hyväksytystä kaavasta voi valittaa.