Juttusarjassa haastatellaan puolueiden puheenjohtajat.
Tuoreimpien gallupien pohjalta näyttää siltä, että eduskuntavaalikamppailusta tulee tasainen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että puolue aikoo pitää esillä niitä asioita, joita se tähänkin asti on nostanut keskiöön.
Kuuden suurimman kaupungin on Purran mielestä hyvä sopia yhteisestä linjasta.
– Metropolipolitiikan, joka sisältää Uudenmaan talouskasvun, väestörakenteen ja infrastruktuurin, pitää olla osa valtakunnallista politiikkaa. Keskeinen asia on myös seudun muusta maasta poikkeava väestörakenne, kuten maahanmuuttajien suuri määrä, Purra sanoo.
Perussuomalaiset erottuu muita puolueita kriittisemmällä ja ärhäkämmällä maahanmuuttopolitiikalla. Puolueen radikaalilta kuulostava maahanmuuttopolitiikka on Purran mukaan samoilla linjoilla muiden pohjoismaiden, kuten Tanskan ja myös uuden Ruotsin oikeistohallituksen linjan kanssa.
– Ei meillä ole mitään sitä vastaan, että Suomeen tullaan tekemään työtä ja elämään omalla palkalla ja että tulijat integroituvat yhteiskuntaan. Toivotamme oikeat osaajat tervetulleiksi, mutta tilastojen mukaan heitä ei juurikaan tule. Matalapalkka-aloille sen sijaan tulee koko ajan lisää maahanmuuttajia, Purra toteaa.
Maahanmuuton tarpeellisuutta perustellaan aina työvoimapulalla.
– Ongelmia ei korjata maahanmuuttoa lisäämällä, vaan se tehdään korjaamalla omia järjestelmiä. Osaavien maahanmuuttajien houkuttelemiseksi ei ole tehty mitään. Suomi jää palkkatasonsa ja korkean verotuksensa vuoksi kilpailijamaiden taakse. Turvallisuus ja luonto eivät ole kosmopoliiteille riittävä syy muuttaa tänne töihin. Sosiaaliturvamme sen sijaan on houkutustekijä, ja se näkyy, Purra sanoo.
– Pitkällä aikavälillä Suomen pitää siirtyä kansalaisperusteiseen sosiaaliturvaan.
Työvoimapulan syitä voi Purran mukaan hakea muun muassa ongelmista ammatillisessa koulutuksessa ja heikoista työn kannustimista, koska sosiaaliturva on pieniä palkkoja houkuttelevampi vaihtoehto.
– Sosiaali- ja terveyssektorilla ongelmien syy ovat rahoitus ja työolot. Palkkaa ei koeta riittävän hyväksi työn vaativuuteen verrattuna.
Tuleviin hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyvät kaikki sektorit, ja puolueet keskustelevat jo nyt eri tasoilla keskenään. Purra sanoo ajoittain keskustelevansa enemmän muiden puolueen puheenjohtajien kuin omien puoluetoverien kanssa.
– Olen puheväleissä Sanna Marinin kanssa, mutta en ole käynyt hänen kanssaan kahvilla tai lounaalla.
Purra ei paljasta, kuka on puolueessa hänen tärkein sparraajansa. Hän sanoo tekevänsä läheistä yhteistyötä monien eduskuntaryhmässä ja puoluetoimistossa toimivien kanssa.
– Monet heistä ovat ystäviäkin. Silloin kun ollaan politiikan ytimessä, paras sparraus ei välttämättä edes liity politiikan aiheisiin, Purra muotoilee.
Julkista taloutta perussuomalaiset hoitaisivat sopeuttamalla.
– Olemme valmiita tekemään ensi kaudella 2,5–3,5 tai jopa 4 miljardin euron menoleikkaukset. Suomen talous on korjattava kahden seuraavan vaalikauden aikana.
Perussuomalaisten leikkauslistalla ovat esimerkiksi maahanmuutto, kehitysapu, ilmastotoimet ja -rahasto, Yle ja Sitra. Maanpuolustukselta, poliisilta, sotesta ja koulutuksesta ei leikattaisi.
Lisää tuloja saataisiin muun muassa verottamalla suursäätiöiden pääomatuloja.
– Menoleikkausten jälkeen on käännettävä kokonaisveroastetta niin, että erityisesti keskituloisten palkansaajien ostovoima vahvistuu.
Perhepolitiikasta puhutaan Riikka Purran mielestä hälyttävän vähän.
– Jos perussuomalaiset ovat hallituksessa, niin silloin maahan pitää tehdä perhepoliittinen ohjelma, joka sisältää kannustimia.
Purra myöntää, että poliittiset mahdollisuudet vaikuttaa perheen perustamiseen ovat kuitenkin pienet.
– Keskeisiä asioita ovat, miten naiset näkevät oman tulevaisuutensa – onko tietoa pysyvästä työpaikasta ja toimeentulosta. Sekin vaikuttaa, pelotellaanko nuoria ilmastokatastrofilla ja muilla ongelmilla.
Alhaista syntyvyyttä voisi nostaa lapsivähennyksellä, joka tehtäisiin palkkaverotuksessa lapsiluvun mukaan.
Riikka Purra asuu perheineen Kirkkonummella.
– Kun vuonna 2008 muutimme Kirkkonummelle, ajattelin että olen kaupunkilaistyttö, joka tuli tänne vain kääntymään, hän naurahtaa.
Kunta on osoittautunut täydelliseksi asuinpaikaksi perheelle, koska metsät ja meri ovat lähellä ja joukkoliikenne toimii.